Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1962
Locatie 1.:Strijp |612 Philipsdorp |Frederiklaan
Locatie 2.: Strijp |612 Philipsdorp |St Trudoplein
Onderwerp.: Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen |Kermis
Frederiklaan vanaf de kermis
Beschrijving | Het stuk Frederiklaan, gezien vanuit de draaimolen op het St Trudoplein. Rechts op de hoek de winkel van de Gruyter. |
---|---|
Geplaatst op | 05-02-2007 |
Reacties
Naam: Arthur van Gansewinkel
Daarnaast, de winkel van Coen Dillen, de voetballer die tot op heden de meeste doelpunten ooit heeft gemaakt in een seizoen. Het waren 43 doelpunten in seizoen 1956-1957. De winkel bestaat nog steeds, en wordt gerund door zijn vrouw. De bijnaam van Coen Dillen was Het kanon
Naam: Sjef van Eijk
Hans, in het laatste huis rechts woonde volgens mij in deze tijd (jaren vijftig?) de familie Bruins. Naast hen zat boekhandel Stam (nu een kapper, ook ooit een cafetaria). Volgens mijn buurvrouw Nellie Pero woonde de dominee in Villa Maria, het grote vrijstaande huis iets verder de straat in richting centrum.
Arthur, naast De Gruijter zat o.a. een snoepwinkel van V.d. Laak (voordien een schoenmaker, daarna lange tijd een stomerij, nu sinds kort een copyshop). Daarnaast elektronicazaak Nic. Brood (nu IBO), dan pas Coen Dillen.
Naam: Wil van Hout
Rechts achter op de draai zat een parketzaak. Deze werd volgens mij na een slechte verkooptijd weer door de gemeente in het zadel geholpen, daar hij bij mij thuis een nieuwe vloer gelegd heeft, in opdracht van de gemeente, nadat ik de gemeente aansprakelijk had gesteld wegens wateroverlast. De draaimolen staat tegenover de brandschadewinkel op de hoek van de Schootsestraat.
Naam: Marienella Meulensteen
Naast De Gruijter heeft ook nog Jamin gezeten. Rechtse hoek Schootsestraat was een winkeltje met ernaast na de achtertuin een groentenzaak, en linkse hoek Schootsestraat zat Verberne. Op het St. Trudoplein stond een huisje van de gemeente waaraan een automaat hing om gasmuntjes te kopen.
Naam: Tony Verbeek
Ook ik heb herinneringen aan het St Trudoplein. Ik woonde met mijn ouders in de hoedenwinkel Maison Jeanette, tussen Kuypers van de Heuvel en Wenting in. Jaren 50. Het adres was toen Schootsestraat 103. Menigmaal mocht ik van mijn moeder boodschappen doen bij De Gruyter. Dat deed ik graag want dan kreeg ik tevens het snoepje van de week. Ik herinner mij nog de gaper die op de toonbank stond, waar je dan centjes voor de missie op zijn tong mocht leggen en dan begon hij te knikken. Ik deed er ook mijn eerste H.Communie.
Naam: Jan Toirkens
De Schootsestraatnummering liep inderdaad oorspronkelijk door tot aan de hoek met de Strijpsestraat, inclusief het stukje dat nu dus het Trudoplein heet. Het laatste huis van de Schootsestraat toen (1957) was nr. 105, net voor Savenije op de hoek met de Strijpsestraat. Nummer 99 was waarschijnlijk het pand van De Gruyter, nr. 101 was Kuijpers van de Heuvel, nr. 103 was Maison Jeanette dameshoeden en nr. 105 was Wenting Bedrijfskleding. De rest van de huisnummers t/m 99 waren dus de huizen die thans nog altijd tot de Schootsestraat horen. Dat was de periode tot 1957. Overigens heette de Schootsestraat ooit de Kerkstraat tot de annexatie van Strijp in 1920.
Naam: Elly Bastings
Vanaf de hoek van De Gruyter had je een snoepwinkel van de fam. V.d. Laar, daar naast zat Nic Brood elektronica, de sigarenwinkel van Coen Dillen, de Vivo-winkel van de fam. Reyckers, de fa. Merkelbach, bruidskledingverhuur V.d. Biggelaar, woonhuis van Willem v. Maris, de organist van de St. Trudokerk, en als laatste in de rij de fa. Smetsers.
Naam: Joost Brood
De personenauto ongeveer in het midden van de foto was de blauwe Borgward van mijn vader. Ik heb daarvan nog foto's van 1955, '56 en '57. Ik kan mij de kermis op het St. Trudoplein nog zeer goed herinneren. Peter Merkelbach was een jaar ouder dan ik en hij kon het hardste lopen van alle buurkinderen. Hij was dikke vrienden met Benny Wenting, aan het plein. Naast mij woonden Peter en Robbie Dillen. Vanaf de hoek gerekend had je eerst De Gruijter, Jamin, wij (Radio Brood), Coen Dillen (sigaren), een kruidenier (inderdaad Notte dacht ik), een groot portiek (je stond daar droog) met twee voordeuren voor twee bovenhuizen met daartussen een gangetje naar achter voor die kruidenier en Merkelbach (kachels) en de voordeuren van Notte en Merkelbach. Merkelbach, een deur voor een bovenhuis (Romano van der Mijden woonde daar) een etalage (omgebouwde garage?) ook van Merkelbach, bruidskledingverhuur Biggelaar (Gerard (Poekie) Spekenbrink woonde hier), dan een woonhuis (maar ik weet niet meer van wie, met links of rechts een poortje naar achter) en Smetsers. Dan was er een lange pui, ik dacht een meisjesschool, met net voor de bocht een soort straatje met de ingang van de kleuterschool. Tussen Smetsers en die school was ook nog een toegang naar de speelplaats van die school, daar achter. Smetsers mocht die ook gebruiken om achter zijn winkel te komen. Dan in de bocht een paar huizen met als middelste boekhandel Stam, dé leverancier van studieboeken. Dus midden jaren '50 was dat volgens mijn herinnering hoe die kant van de Frederiklaan eruitzag. Tegenover ons, op de hoek van de Schootsestraat, was het winkeltje van de familie Trimbos, maar dat heb ik nooit geweten. Piet was mijn vriend en die woonde samen met zijn moeder, schat van een vrouw, en twee zussen achter de zaak. Zijn vader heb ik nooit gezien. Het waren hele kleine huisjes met alleen de begane grond en een puntdak. Hun tuin werd afgesloten van de Frederiklaan door een betonnen muurtje tot aan de groenteman. Daarnaast was een slager en dan de meubelzaak van Prijt, met verschillende panden. Een oprit voor het magazijn van Prijt, rechts daarnaast, een 'gangetje' en een rijtje woonhuizen tot aan de Plataanlaan. Dan woonhuizen tot aan de Berkenstraat.