EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

9276

Bijdrager:

Jaar:

1923

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Kleine Berg

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Drogisterijen

Onderwerp 3.:

Baijens

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Glas- en Verfhandel Baijens. (1)

Beschrijving

Locatie: Kleine Berg 67. Deze firma is in 1763 in Eindhoven gesticht. De panden 67 en 69 waren beide eigendom van Dorus Baijens. Nr 69 is later verhuurd aan kruidenier Pijnenburg. Op de vensterbank zit Jo Pot, een neef van Harrie Baijens.


Geplaatst op

14-02-2007

Reacties:

Datum: 14-02-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Om te zien wat er zoal in de etalage staat heb ik de large version toegevoegd.
Het nummer 60, dat zeer nadrukkelijk aanwezig is, is het huisnummer dat dit pand vóór de annexatie in 1920 had. Het zou zonde geweest zijn deze fraaie cijfers te verwijderen.


Datum: 14-02-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Dit is een echte aanwinst voor E.I.B.
Ook de extra grote uitvoering, vind ik van grote klasse.


Datum: 15-02-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Prachtig, vooral het jongetje op de vensterbank vind ik geweldig. Hij zou er zomaar opgeplakt kunnen zijn. Let op, ik wil hiermee niets suggereren hoor! Overigens denk ik dat alle producten in de etalage al heel lang niet meer bestaan, zijn zelfs van voor mijn tijd, alleen DDD ken ik als nog als verdelgingsmiddel. Zou dat kunnen kloppen?


Datum: 15-02-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Dat klopt, maar het moet zijn DDT.


Datum: 15-02-2007
Naam: Anne Troost  
img

In DDT (dichloor-diphenyl-trichloorethaan) zitten verschillende stoffen waaronder DDD (dichloor-diphenyl-dichloorethaan). Maar omdat het DDT het hoofdbestaanddeel is wordt het zo ook genoemd. DDD was ook als zelfstandige stof (bestijdingsmiddel) verkrijgbaar. Beide stoffen zijn al jaren verboden, tenminste in onze regionen, in de derde wereld gebruikt men het nog steeds.


Datum: 15-02-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Ddd was net als clearasil m.i. Een creme tegen jeugdpuistjes, acne e.d. Dus toch een soort verdelgingsmiddel!


Datum: 15-02-2007
Naam: Jos van den Heuvel  
img

Denk toch dat Therese gelijk heeft, er staat op de foto duidelijk D.D.D. dat een soortgelijk produkt is (was) als D.D.T. In West-Friesland, maar natuurlijk ook in andere gebieden, is met name in de boomgaarden DDT/DDD/DDE jarenlang (v.a.1920 tot 1990) als gewasbeschermingsmiddel gebruikt.


Datum: 15-02-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

DDT zal wel als luizenmiddel gebruikt zijn in 1923, ik heb nog een katholieke illustratie uit die tijd waarin een advertentie van Bayer heroine aanprijst als pijnstiller, men kon toen niet weten dat DDT of heroine rotzooi was.


Datum: 15-02-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

Ik meen dat Bijloos links van Bato een haarmiddel was tegen luis.


Datum: 15-02-2007
Naam: Hans van Melis  
img

We kennen nog DDD tegen jeugdpuistjes en DDDzeep daar zal wel geen dichloor-diphenyl-dichloorethaan in zitten. Ik heb ook gezocht er zit 5% DDD in DDt. In de etalage staat echter een grote DDD verpakking, wat zou dat geweest zijn? Zeep?


Datum: 05-03-2007
Naam: Marienella Meulensteen  
img

Volgens mij was Sprutol een middeltje tegen sproeten. Ik herinner me dat mijn moeder er een blikje van had


Datum: 05-03-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Voor het pand voordat het een winkel was zie foto 9908


Datum: 04-04-2007
Naam: Mieke Taphorn  
img

Rechts van Baijens zat de VeGe kruidenierszaak van Anton en Marie P(e)ijnenburg. Marie was familie van Janus van Ganzewinkel & Jan Bogaars. Ze hadden 2 dochters. Anton was een echte kruidenier die op de kleintjes lette. Er kon daar wat minder goed op de pof gekocht worden. Vleeswaren bij de kruidenier kopen was destijds nieuw. Daar had je eigenlijk de slager voor.


Datum: 05-04-2007
Naam: Lies van Berlo - Kosterman  

Mieke, onder vleeswaren versta ik gesneden vleeswaren en die werden bij de kruidenier verkocht. Vóór Anton Pijnenburg zat daar een ENKABE winkel van Oosterkamp.
Ook de slager verkocht zijn vlees en vleeswaren.
Helaas is de laatste nazaat van de familie Baijens uit het pand vertrokken en wel, Tonnie en Beppie Baijens-Schroots zijn naar Peppelrode verhuisd.


Datum: 05-04-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Heel herkenbaar: vleeswaren bij de kruidenier. Ook Nellie van Gennip had in haar eenvrouwszaak in de Spinnerstraat zo'n vleessnijd-apparaat met zo'n groot draaiwiel. De (meestal gerookte) vleeswaren lagen nog niet in koelvitrines maar hingen met een touwtje aan een haak. Gerookt spek, paardenrookvlees, fijne varkensworst enz. Heb er ook vaak 1 ons siesies gehaald, Wist ik veel dat het saucisse was. Nellie waarschijnlijk ook niet.


Datum: 11-10-2007
Naam: Mathijs Drenth  
img

Leuk zo'n discussie te volgen over de Kleine Berg. Mijn opmerking Pijnenburg was inderdaad een kruidenierswinkel. Maar ik betwijfel of dat een VéGé-winkel was. Ik heb op de Kleine Berg gewoond in de jaren 1938 t/m 1958. Oosterkamp woonde precies tegenover ons en had een Enkabe-winkel. Dat pand was gelegen tussen van der Schoot IJzerwaren en Doortje Rooymans sigarettenwinkel. Daarnaast zat van Buul, de slagerij, welke in heel Eindhoven bekend stond om zijn heerlijke zult en bloedworst.


Datum: 12-10-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

Oosterkamp zat in 1934 als ENKABE winkel op Kleine Berg 69, daarna Pijnenburg als VEGE winkel.
Oosterkamp in 1935/50 Kleine Berg 47 als kruidenier.
In 1950/57 ging Oosterkamp boven wonen en werd de zaak een EDAH winkel. In 1960 brillenzaak van Maaren. Klopt dit allemaal, Mathijs?