EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

9611

Bijdrager:

Jaar:

1953

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

Tuinstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Stratum, St Jorisschool / St Jansschool / De Hasselbraam

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St. Jansschool, 1953, 1e klas.

Beschrijving

1e klas van de St. Jansschool aan de Tuinstraat. Zittend eerste rij: 3e van links Theu Saassen, 4e van links Arno Damen, 2e van rechts Peter Dominee. Zittend tweede rij: 4e van links Willy Verhappen, midden Peter Kersten(?), 4e van rechts Klaas Vlemmings, 3e van rechts Frans Timmermans. Staand eerste rij: rechts naast hekje van Bokhoven(?). Staand tweede rij: rechts naast hekje Rudy Stam, 2e van rechts Schats. Staand derde rij: 2e van links Karel Retera. Staand achterste rij: 1e van links Jan Teelen, 2e van Links Harrie Fabrie, 3e van Links Jan Walraven, 4e van Links Ronny Cornelissen(?). De leraar is de heer Thomassen.


Geplaatst op

26-02-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-02-2007
Naam: Koos Van Strien  
img

Is dit niet de ingang van de St Jansschool, waar hr Martens hoofdonderwijzer was?
Ikzelf zat toen in de vijfde of zesde klas.


Datum: 27-02-2007
Naam: Jan Teelen  
img

Beste Koos, ik heb er altijd moeite mee gehad om de scholen uit elkaar te houden. Meester Martens was inderdaad het hoofd van deze school. De andere helft van het gebouw was dan de St. Jorisschool waar meester Jansen het hoofd van de school was.


Datum: 27-02-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

Dit is toch echt wel de ingang van de St. Jorisschool. De ingang van de St. Jansschool was bij de gymzaal. Dhr. Thomassen gaf les op de St. Jorisschool. Ik heb twee klassen bij hem gedaan.


Datum: 28-02-2007
Naam: Hans Lemmens  
img

Klopt helemaal niet, dit is wel degelijk de ingang van de St. Jansschool. En Dhr.Thomassen gaf toen nog les aan de St. Jansschool. Zat bij hem in 1954-55 in de eerste klas.
Na de dood van Dhr.Martens in 1957 (waar ik toen bij in de 3e klas zat) en die hoofd was van de St Jansschool zijn de scholen samengevoegd tot de St. Jorisschool.


Datum: 28-02-2007
Naam: Theo Welp  
img

Dit is toch wel degelijk de Sint Jansschool en dhr Thomassen was daar leraar, nadien is hij, meen ik, nog wel hoofd van de Sint Jorisschool geworden maar dat is na mijn tijd geweest.


Datum: 28-02-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

Nu weet ik het niet meer. Dan heeft mijn vader mij destijds op de 1e schooldag bij de verkeerde poort afgezet. En ik heb altijd gedacht dat de 1e school vanaf de kerk de St. Jorisschool was. Enne Hans dan moet jij bij mij in de 1e klas hebben gezeten bij dhr. Thomassen.


Datum: 01-03-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

In april 1950 is de school van de heer Martens, in de Le Sage ten Broeklaan, opgesplitst in een gedeelte dat naar de Tuinstraat ging (dus kennelijk nog zeven jaar met de heer Martens als hoofd) en een gedeelte dat naar de Hubertusstraat ging, in de Fatima-parochie. Ik zat toen in de 6e klas en mocht na drie maanden weer naar de Le Sage ten Broeklaan, naar de MULO van de heer Verberne. In de Tuinstraat zat toen al de school van de heer Janssen.


Datum: 04-03-2007
Naam: Peter Weijtens  
img

Kent niemand het hoofd der school dhr. Hermans meer? Toen ik daar op school zat, was hij de directeur. Dit was in de jaren 1957-1963. Later is hij inspecteur van het onderwijs geworden.


Datum: 05-03-2007
Naam: Theo Welp  
img

Dhr Hermans was in de jaren 1953-1959 hoofd van de Sint Jorisschool, andere leraren waren Caris, Lodewijks, Van Genugten, Wijn en Bouts.


Datum: 05-03-2007
Naam: Jan Kneepkens  
img

En als je iets had uitgespookt moest je bij Hermans op het matje komen. Ik denk dat iedereen dan wel wist dat je dan bij je keelvel werd beetgenomen en zo lichtjes werd opgetild. Dat was geen prettig gevoel. Dhr. Martens had volgens mij thuis op de Le Sage ten Broecklaan een kantoortje van de Boerenleenbank waar je de spaarkaarten met spaarzegels kon inleveren.


Datum: 06-03-2007
Naam: Will van Oers  
img

Meester Thomassen (Mathieu) is de oudste zoon van de koster van de Fellenoordparochie


Datum: 21-03-2007
Naam: Ton Retera  
img

Hallo degene die u Karel Retera noemt is niet juist want Karel is mijn 5 jaar oudere broer. Op de foto ben ik Ton Retera (toen nog Tonnie) met links naast mij Johan van Moorsel. De school was inderdaad toen de St.Jansschool.


Datum: 22-03-2007
Naam: Jan Teelen  
img

Sorry Ton dat ik je heb verwisseld met je oudere broer Karel. Het tenslotte ook al weer een hele tijd geleden dat deze foto is gemaakt. Er zijn er wel meer die ik niet meer van naam kan herinneren maar die ik van gezicht nog wel herinner. Waar is de tijd gebleven. Maar indien je nog meer namen hebt vul die a.u.b. in, zodat we misschien de gehele klas nog kunnen herleiden.


Datum: 11-03-2010
Naam: Sjef Claassen  
img

Toen ik in 1953 in de 2e klas op de Jorisschool kwam, was Jos Janssen hoofd van de school . Janssen en Martens woonden naast elkaar op de Le Sage ten Broeklaan in een paar heel grote dienstwoningen. De school van Jansen had blijkbaar elk jaar een heel hoog percentage geslaagden voor HBS en Gymnasium en daarom probeerden veel ouders hun kinderen op de Joris te krijgen. Vreemd was dat wij kinderen van notabelen uit Best, Dommelen en Zeelst op school hadden die elke dag een uur of langer moesten fietsen, terwijl kinderen uit de Jorislaan naar de Jansschool moesten. De pastoor (Sicking) regelde dat blijkbaar. Ik kan me overigens niet herinneren of hij sigaren rookte.


Datum: 06-02-2011
Naam: Tettie Lindner  
img

1953 eerste klas. Staand derde rij eerste van rechts Jack(y) Lindner, die samen met 2 broertjes bij meneer Martens op de lagere school zaten. Pastoor Sicking was bij mijn ouders geweest om de jongens op de Jorisschool te plaatsen. Mijn vader weigerde dit. En vanaf de Jansschool zijn ze alledrie naar het gymnasium gegaan.


Datum: 14-12-2017
Naam: Henk de Groot  
img

Ik heb bij meester Martens in de klas gezeten toen hij in elkaar zakte, een triest gebeuren. Wij zijn met heel de klas op de begrafenis geweest, ik heb het bidprentje nog. Ook ben ik op zoek geweest naar het graf op het Sint Joriskerkhof. Volgens het kerkbestuur was het in juni van dit jaar geruimd. Het had tien jaar geleden al weg moeten zijn (het was vergeten). Jammer.


Datum: 15-12-2017
Naam: Tini van Rooij  
img

De Schats op de foto is Michael.