EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

9185

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

Hertogstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Kruideniers / Levensmiddelen / Supermarkten

Onderwerp 3.:

Van Otterdijk

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kruidenierszaak Otterdijk op de Hertogstraat

Beschrijving

Kruidenier Otterdijk, Hertogstraat 27, op de kruising met het Hertog Hendrik van Brabantplein. Op dit adres is nu gevestigd A.R.K. Groep, Boekhoud-, Administratie- en Belastingadvieskantoor. (RHCe 0027344)


Geplaatst op

11-02-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 12-02-2007
Naam: Wil van Hout  
img

De zoon is mijn meerdere geweest in 1949. Hij is mij nog eens behulpzaam geweest met zijn uniform, toen er met het mijne een ongelukje gebeurd was en ik anders niet op verlof kon. Zodoende ben ik nog eens een weekend een luit geweest. Zijn voornaam ben ik vergeten, omdat hij voor mij luitenant Otterdijk was. Beweeglijk vuurleider Van Hout. Mortieren van 11. Menno van Koehoorn.(lezers, sorry nostalgie)


Datum: 12-02-2007
Naam: Peter Pilgram  
img

De tijd van Lodaline en Persil (slogan: Ik wil per se, Persil)


Datum: 12-02-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

En: Ik ben tante ATA en kom uit Jutphaas. Maar dat was iets later, want ik kon al lezen.


Datum: 12-02-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Er was nog een andere slogan die tijd: 'Doe Uw voordeel met Persil en Uw achterste met Vim'.


Datum: 13-02-2007
Naam: Peter Pilgram  
img

Nee nee Giovanni, twee andere bekende wasmerken waren IMI en ATA. De originele advertentieslogan was: Doe uw voordeel met IMI! Op straat werd daaraan toegevoegd: en uw achterdeel met ATA. De fabrikant gaf eind veertiger jaren bij de wasmiddelen een stripboekje cadeau waarin de een of andere tante poetsavonturen beleeft.


Datum: 13-02-2007
Naam: Fanny Bovers  
img

In oude wasmiddelen zat een gemeen goedje, wat niet zo best was voor het milieu, heb eens bij iemand meegeholpen met het uitruimen van de schuur, en die had als verzameling oude pakken waspoeder. Nou ik heb het geweten, 3 weken onder de uitslag gezeten. De huisarts zei, daarom is het ook uit de handel. Experts onder ons zullen wel weten wat dit is geweest.


Datum: 13-02-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Het boekje wat bij de ATA werd geleverd heette Pietertje Pan, hij was zo vuil daar schrok iedereen van. Maarrr.... gelukkig kwam tante ATA hem te hulp om hem schoon te schuren. ATA was hetzelfde schuurmiddel als VIM.


Datum: 14-02-2007
Naam: Peter Markus  
img

Lodaline had een afbeelding van Lodalientje en een plastic puzzeltje dat een bootje kon maken. Laten we ook niet het Omoschuim en de zachte groene Driehoekzeep vergeten. Dacht dat het gemene goedje fosfaat was dat al vele jaren verboden is. Ook gebruikten we vroeger een zeefmandje met een handvat waar oude kleine stukjes zeep in gestopt werden. Het zeefmandje werd dan verwoed als afwasmiddel door het afwaswater geslagen tot het water schuimde.


Datum: 14-02-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Elke zondagavond werd de was afgestokt met 'n mussert in een koppere kittel en de zeep die gebruikt werd is nu nog te koop en wel SUNLIGHT. Gruune zeep geschept bij de buurtwinkel uit een grote pak met een soort metalen truifel. Dat waren de bestanddelen voor een goede afloop. Voorwas en daarna naar de bleik de tweede trek, tot slot het zakje blauwsel wat de witte was zijn helderheid moest geven. Het was een bezigheid waar de huisvrouw uren mee bezig was en wat de buren, bij een praatje, moesten beoordelen als het hele frutje aan de waslijn hing. Op maandagmorgen en niet op dinsdag of welke andere dag ook.


Datum: 14-02-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

En het zakje blauw voor de nog wittere was van het merk Reckitts. Ik moest altijd van ons moeder bij de Etos Reckittje blauw halen.


