Bijdrager Anneke van Hoorn
Jaar: 1938
Locatie 1.:Strijp |612 Philipsdorp |Frederiklaan
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Kruideniers / Levensmiddelen / Supermarkten |De Gruyter
Frederiklaan met De Gruyter
Reacties
Naam: Peter Vermeulen
In 1934 zat op Frederiklaan 205 sigarenmagazijn Deli. Op datzelfde adres woonde een zekere J.P. van Hoorn (diamantboorder). Omdat 205 schuin tegenover de Schootsestraat is, vermoed ik dat het de winkel is met het uithangbord van Willem II.
Naam: Hennie de Groot
In het pand naast De Gruyter zat in de jaren 60 Nico Brood met elektrische onderdelen. Aan de andere kant van de sigarenzaak zat eerst een kruidenierswinkel en daar is later fietsenzaak De Wijs in gekomen. De Wijs woonde eerst verder richting fontein, naast de groenteboer waar Janus werkte met zijn driewielerauto.
Naam: Frans Nijsten
Fraaie foto. De Frederiklaan lag op mijn route van de Klimoplaan via de Lindenlaan naar de Trudoschool in de Trudostraat, dus ben ik er ontelbare malen langs gekomen. Het verbaast me dat niemand de winkel van Merkelbach (fietsen en wellicht ook kachels) vermeldt en ook zat er een winkel van Jamin in dit rijtje dat begon met de winkel van Smetsers (huishoudelijke artikelen).
Naam: Wil van Hout
Frans, elders wordt uitgebreid ingegaan op de aanwezigheid van Merkelbach, die van hieruit verhuisde naar de Heezerweg. Echtpaar Merkelbach-van Thoor. Ze zijn jong overleden, evenals hun zoon Cor die tijdens een vakantie in Spanje door een noodlottig ongeval om het leven kwam.
Naam: P. Trimbos
Naast De Gruyter zat van de Laar, later Jamin. Daarnaast Brood, dan Van Hoorn, later Dillen. Daarnaast Notten, later Ryekers (Vivo) en daarnaast Merkelbach. Met Cor was ik vroeger kameraad. Ik kan mij niet herinneren dat zijn ouders jong zijn overleden. Wij woonden tegenover De Gruyter op de hoek Schootsestraat (fam. Trimbos).
Naam: Mark van de Laar
Ik denk dat deze foto begin jaren 50 gemaakt is. Voor meer info over de winkels en een foto van "om de hoek" zie 21962. Leuk is het verkeersbord van de ANWB, blijkbaar werd je toen nog door de Schootsestraat geleid als je naar Den Bosch of Tilburg wilde. Meerveldhoven en het vliegveld moest natuurlijk via de Zeelsterstraat.
Naam: Gerard de Beurs
Gezien de minimale verlichting (één lichtmast op deze foto) en het verkeersbord achter het ANWB-bord lijkt me het jaartal inderdaad ergens eind jaren 30 begin jaren 40 te liggen. Deze vorm verkeersborden waren in de jaren 30-40 gebruikelijk. De dynamo en achterlichtje op de transportfiets doen echter anders vermoeden. Dit was toentertijd een extra optie bij aanschaf van een fiets en voor velen te duur. Op foto 8949 zie je hoe de straatverlichting op deze zelfde plek in de jaren 50 verzorgd was.
Naam: Ria Merkelbach
Ik wil even iets rechtzetten. Onze ouders Cor Merkelbach en Bets van den Nieuwenhuysen zijn op oudere leeftijd weggegaan uit de Frederiklaan en gaan wonen op de Steigerweg. Tinie Merkelbach is gehuwd met Addy van Thoor. Zij kregen twee kinderen, zoon Cor en dochter Carin. Zij zijn gaan wonen op de Heezerweg en later verhuisd naar Woensel. In 2001 is hun zoon Cor op 42-jarige leeftijd verongelukt in Cuba tijdens een duikvakantie. Addy is gestorven in 2006 op 71-jarige leeftijd en Tinie in 2009 op 76-jarige leeftijd. Niet echt jong. De rest van ons is in goede gezondheid.
