EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8949

Bijdrager:

Jaar:

1962

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

Frederiklaan

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Kermis

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Frederiklaan vanaf de kermis

Beschrijving

Het stuk Frederiklaan, gezien vanuit de draaimolen op het St Trudoplein. Rechts op de hoek de winkel van de Gruyter.


Geplaatst op

05-02-2007

Reacties:

Datum: 05-02-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Daarnaast, de winkel van Coen Dillen, de voetballer die tot op heden de meeste doelpunten ooit heeft gemaakt in een seizoen. Het waren 43 doelpunten in seizoen 1956-1957. De winkel bestaat nog steeds, en wordt gerund door zijn vrouw. De bijnaam van Coen Dillen was Het kanon


Datum: 05-02-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Is het huis helemaal achteraan rechts het huis waar ds Van Gelder, predikant van de Herv. kerk aan de Schootsestraat, woonde?


Datum: 09-02-2007
Naam: Sjef van Eijk  
img

Hans, in het laatste huis rechts woonde volgens mij in deze tijd (jaren vijftig?) de familie Bruins. Naast hen zat boekhandel Stam (nu een kapper, ook ooit een cafetaria). Volgens mijn buurvrouw Nellie Pero woonde de dominee in Villa Maria, het grote vrijstaande huis iets verder de straat in richting centrum.
Arthur, naast De Gruijter zat o.a. een snoepwinkel van V.d. Laak (voordien een schoenmaker, daarna lange tijd een stomerij, nu sinds kort een copyshop). Daarnaast elektronicazaak Nic. Brood (nu IBO), dan pas Coen Dillen.


Datum: 10-02-2007
Naam: F van Beek  
img

De familie Bruins woonde al vóór 1940 in dit huis op nummer 185, het was familie van mij.


Datum: 10-02-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Rechts achter op de draai zat een parketzaak. Deze werd volgens mij na een slechte verkooptijd weer door de gemeente in het zadel geholpen, daar hij bij mij thuis een nieuwe vloer gelegd heeft, in opdracht van de gemeente, nadat ik de gemeente aansprakelijk had gesteld wegens wateroverlast. De draaimolen staat tegenover de brandschadewinkel op de hoek van de Schootsestraat.


Datum: 26-02-2007
Naam: Marienella Meulensteen  
img

Naast De Gruijter heeft ook nog Jamin gezeten. Rechtse hoek Schootsestraat was een winkeltje met ernaast na de achtertuin een groentenzaak, en linkse hoek Schootsestraat zat Verberne. Op het St. Trudoplein stond een huisje van de gemeente waaraan een automaat hing om gasmuntjes te kopen.


Datum: 19-03-2007
Naam: Mien v.d.Heijden-Voorjans  
img

En dan ook nog een winkel van Merkelbach, en Smetsers niet te vergeten, tenminste in de jaren 50.
<<< en niet te vergeten, je emailadres (Peter) >>>


Datum: 19-03-2007
Naam: Walter Van der Elst  
img

Coen Dillen zat volgens mij bij het reclamebord van de sigaren, merk vergeten. Dus na Nic Brood.


Datum: 19-03-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Zal wel Karel I zijn, gezien de haren uit de verte!


Datum: 20-03-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Waarschijnlijk Paulus Potter van Van Gardinge. Karel I kijkt altijd de andere kant uit.


Datum: 20-03-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Fout. Het is Willem II uit Valkenswaard.


Datum: 01-08-2007
Naam: B. Spierings / Jolanda Wit  
img

Wij zijn nu eigenaar van het pand Frederiklaan 213 (oude Gruyter) en het pand St. Trudoplein 11/12 (Thans Trekpleister Drogist). Wij vinden de oude foto van het De Gruyterpand erg leuk. Interessant plein!


Datum: 27-12-2007
Naam: Piet Merkelbach  
img

Hier staat jaar 1957 maar ik denk 1962 want vooraan links met die witte kop ben ik Peter Merkelbach


Datum: 27-12-2007
Naam: Tony Verbeek  
img

Ook ik heb herinneringen aan het St Trudoplein. Ik woonde met mijn ouders in de hoedenwinkel Maison Jeanette, tussen Kuypers van de Heuvel en Wenting in. Jaren 50. Het adres was toen Schootsestraat 103. Menigmaal mocht ik van mijn moeder boodschappen doen bij De Gruyter. Dat deed ik graag want dan kreeg ik tevens het snoepje van de week. Ik herinner mij nog de gaper die op de toonbank stond, waar je dan centjes voor de missie op zijn tong mocht leggen en dan begon hij te knikken. Ik deed er ook mijn eerste H.Communie.