Datum: 14-02-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Waar de was ook nog mee bewerkt werd, de juiste benaming weet ik niet, was een apparaat met een houten steel en onderaan zat een helmvormig verzinkt toestel. Het apparaat bestond uit twee delen, een deel vast aan de steel, het andere deel veerde hierin. Ook het houten/zinken wasbord was een belangrijk attribuut.


Datum: 14-02-2007
Naam: Fanny Bovers  
img

Ons Moe had al een echte wasmachien, grote witte kuip, die wisselend draaide, en met een wringer erop. Eerst met goed heet water, wringen en daarna weer met sop (inderdaad Wil Sunlight) raspen oplossen in een emmer en erbij, daarna weer met koud water spoelen. En in de winter de was als planken naar binnen halen. Bij de haard en boven de stoof in de keuken drogen.


Datum: 15-02-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Fanny, ik denk dat het een Hoovertje is geweest. Volgens mij een van de eerste wasmachines. Mijn moeder huurde zo'n Hoovertje bij een zaak op de Heezerweg. Een hele verbetering want daarvoor stond ze in weer en wind buiten te wassen. Toch moest de was eerst op zondagavond gekookt worden en inderdaad met Sunlight. Ketel op het gas en het hele huis rook naar de Sunlight.


Datum: 15-02-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Lieke de zaak van de Hoover wasmachine was Van Poppel en deze was niet op de Heezerweg maar bij de splitsing Aalsterweg Leenderweg, op de Stratumsedijk. Zie foto 3046. Ons moeder op maandag aan de was met de zinken ketel op de bok en wassen met behulp van het wasbord. In de winter droeg ze klompen met dikke sokken. Ik zie het nog zo voor me. Wat zijn wij dan toch verwend met al onze apparaten.


Datum: 28-03-2007
Naam: Henk Moezelaar  
img

De winkel van Otterdijk was geen drogisterij maar een kruidenierswinkel.


Datum: 29-05-2007
Naam: Petri van Gelder  
img

Wij woonden op de Biesterweg en na de oorlog huurde mijn moeder wekelijks een Hoover bij Flip van den Boogaart op de Aalsterweg, naast het café van Retera.


Datum: 17-08-2007
Naam: Dre Rennenberg  
img

Belastingadvieskantoor ARK was sinds 1979 gehuisvest aan de Hertogstraat 7. Daarna vertrokken we in 1992 naar Hertogstraat 27. Verknocht aan Stratum en aan dit pand zijn we toch door de parkeerdruk en ruimtegebrek moeten verhuizen. Ark is nu gevestigd aan de Hastelweg 129 boven de grote AH.


Datum: 17-12-2008
Naam: Wim Roxs  
img

Op Hertogstraat 15 en 17 heb ik in de jaren tussen 1975 en 1992 hotel De Ridder gerund, en deed ook nog zaken met Belasting-adviesbureau ARK, dat jarenlang kantoor hield op Hertogstraat 7. Het verzorgde voor ons de boekhouding. Later zijn de panden doorverkocht aan "Grote Beek".


Datum: 10-01-2013
Naam: Sjef Claassen  
img

Die kruidenierszaken moeten geen vetpot geweest zijn. Zowat iedereen was lid van coöperatie Etos en kreeg op het einde van het jaar een premie van 8% van hun aankopen. Verder was er in de Rochusbuurt op zowat elke hoek van de straat een kruidenierswinkeltje.


Datum: 25-05-2016
Naam: Alex van Otterdijk  
img

Grappig om dit zo te zien. Mijn opa heeft er veel over verteld. Zijn vader (mijn overgrootvader) was de eigenaar van deze zaak. Jammer dat deze zaak verdwenen is. Natuurlijk is alles gemoderniseerd, maar het zou leuk geweest zijn als ik en mijn familie konden zien dat er een familiebedrijf in de stad stond. Ik ben er trots op dat dit de zaak is van mijn familie.


Datum: 15-07-2022
Naam: elisabeth koudys  
img

Wat leuk om al die reacties te zien. Ik groeide op in Utrecht. Ons huis was heel oud we mochten blij zijn dat we water hadden. Ik heb zelf nog de was gedaan met een teil en een wasplank, een wringer met de hand draaien. Wel eerst de was koken natuurlijk op een 2-pits gasstelletje. Wat zijn de tijden toch veranderd. We zijn er toch allemaal heelhuids doorgekomen.