Naam: Jan Toirkens
Frederiklaan 205 aanvulling over Eustacius Wilhelmus de Wijs, geboren te Made op 27 dec. 1912 als zoon van Willem de Wijs, die was gehuwd met Geertruida van Groezen. In het bevolkingsregister 1921-1938 wordt Eustacius vermeld als schipper. Niet zo vreemd als je weet dat zijn 10 jaar oudere broer Adriaan ook schipper was en wel van het schip Maria Geertruida, genoemd naar de moeder. Eustaas woonde in zijn jeugd in het Philipsdorp, o.a. de Plataanlaan en de Henriettestraat.
Naam: Jan Toirkens
Frederiklaan 209, zie foto boven het tweede huis van het blok van drie winkels, midden. Links van de accordeonspeler op de stoep. Deze drie huizen, de nummers 207-209-211, werden in 1935-1936 gebouwd door De Gruijter die er zelf op nr. 213 kwam te zitten. Op nummer 209 treffen we als een van de eerste bewoners aan het echtpaar Waltherus Johannes Zweerts, geboren te Oisterwijk, schoenmaker van beroep. Hij was gehuwd met Johanna Maria van Kuijk en woonde eerder op diverse adressen in Eindhoven, als voorlaatste Grote Berg 15 tot 18 aug. 1936. Opheffing per 5 okt. 1953. Daarna komt er vanuit de Schootsestraat in 1953 Nic Brood te wonen. Hij had een winkel in radio´s (radioservice). Opheffing per 26 jan. 1978. Daarna vestigde zich er het bedrijf IBO Elektronica. Opheffing per 25 feb. 1983. Wie er daarna in heeft gezeten, is me onbekend.
Naam: Jan Toirkens
Frederiklaan 211, zie foto, boven het derde huis van de blok van drie winkels, rechts, waar de accordeonspeler op de stoep staat. Deze drie huizen, de nummers 207-209-211, werden in 1935-1936 gebouwd door De Gruijter die er zelf op nr. 213 kwam te ziitten. De bewoners van dit pand zijn me voor een deel onbekend. Ik kwam tegen het bedrijf Ye-Be-Ka, opgeheven per 17 november 1948. Waar de naam voor staat qua activiteiten is me onbekend. Rond 1950 of iets eerder (?) komt er dan bakker Hendrikus Wilhelmus Gerardus van de Laar wonen, geboren te Eindhoven 20 mei 1931, zoon van Marinus van de Laar en Helena Maria Sebastiana Lavendie. Vader Marinus was banketbakker, evenaals de zoon dus. Hendrik was gehuwd met Van Rooij. Opheffing van de zaak per 12 feb. 1968. Mogelijk dat Hendrik van de Laar daarna filiaalhouder werd van Jamin ? (gokje mijnerzijds). Het bedrijf van C. Jamin was gespecialiseerd in snoepwaren. Rond 1969/70 werd het pand bewoond door T.W.L. van de Laar. Verdere namen van bewoners zijn me onbekend.
Naam: Jan Toirkens
Frederiklaan 213, het bekende en karakteristieke pand van ooit De Gruijter, de grootgrutter, in de volksmond Piet den Dief genoemd, alhoewel Piet toen al lang dood was en het bedrijf door zijn zonen werd gerund. Die vernoeming van Piet als dief zal wel de kift zijn geweest van de kleine kruideniertjes die successievelijk het loodje legden in de vijftiger jaren. De kreet 'En betere waar en 10 procent' vereist enige correctie, want op nogal wat artikelen kreeg men dus geen korting. Dat snoepje van de week was uiteraard wel een echt klantenbindertje voor de ouders van kinderen, daar kon geen moeder weerstand aan bieden aan het gezeur van de kleintjes. Goed bedacht destijds van Piet uit Den Bosch. Het pand werd gebouwd in opdracht van De Gruyter in 1935. Het bedrijf ging echter roemloes ten onder. Sluiting rond 1975(?). Daarna kwam er het café in van Piet Dirkx, broer van de bekende motorcrosser destijds en Piet zelf was dat zelf ook ooit. Sluitingsjaar van het café onbekend. Daarna werd het pand overgedaan aan Trudo (woningbouwvereiging?). Opheffing per 2 aug. 1998. Ik weet niet wat er nadien met het pand gebeurde.
