EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

21962

Bijdrager:

Jaar:

1951

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

St Trudoplein

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Kleding / Manufacturen

Onderwerp 3.:

Maison Jeannette

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Maison Jeannette

Beschrijving

Aan het Trudoplein.


Geplaatst op

25-10-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 25-10-2009
Naam: Mark van de Laar  
img

Eind jaren 30 begon mijn oma Tonia van de Laar-van de Meulengraaf een tweede fourniturenwinkel aan het Fellenoord bij het station. Ze was al eigenaresse van Maison Elise aan de Gestelschestraat 25B, maar met Maison Jeannette kon ze die zaak uitbreiden. In 1942 werd Maison Jeannette weggebombardeerd en heropende ze deze zaak in Strijp. Officieel op de "Schootschestraat 103, pleintje Strijp", bij de St. Trudokerk. Op de foto staat ze tweede van links, samen met haar dochters Jeanne en Kitty en schoondochter Pauline.


Datum: 25-10-2009
Naam: Jan Toirkens  
img

Inderdaad was dit stukje toen nog deel van de Schootsestraat. Later in 1957 werd het daar het Trudoplein genoemd en kreeg het een ander nummer. In 1950 was Maison Jeannette meer een hoedenwinkel, (dameshoeden) en het telefoonnumer was toen 7345.
Links van deze winkel was toen (1950 etc.) Kuijpers-van de Heuvel en nog een huis verder links zat daar de Gruijter op de hoek. Naar rechts kreeg je de winkel van Savenije, hoek Strijpsestraat. Deze foto is een zeldzame opname. Er bestaan nauwelijks foto's van dit stukje Trudoplein, dus daar ben ik blij mee.


Datum: 25-10-2009
Naam: Mark van de Laar  
img

Wat leuk dat je je deze zaak van mijn oma nog herinnert Jan! Ik was zelf al tijden op zoek naar een tastbare herinnering van de verhalen van mijn vader en dankzij mijn nicht kon ik deze foto scannen. Jammer dat er in die tijd niet meer foto's zijn gemaakt van bijvoorbeeld het hele pleintje. Wie weet heeft iemand die wel.
Grappig dat je ook nog het telefoonnummer herinnert. Ik heb in de oude naaidoos van mijn moeder nog een papieren zakje gevonden waarin de knoopjes en naaigaren werden verkocht. Daarop staat als telefoonnummer voor Maison Elise 4369 en voor Maison Jeannette 9985. Misschien zijn die nummers ooit aangepast? Het zou betekenen dat dat zakje van eind jaren 40 of eind jaren 50 zou zijn. Mijn oma overleed in 1954, waarna de zaak werd overgenomen door haar oudste zoon Antoon en schoondochter Paula. Tenminste, dat heb ik ooit begrepen maar ik kan ernaast zitten. Ik zal wat familieleden raadplegen.


Datum: 26-10-2009
Naam: Jan Toirkens  
img

Okay, ik denk dat de beide andere telefoonummers, ofwel van de oude zaak aan de Felloord waren (Jeanette 9985) ofwel in de Gestelsestraat (Elise 4369, Gestel). Dus weer werk aan de winkel, inscannen dat oude fourniturenzakje, misschien dat er ook adressen op staan? Overigens als je me via e-mail schrijft, ik heb een verhaal uit mijn jeugdjaren over de Schootsestraat en Strijp. Leuk dat ze ook een stomerij-adres hadden de Iris. Op de foto hier links is een gang te zien, de fiets daar is nog net zichtbaar. Volgens mij liep die gang naar achteren door achter tot de huizen en kon jij b.v. bij de loodgierswerkplaats van Savenije komen, die meer naar rechts zat hier.


Datum: 26-10-2009
Naam: Redactie  
img

Inderdaad Jan, er staan adressen op: Maison "Elise", Gestelschestraat 25B, Eindhoven, telefoon 4369. Maison "Jeanette", Schootschestraat 103 Pleintje Strijp, Eindhoven, telefoon 9985.


Datum: 26-10-2009
Naam: Jan Toirkens  
img

Zie ook foto uit Gestelsestraat, nr. 21965


Datum: 26-10-2009
Naam: Mark van de Laar  
img

Ik heb het nog even nagevraagd, maar na het overlijden van mijn oma is Maison Jeannette in 1954 verdwenen. Destijds woonde mijn oom Antoon wel boven de winkel. Voor wat sfeerfoto's van het Trudoplein rond die tijd, zie foto's 3439, 15981 en 6624.


Datum: 28-05-2012
Naam: Netty Habraken-Versantvoort.  
img

Mark, zoals ik altijd gehoord heb, was er in de jaren twintig al een fourniturenwinkel op de Gestelsestraat. Mijn moeder was een zus van jouw opa en woonde toen bij jouw opa en oma in omdat haar ouders overleden waren. Zij moest vaak op de kinderen passen als jouw oma in de winkel aan het werk was. En de winkel op het Trudoplein was al gesloten toen jouw oma in 1954 overleden is.


Datum: 03-06-2012
Naam: Mark van de Laar  
img

Netty, ken je deze site ook?? Er is ook een boek van... kroniekvandelaar.nl/KRONIEKVANDELAAR/stamboom.htm


Datum: 03-03-2016
Naam: Eugene van de Laar  
img

Op de foto in elk geval ons tante Mien Verbeek (links) en mijn moeder Paula van de Laar (Verbeek) achter midden. Ze heeft het er vaak over gehad.