EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16092

Bijdrager:

Jaar:

1957

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

Schootsestraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Overige Bedrijven / Industrie

Onderwerp 3.:

Wasmachineverhuur De Uitkomst

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Wasmachine-verhuurinrichting De Uitkomst. (1)

Beschrijving

Vader Freek Houkes is een wasmachine aan het repareren in zijn werkplaats achter het huis aan de Schootsestraat 85. Zoon Flip kijkt belangstellend toe. De wasmachines die werden verhuurd, waren van het merk BICO. Zie ook foto 14956.
Met dank aan Arnold Houkes


Geplaatst op

16-06-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-08-2010
Naam: Leo de Folter  
img

Wat ik nog kan herinneren is dat mijn moeder in de jaren '50 ook wel eens een wasmachine huurde bij Houkes. Als ik me niet vergis waren dat Hoover-machines. Fam. Houkes woonde in het laatste huis van de rij. Dan kwam fam. Verhees, die paarden had. Zij hadden een grote ingang aan de straatkant voor de karren en koetsen.


Datum: 16-11-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Bico wasmachines werden in opdracht van de gebroeders Molenaar uit Zaandam gemaakt, dezelfde die in 1954 profclub Alkmaar oprichtten, nu AZ. Voor duizenden waren die Bico's, 199 gulden, de eerste wasmachine. De meeste mensen wasten nog met een z.g. wasbord, een houten frame met waarop een geribbeld stuk zink was bevestigd, ik denk zo'n 40 cm breed en 60 cm hoog. Het ding had twee kleine pootjes die in een met water gevulde zinken teil werden geplaatst, de was werd dan over dat geribbelde bord heen en weer gewreven. Wasmiddelen waren er nauwelijks, er werd veel zeep gebruikt.


Datum: 17-11-2014
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ja, en dan voornamelijk Sunlight zeep. Als de wasketel zondagavond op het gas stond rook het hele huis naar deze zeep.


Datum: 17-11-2014
Naam: Jan Toirkens  
img

Die Sunlight-zeep (de blokken) was de harde versie. De groene zeep de meer vloeibare vorm. Daarnaast werd er voor een echt witte was veelvuldig "het zakje blauw" gebruikt, een chloorproduct.


Datum: 19-11-2014
Naam: Jan Toirkens  
img

Toeval of niet dan? Freek Houkes van hierboven was gehuwd met Coba Molenaar. Nu nog uitzoeken dan of ze familie was van de wasmachinefabrikant Molenaar uit Zaandam.


Datum: 19-11-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Lieke, je houdt het niet voor mogelijk, maar ook zeepkloppers worden nog verkocht via webwinkels! Voor de echt nieuwsgierigen er staan plaatjes bij.


Datum: 19-11-2014
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ja, en je kunt ze voor meerdere doeleinden gebruiken zoals popcorn bakken op de barbecue. Wel een ovenwant aantrekken en voor één persoon net genoeg. Ik zie onze moeders daar boven al kijken.


Datum: 19-11-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Kun je er ook bitterballen mee frituren of kroketten? Ga er meteen een kopen. Ik denk overigens dat die moeders daarboven nergens meer van opkijken.