Datum: 19-06-2008
Naam: Jan Toirkens  
img

De Schootsestraatnummering liep inderdaad oorspronkelijk door tot aan de hoek met de Strijpsestraat, inclusief het stukje dat nu dus het Trudoplein heet. Het laatste huis van de Schootsestraat toen (1957) was nr. 105, net voor Savenije op de hoek met de Strijpsestraat. Nummer 99 was waarschijnlijk het pand van De Gruyter, nr. 101 was Kuijpers van de Heuvel, nr. 103 was Maison Jeanette dameshoeden en nr. 105 was Wenting Bedrijfskleding. De rest van de huisnummers t/m 99 waren dus de huizen die thans nog altijd tot de Schootsestraat horen. Dat was de periode tot 1957. Overigens heette de Schootsestraat ooit de Kerkstraat tot de annexatie van Strijp in 1920.


Datum: 19-06-2008
Naam: Sylvia van Genugten  
img

Is het meisje vooraan rechts Hennie van Vught?


Datum: 20-06-2008
Naam: Tony Verbeek  
img

Klopt het dat tussen Merkelbach en de sigarenwinkel de kruidenierszaak van Notte zat?


Datum: 20-06-2008
Naam: Marienella Madrid  
img

Misschien de Jamin, Tony. Die zat daar ook in dat rijtje.


Datum: 23-06-2008
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Dat was volgens mij een Vivo-winkel van de familie Rijkers.


Datum: 24-12-2011
Naam: Elly Bastings  
img

Vanaf de hoek van De Gruyter had je een snoepwinkel van de fam. V.d. Laar, daar naast zat Nic Brood elektronica, de sigarenwinkel van Coen Dillen, de Vivo-winkel van de fam. Reyckers, de fa. Merkelbach, bruidskledingverhuur V.d. Biggelaar, woonhuis van Willem v. Maris, de organist van de St. Trudokerk, en als laatste in de rij de fa. Smetsers.


Datum: 25-12-2011
Naam: Jan Toirkens  
img

Over welke tijd hebben we het steeds? Het straatbeeld verandert elke paar jaar, dus elke indicatie is belangrijk.


Datum: 26-12-2011
Naam: Elly Bastings  
img

Boven genoemd rijtje was in de jaren vijftig-zestig.


Datum: 11-04-2021
Naam: Joost Brood  
img

De personenauto ongeveer in het midden van de foto was de blauwe Borgward van mijn vader. Ik heb daarvan nog foto's van 1955, '56 en '57. Ik kan mij de kermis op het St. Trudoplein nog zeer goed herinneren. Peter Merkelbach was een jaar ouder dan ik en hij kon het hardste lopen van alle buurkinderen. Hij was dikke vrienden met Benny Wenting, aan het plein. Naast mij woonden Peter en Robbie Dillen. Vanaf de hoek gerekend had je eerst De Gruijter, Jamin, wij (Radio Brood), Coen Dillen (sigaren), een kruidenier (inderdaad Notte dacht ik), een groot portiek (je stond daar droog) met twee voordeuren voor twee bovenhuizen met daartussen een gangetje naar achter voor die kruidenier en Merkelbach (kachels) en de voordeuren van Notte en Merkelbach. Merkelbach, een deur voor een bovenhuis (Romano van der Mijden woonde daar) een etalage (omgebouwde garage?) ook van Merkelbach, bruidskledingverhuur Biggelaar (Gerard (Poekie) Spekenbrink woonde hier), dan een woonhuis (maar ik weet niet meer van wie, met links of rechts een poortje naar achter) en Smetsers. Dan was er een lange pui, ik dacht een meisjesschool, met net voor de bocht een soort straatje met de ingang van de kleuterschool. Tussen Smetsers en die school was ook nog een toegang naar de speelplaats van die school, daar achter. Smetsers mocht die ook gebruiken om achter zijn winkel te komen. Dan in de bocht een paar huizen met als middelste boekhandel Stam, dé leverancier van studieboeken. Dus midden jaren '50 was dat volgens mijn herinnering hoe die kant van de Frederiklaan eruitzag. Tegenover ons, op de hoek van de Schootsestraat, was het winkeltje van de familie Trimbos, maar dat heb ik nooit geweten. Piet was mijn vriend en die woonde samen met zijn moeder, schat van een vrouw, en twee zussen achter de zaak. Zijn vader heb ik nooit gezien. Het waren hele kleine huisjes met alleen de begane grond en een puntdak. Hun tuin werd afgesloten van de Frederiklaan door een betonnen muurtje tot aan de groenteman. Daarnaast was een slager en dan de meubelzaak van Prijt, met verschillende panden. Een oprit voor het magazijn van Prijt, rechts daarnaast, een 'gangetje' en een rijtje woonhuizen tot aan de Plataanlaan. Dan woonhuizen tot aan de Berkenstraat.