Naam: Sjef van Eijk
Lieke, het moet inderdaad Loevendie zijn. Op 211 heeft na de snoeperij (die in mijn herinnering uit de jaren '60 gerund werd door twee zussen) heel lang een stomerij gezeten, daarna o.a. een copyshop en een uitzendbureau en heel kort een taartjeszaak. Nu zit er een kleding(herstel)-zaak, M&D Mode. Op 209 heeft nog lang een IBO-achtige zaak gezeten, inmiddels zit hier Guner Elektro, die ook een soortgelijk assortiment voert. Op 207, de vroegere rookwarenwinkel van Coen Dillen, is nu de wolwinkel 'bij Tante Betsy'.
Naam: Jan Toirkens
Frederiklaan 199. Het pand is onderdeel van het complex van drie bovenwoningen en twee winkels. Gebouwd in 1929. Pand 199 was eerst nummer 185, maar werd in dec. 1932 omgenummerd in 199 (14 huisnummers verschil). Op bovenstaande foto is nr. 199 het winkelpand links van het portiek, waar de zwarte auto geparkeerd staat. Het is me onbekend of de winkels dagwinkels waren of niet. Per 5 oktober 1929 vestigt zich hier, komend vanuit Veldhoven, Wilhelmus Martinus Merkelbach, geboren 1 jan. 1870 te Zeelst, rijiwielhersteller, gehuwd met Arnolda Habraken. Het echtpaar heeft twee zoons en vier dochters, waarvan zoon Cornelis Johannes Gerard Maria, van beroep automonteur, het bedrijf voortzet. Handelsonderneming Merkelbach wordt opgeheven per 28 november 1946, N.V. Rijwielhandel voorheen M. Merkelbach wordt opgeheven 16 dec. 1948. Zoon Cornelis, geboren te Zeelst 27 december 1905, huwt 27 juli 1931 met Elisabeth Nieuwenhuijsen en gaat direct na zijn huwelijk wonen op Strijpsestraat 124, daarna op Trudostraat 11a en vervolgens op Hastelweg 54. Wie er dan de zaak dreef op de Frederiklaan is me onbekend, was dat nog steeds vader Willem Merkelbach? Deze overlijdt te Eindhoven op 15 april 1952 op 82-jarige leeftijd. Hoelang Merkelbach aan de Frederiklaan bleef zitten, is me onbekend. Handelsonderneming Merkelbach werd opgeheven per 21 oktober 1968. Daarna (wanneer?) kwam er het bedrijf van J. Poorter, onbekend welke activiteiten. Opgeheven per 29 december 1972. Sinds 1972 Chinees-Indisch restaurant Hung-Ying.
Naam: Jan Toirkens
Frederiklaan 195 (oud nummer 181), het pand naast Van Maris, als je er voor staat rechts ervan, betreft Johannes van den Biggelaar, geboren te Made 21 augustus 1908. De bouwvergunning van het huis is van 1928. Daarin is sprake van twee huizen, maar ik veronderstel dat hij dat plan wijzigde in één huis, nl. nummer 181 oud (195 nieuw). Johannes huwt op 17 jan. 1930 Anna Maria Elisabeth van Gent. Hij vestigt zich met zijn vrouw per 31 jan. 1930 op Frederiklaan 181. Vanwege nummerwijziging wordt dat per 29 dec. 1932 nummer 195. Hij was van beroep kleermaker en had een verhuurinrichting van kleding. Zijn bedrijf wordt op 10 jan. 1969 opgeheven. Daarna kwam er H.C. van Luijt te wonen en daarna W. E. Hanssen (de laatste twee personen volgens opgave hr. Avis). Daarna kwam er de Ping Pong Bar, opgeheven per 24 mei 1977. Op nummer 195a was het bedrijf Ce.Ve.A. gevestigd dat per 31 mei 1977 is opgeheven.Daarna kwam er Soul Bar Frank en Lea te zitten, opgeheven per 2 september 1980 en Bar Dreamboat, opgeheven per 3 augustus 1988 (La Gonda B.V., Erp).
Naam: Jan Toirkens
Lieke, bedankt voor je tip inzake Speekenbrink, de man werd al eerder vermeld. Nu, als je je bruidsjurk nog steeds hebt, moet je wel bijna 100% wetenschap hebben dat je die daar in een van de winkels kocht. Heb je de factuur nog, weet je wie er aangrenzend woonden, zat de winkel in de rij vanaf Smetsers, dan Maris (woonhuis) en dan Speekenbrink? Of elders? Misschien weet je zelfs nog de voornaam van die man. Ten slotte, dat jaartal 1966 is belangrijk om het lijstje van bewoners wat verder uit te spitten. Dank voor je bericht in ieder geval. Groetjes vanuit Chili.
