Fotonr.: 1076
Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1948
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Parallelweg*
Onderwerp.: Water |Kanalen / Rivieren / Beken |Gender

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Sanering van het Genderriool aan de Parallelweg.

Beschrijving Foto 54 heeft als titel "de Gender gedempt', de demping van de Gender was rond 1927. In 1947-48 werd de hele zaak opengegooid voor wat we zullen noemen "de Sanering van het Genderriool". Nico Aarts wil ongeveer hier gaan zoeken naar de Woenselse poort.
Geplaatst op 18-08-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 23-08-2005
Naam: Rini Talens img

Heel vroeger heeft de Gender daar misschien wel gelopen.
Volgens een verhaaltje wat ik ooit gelezen heb, was daar ergens, voordat er een Woenselse poort was, een ondiepe doorwaadbare plaats in de Gender, 'een voorde' Met een hoogkar en een os ervoor, kon je daar dan oversteken. De Gender kan een slootje zijn, maar tijdens onweersbuien ook een felle rivier en als je dan toch overstak, riskeerde je meegesleurd te worden naar de Neckerspoelen en daar werd je dan, volgens het volksbijgeloof, door de Neckers vastgehouden. Ouders waarschuwden hun kinderen: Kom niet te dicht bij het water, want anders !!! Felle Voorde is later tot Fellenoord verworden. Misschien dat er nog iemand is die dat beter weet?
'Genderriool' ken ik niet, volgens het Kadaster, 1832, heet dit De Vest!
Je kijkt uit over de beruchte Woenselse overweg naar de Fellenoord. Linksaf loopt de vest onder de Emmasingel, rechtsaf onder de Vestdijk. Volgens (alweer) het kadaster uit 1832 heet de vestinggracht van Eindhoven overal De Vest, behalve daar waar die parallel aan de Dommel loopt, daar heet'ie Stadsgracht.
Weet trouwens iemand hoe we aan de naam Keizersgracht zijn gekomen
Mooie foto!


Datum: 24-08-2005
Naam: Hans van Melis img

Op het stuk vanaf de Gender tot aan de Vestdijk komt in de verdedigingsgracht de naam Vest niet voor.

Riool in de betekenis van (vuil)waterafvoer. Vanaf de Philipsfabrieken ging de Gender ondergronds. Om aan de omschrijving van het RHC-e tegemoet te komen heb ook ik het woord Gender gekoppeld aan riool. Het verhaal over de met takkenbossen geplaveide doorwaadbare plaats ken ik ook.


Datum: 12-02-2009
Naam: Jan van der Meulen

De open Gender herinner ik me nog o.a. goed van rond de meikfabriek St Petrus met het smalle vlonderke. Verder lopend onder de brug en spoor- wegovergang in de Willemstraat en verder achter de woonhuizen aan de Zuidzijde van de Willemstraat waar zij achter mijn toenmalig woonhuis Willemstraat 24 snel stromend was en de scheiding was van al onze achtertuinen met de Philipstereinen en fabrieken. Bij Philips bebouwing ging zij waarschijnlijk ondergronds. Waar ik me nog een klein stukje meen te herinneren bovengronds,  was ter hoogte van de huidige Hermanus Boexstraat ter Oostzijde waar een drietal ruime witte huizen stonden. In een daarvan woonde ..van der Heyden drukker? Een tijd na de oorlog werd op de Markt de Gender opgegraven , waarbij de gemetselde overkluizing te voorschijn kwam . Deze overkluizing liep niet ver van de panden aan de Oostzijde van de Markt.


Datum: 28-10-2009
Naam: Redactie img

De foto van Hans van Melis is overschreven door een beter exemplaar uit de collectie van Frans van Beers.


Datum: 28-10-2009
Naam: Gerry de Bie img

In 1947 - 1948 werd in dit gebied o.a. de overkluisde gender gesaneerd, dus dit zou wel eens om hetzelde project kunnen gaan.