Naam: Jan Toirkens
Frederiklaan 205: dit winkelpand is onderdeel van het complex van drie woningen en twee winkels, opgeleverd eind 1929. Het kreeg eerst nummer 191, maar per 29 dec. 1932 wegens omnummering werd het nr. 205. De eerste bewoner(s) zijn onbekend, maar per 7 september 1931 komt hier het gezin Johannes Petrus van Hoorn wonen, geboren te Zeelst 5 oktober 1887, van beroep diamantboorder. Zijn vrouw was Maria Josephina Gislana van de Rijt. Onder de naam Deli sigarenmagazijn dreef men een aantal jaren een sigarenwinkel op nr. 205, maar men verkaste op 27 april 1936 naar het pand nr. 207. Daarna kwam er een filiaal in van Notten van de destijds bekende kruideniersketen, maar wie de bedrijfsleider hier was, is me onbekend. Het filiaal werd vermoedelijk rond 1957 gesloten. De bedrijfsleider van Notten op het laatste nog geopende filiaal van Notten aan de Woenselsestraat 441 was Eduard Reijckers, Na de sluiting van dat laatste filiaal begonnen hij en zijn zoon Ad in 1957 hier als zelfstandig kruidenier op nummer 205. Mogelijk in de Vivo-keten? Opheffing was op 2 mei 1967. Vervolgens komt er de fietsenzaak in te zitten van Eustaas de Wijs, die eerder wat verderop aan de Frederiklaan zijn winkel had, richting het centrum van Eindhoven. Opheffing per 22 nov. 1972. Daarna komt er Frans Peter Herman Beckers in, geboren te Eindhoven op 6 jan. 1938, zoon van een chauffeur. Tussen 1966 en 1970 woonde Frans zelf in de zeer nabije Schootsestraat 162. Hij was fietsenhandelaar en had eerder een bedrijf op de Kreugelstraat. Vervolgens komt er kapsalon Aissa te zitten. Voor een andere foto van dit pand zie foto 15045.
Naam: Jan Toirkens
Frederiklaan 191 (nieuw nummer). Pand Smetsers, rechts naast de school. Bouwvergunning in 1930 op naam van C. Smetsers. Cornelis Arnoldus Hendrikus Smetsers, geboren te Meerlo op 14 maart 1898, van beroep reiziger, was gehuwd met Petronella Smulders, geboren te Leende 5 feb. 1901. Cornelis vestigt zich op 25 feb. 1930 op Frederiklaan 177. Per 29 dec. 1932 wordt zijn adres Frederiklaan 191, het pand hierboven links half verscholen achter de geparkeerde auto. Er waren twee kinderen, waaronder Hendrik Antonis Karel Smetsers, geboren Eindhoven 20 maart 1931. Zijn roepnaam was Karel. Hij zette de zaak voort.
Naam: Jan Toirkens
Frederiklaan 193: ter hoogte van de geparkeerde auto is het woonhuis Frederiklaan 193. Gebouwd in 1930 door Peter Johannis van Maris, organist, geboren te Helden (L) op 18 oktober 1896 en gehuwd met Johanna Maria Cuijpers. Er zijn twee kinderen bekend, geboren te Eindhoven. Het gezin woont op peildatum 1 jan. 1921 op de Strijpsestraat 132, per 10 juli 1923 wordt het Schootsestraat 44 (oud nummer links naast café Ramona). Per 6 augustus 1929 wordt het adres Frederiklaan 179 (oud nummer) en middels omnummering 29 december 1932 nummer 193 hierboven.
Naam: Elly Bastings- Merkelbach
De familie Speekenbrink is naar mijn mening in de tweede helft van de jaren 50 daar komen wonen. Voor die tijd woonde daar het echtpaar Van de Biggelaar, dat er alleen gelegenheidskleding verhuurde. De fam. Speekenbrink bestond uit vader Janus, moeder Nel, dochter Ellemieke, dochter Marie-José en zoon Gerard, ook wel Poekie genoemd
.Later heeft een nichtje van Janus de zaak voortgezet. Agnes Speekenbrink is getrouwd met Ton Roelen, en samen met hun twee zonen hebben zij ook boven de zaak gewoond.
Naam: Sjef van Eijk
Jan, ik zat net met onze buurvrouw Adje Loevendie te praten en vroeg haar naar haar familie, de banketbakkers uit de Orchideeënstraat. Zij wist mij te vertellen dat de door jou genoemde H.W.G. van de Laar, geboren op 20 mei 1931, nooit de bewoner van Frederiklaan 211 kan zijn geweest (en al helemaal niet gehuwd is geweest) aangezien hij op 12 oct. 1944 om het leven kwam door een granaatscherf, pas 13 jaar oud. Als zodanig staat hij ook vermeld op het oorlogsmonument op het Stadhuisplein.
Geen van de vijf kinderen van Rinus en Lenie van de Laar-Loevendie is het banketbakkers-/winkeliers-vak ingegaan. Het moet dus een heel andere familie zijn.
(Ik vond in het bevolkingsregister overigens wel een veel oudere H.W. van de Laar, die met een Van Rooij getrouwd was, van beroep bakker en wonende aan de Leenderweg in 1938.)
Naam: Lieke Slegers-Roijers
Het pand aan de Leenderweg, waar voorheen bakker Van de Laar heeft gezeten, zie je op foto 25220.
Naam: Jan Toirkens
Sjef. Ik ben vreselijk om de tuin geleid door iemand anders, en ik nam dat voetstoots aan. Excuses, ik had beter moeten weten en het moeten controleren. Ik ging nl. uit van een banketbakker genaamd Van de Laar aan de Frederiklaan en toen kwam iemand aandragen met de naam Van de Laar-Loevendie, die ook banketbakker was en zonder het te kunnen verifiëren dacht ik dat het dus zeer voor de hand lag dat diens zoon de zaak had voortgezet. Sorry opnieuw voor eenieder die ik op het verkeerde spoor zette. Ik zal kijken wat ik nog kan uitvinden over de bakker aan de Leenderweg.
Naam: Jan Toirkens
Elly, dat is geweldig dat je je dat heririnnert over de families Van de Biggelaar en Speekenbrink. Beide families woonden dus ooit in hetzelfde pand nr. 195, twee huizen rechts van de winkel van Smetsers, als eerste winkel in die rij gezien vanaf de stadskant. Dank voor je informatie.
Naam: Jan Toirkens
Beste Sjef, dat zou dus inderdaad de gezochte familie kunnen zijn die vanuit Leenderweg 313 naar de Frederiklaan 211 verhuist. Inderdaad van beroep bakker, we houden nog even een slag om de arm. Hendrikus Wilhelmus van de Laar, geboren St. Oedenrode 1 jan. 1909, gehuwd met Walthera Henrietta Maria van Rooij, geboren te Schijndel 23 mei 1903. Men huwde in september 1932 en woonde eerst op Leenderweg 255, per 19 januari 1938 Leenderweg 313. Er waren eind 1938 vier kinderen. Volgens opgave van dhr. Avis woont er op de Frederiklaan 211 rond 1969/70 een zekere T.W.L. van de Laar. Dat zou dus familie (zoon?) van de fam. Van de Laar-Van Rooij kunnen zijn. Ook hier een slag om de arm.
Naam: Elly Bastings- Merkelbach
De wasserette/stomerij werd inderdaad beheerd door Theo van de Laar en zijn vrouw. Theo is een zoon van de Van de Laar die daarvoor de snoepwinkel had. Deze winkel werd beheerd door de dochters Van de Laar, Annelies, Willy, Jose en Thera. De familie woonde in Stratum en de oudste dochter heeft met haar man boven de winkel gewoond. Daarna woonden Theo en zijn vrouw daar en runden zij de wasserette.
De bruidszaak van v.d. Biggelaar/Speekenbrink was tussen het woonhuis van Willem van Maris en onze winkel.
Naam: Jan Toirkens
Frederiklaan 209 m.b.t. Nic Brood. Nicolaas Antonis (Nic) Brood was geboren 1 aug. 1918 te Breda als enige zoon van het echtpaar Nicolaas Matheeus Brood uit Breda en Johanna Francijna Hens uit Klundert. Vader Nicolaas was machinist bij de NS en het gezin vertrekt vanuit Teteringen per 20 juli 1927 naar het adres Piet Heinstraat 27 te Eindhoven. Ik kon hem in het bevolkingsregister te Eindhoven echter niet vinden. Blijkbaar verhuisde men zo vaak dat de registratie wat te wensen overliet. Wel leuk is te vermelden dat in een Eindhovense advertentie ene A. Brood op de Frederiklaan 148 violen te koop aanbiedt, maar ook bij deze persoon ontbreekt enige vermelding in de Eindhovense bevolkingsregisters.
Naam: Jan Toirkens
Elly: op de Leenderweg had bakker Van de Laar-van Rooij de kinderen Adriaen, Marinus, Wilhelmina en Jan, resp. geboren tussen 1933 en 1938. Werd de snoepwinkel op de Frederiklaan dan gerund door de dochters van de familie Van de Laar-van Rooij? Van jouw vier meisjesnamen kwam ik zelf alleen de Wilhelmina uit 1937 tegen die jij dan mogelijk Willie noemt. Praten we over hetzelfde gezin denk je?
Naam: Jan Toirkens
Een vraag die bij opkwam toen ik iets over pand Frederiklaan 193 scheef waar P.J. van Maris, organist van de nabije St. Trudokerk woonde. Hij had o.a. een zoon Wilhelmus Theodorus, geboren te Eindhoven 18 juli 1922. Was Willem de dirigent en oprichter (1959) van het Strijps Kamerkoor?
Naam: Elly Bastings- Merkelbach
Nee Jan, we hebben het niet over hetzelfde gezin. De kinderen van deze familie zijn tussen de 68 en 80 jaar. Thera van de Laar heeft ook foto's geplaatst bij stichting Eindhoven in Beeld. Misschien kun je via de redactie achter haar mailadres komen en van haar horen hoe het allemaal precies zit. Het is wel zo dat hun moeder Walthera heette.
Naam: Jan Toirkens
Frederiklaan 211: het pand waar de familie H. van de Laar-van Rooij een winkel had, naast De Gruyter. Volgens dochter Thera van de Laar bleef het gezin aan de Leenderweg hoek Kalmoesstraat wonen en werd de winkel aan de Frederiklaan eerst bemand door een paar dochters van het echtpaar. Overigens had het echtpaar H. van de Laar-van Rooij meerdere zaken in Eindhoven en in totaal acht kinderen. Nadat de snoepwinkel werd gesloten, zette een van de andere kinderen, Theo, de zaak voort en had er een wasserij. Ik zal Theo eens vragen of hij nog andere foto's van zijn zaak aan de Frederiklaan heeft.
Naam: Johan Vervest
Merkwaardig dat m.b.t. tot het De Gruyterpand de info onjuist en onvolledig is gebleven. Na Dirks hebben er meerdere kasteleins gezeten. De laatste was Jan Meulenbroeks met café St. Trudo. Hij is hier overleden. Zijn echtgenote stopte met het café en ging elders op de Strijpsestraat wonen. Het pand is voor zover mij bekend nadien meerdere malen van eigenaar veranderd. Er zijn ook, kortstondig, diverse bedrijven gehuisvest geweest.
Naam: Doortje van de Wouw
Leuk om alle informatie te lezen! Wij zijn op de Frederiklaan 179 (twee onder 1 kap met 181) komen te wonen en hoorden dat deze twee huizen vroeger bij elkaar hoorden en een woonhuis met winkel waren. Weet iemand toevallig wat voor soort winkel erin zat? Helaas kan ik geen enkele foto met ons huis erop vinden op deze website. Welk nummer was het vroeger? Wie woonden er? Alvast super bedankt!
Naam: Sjef van Eijk
Doortje, huisnummer 179 draagt dat nummer volgens mij vanaf 1935 (eerder had het de nummers 175 en 177, in de jaren 1930 en 1932 werd er omgenummerd). Het was het woonhuis van Arnoldus van den Hurk en zijn vrouw Maria J.A. Donkers, zeker vanaf 1 jan. 1921. Hij was de eigenaar van timmerfabriek de Leeuwerik, die stond op de hoek van de Frederiklaan en de Lindenlaan, waar nu o.a. de Jonge Onderzoekers en de E.C.A. gehuisvest zijn. Deze fabriek werd in de oorlog verwoest en de grond werd toen gekocht door wat nu Woonbedrijf is.
In de adresboeken van 1966 staat A. van den Hurk nog vermeld, hij overlijdt in 1967 in Eindhoven. In het adresboek van 1970 vinden we een vermelding van zijn vrouw, zij overlijdt in 1974 in Vught. Ik heb het echtpaar persoonlijk nog gekend en ben ervan overtuigd dat we hem zien staan op foto 3749. Later woonde op nummer 179 een dame die ik kende als de weduwe Bombeeck, zij zou familie zijn van de gelijknamige zaak op de Hoogstraat.
Huisnummer 181 ken ik uit mijn eigen herinnering niet als winkel, alleen als woonhuis. Het echtpaar Janssen-Wouters woonde daar. Zij staan ook in het adresboek van 1970 nog vermeld. Mevrouw was een dochter van het gezin Wouters dat hier al sinds 1937 woonde. Vader Wouters was magazijnmeester bij Philips.
Naam: Paul van der Cingel
Mark, dat bord van de ANWB valt mij op vanwege de richting die automobilisten opgestuurd worden. Ik herinner mij dat er destijds geen directe weg van Eindhoven naar Tilburg liep en je via de Boschdijk naar Best moest rijden, door Best en over het spoor en dan pas richting Tilburg. Zou het dan niet logisch geweest zijn de automobilist via Schootsestraat, Beukenlaan, Marconilaan naar de Boschdijk te leiden? En hoe werd je naar Welschap gestuurd? Lijkt me niet de kortste weg.
Naam: Tini van Rooij
Paul ik denk dat jij er verkeerd tegenaan kijkt. Volgens mij wijst het bord Tilburg en 's-Hertogenbosch de Schootsestraat in en het bord Welschap naar Welschap via de Zeelsterstraat, wat mij van daaruit toch de kortste weg lijkt. Op de foto zie je de Frederiklaan richting Centrum.
Naam: Joost Brood
Mijn grootouders hebben (in ieder geval tijdens de oorlog) ook nog gewoond in de Pastoriestraat in Woensel. Zij hebben daarna jarenlang boven de winkel gewoond in de Frederiklaan en zijn daarna verhuisd naar de Röntgenstraat. Mijn grootvader was bevriend met de vader van Frans Tielemans (de 'burgemeester van Strijp') en mijn vader met Frans.
Mijn vader en moeder (Berthe van de Moosdijk) hebben eerst bij Philips gewerkt, daarna zijn ze een winkel gestart in de Schootsestraat en dan in de Frederiklaan 209, eerst gehuurd en dan gekocht van De Gruyter.
Tussen de twee etalages van Merkelbach was een deur naar een bovenhuis. Daar woonde Romano Van der Meijden.
De enigste zoon (dacht ik?) van Speekenbrink was Gerard (misschien had hij nog een zus, maar daar hield ik mij toen niet mee bezig), met als roepnaam Poekie, waar hij een enorme hekel aan had. Soms speelden wij tussen de bruidsjurken in hun winkel.
Theo van de Laar was eigenlijk een architect. Hij heeft achter de begraafplaats in de Kleinakkerweg een rijtje huizen getekend, waar mijn vader er een van wilde kopen. Die heeft daar toen nog een maquette voor gemaakt, ik zie die nog zo voor mij. Ik denk de jaren 60. Weet niet of ze ooit gebouwd zijn?
Naam: Gerard van de Vorle
In de begin jaren 50 was op de Gagelstraat ook een fietsen/bromfietsenzaak, De Wijs, later naar de Frederiklaan verhuisd.
Naam: Sjef van Eijk
Beter laat dan nooit! Beschrijving van Jan Toirkens pand 211 meldt de bedrijfsnaam Ye-Be-Ka. Dit moet echter Ve-Be-Ka zijn, een bedrijf dat in 1933 werd opgezet in Geldrop door de Amsterdamse textiel-detaillist Johannes Wilhelmus Maria van Berkel, gehuwd met Maria Louisa Wilhelmina Kuypers (VBK = Van Berkel Kuypers). Het echtpaar heeft hun zaak blijkbaar ook enige tijd in de Frederiklaan gedreven.