EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

9033

Bijdrager:

Jaar:

2007

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

321 Doornakkers-West

Straat:

Bloemfonteinstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Tongelre, St Jacobusschool / De Tongelaar

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St. Jacobusschool Bloemfonteinstraat.

Beschrijving

Zo ziet de school er tegenwoordig uit, eigenlijk is er weinig veranderd. Parkeerplaatsen en auto's. En de naam, de school is nu "basisschool de Tongelaar". Rechts de gymzaal waar we ooit met de hele school naar de opening van het Vaticaans concilie op een kleine zwartwit tv hebben gekeken, dhr van de Weerde vond dat we dat gezien moesten hebben. Links was de ingang naar het parochiehuis. Rechts van de voordeur het raam met daarachter de school bibliotheek en de plek van de schooltandarts en de tb-krasjes.


Geplaatst op

06-02-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-02-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

Wie weet iets te vertellen over het verleden van de school, waarvan de ingang ligt in de Paul Krugerlaan? Was het een jongens of meisjesschool of al gemengd? Wat was de naam? Nu zit er in o.a. 55-plus educatief en een hobbyruimte.


Datum: 06-02-2007
Naam: Henk Meelen  
img

De school in de Paul Krugerlaan was een r.k meisjes school
De school op de foto is de r.k Jongensschool St. Jacobus in de Bloemfonteinstraat.


Datum: 06-02-2007
Naam: Henk Meelen  
img

Op de Speelplaats hebben ook nog twee klassen in een noodgebouw gezeten omdat de school vol zat.


Datum: 07-02-2007
Naam: Henk de Goeij  
img

Boven de gymzaal zaten ook nog een paar klassen o.a de 4e klas van Moonen en de 5e klas van Jegerings. Maar wat wil je ook met zoveel leerlingen. Wat ik nog weet waren er van de 4e, 5e en 6e klas telkens 2. En kijk even op een paar klassefoto's hoe groot deze klassen waren!


Datum: 15-02-2007
Naam: Ad Wouters  
img

Vroeger (1953) was dit de Lagere school St Jozef het was een jongensschool om de hoek was de meisjesschool.


Datum: 09-10-2007
Naam: Eugene van de Laar  
img

Vroeger lag links achter deze school een houten gemeenschapshuis waar je voor een kwartje films kon kijken. Ik heb er nog geoefend met Harmonie de Eendracht.
Onlangs heb ik met mijn patatwagen de laatste schooldag mee mogen afsluiten en direct na het laatste frietje werd de hele inboedel al opgeladen door opkopers. Deze school zal hoogstwaarschijnlijk wel gesloopt worden.


Datum: 23-12-2007
Naam: Johan Megens  
img

Klopt Eugene, jammer, ik heb er op school gezeten van 61 tot 67. Bij de heer van de Weerden, aardbeienneus werd hij oneerbiedig en stiekem door ons genoemd.


Datum: 14-06-2009
Naam: Jan Verbroekken  
img

Rare manieren hielden sommige leraren op die school er op na. De Vorst met zijn losse handjes. 2 pakjes Stuivezand en 1 rol pepermunt per dag blies hij door de klas heen. En De Rooy had zaterdags rijles. Moesten wij op de woensdagmiddag naar school omdat hij zaterdags vrij moest zijn. En dan die witte streep in het midden op het schoolplein. Wee diegene die er illegaal overheen liep.


Datum: 14-06-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ik hoor alleen de verhalen van mijn broer over "de Kuijk" waarbij hij met een lineaal op de hand sloeg van de jongens als iets hem niet zinde. De jongens dienden daartoe de hand plat op de schoolbank te leggen. Van die streep op het schoolplein heb ik nooit iets gehoord. Waar diende die dan voor? Gelukkig is dat roken voor de klas afgelopen nu.


Datum: 14-06-2009
Naam: Henk Meelen  
img

De eerste en tweede klas mochten niet over de streep,de andere kant van de streep was voor de grote jongens.


Datum: 14-06-2009
Naam: Jan Verbroekken  
img

Eigenlijk was het een voor die tijd hele normale conservatieve school. Verplicht de catechismus leren. Die oefeningen van huppelup uit je hoofd leren. En samen met de rest van de school naar de kerk. Ik moest schoolblijven , maar had er helemaal geen zin in. Dus door de raam weggevlucht toen de Willem even naar de WC was. Het strafwerk daarna leek geen eind aan te komen. Een voordeel. Heb wel heel snel leren schrijven daar.


Datum: 05-09-2009
Naam: Peter Heesakkers  
img

De twee , { of drie?} , rechtse klaslokalen , plus het gebouw rechts naast de schoolpoort,  zijn pas later , hou me te goede begin 50er jaren of laatste 40er erbij gebouwd., natuurlijk om de leerlingenaanwas op te vangen. Herinner me in elk geval dat ik toen veel tijd op het toen nog veldje als aan de Paul Krugerlaankant, doorgebracht heb.  Zelfs de gymlokalen van het twee verdiepingengebouw aan de kant van de Paul Krugerlaan werd later nog ingericht als twee klassenlokalen, { op de begane grond }. Onder het rode dak aan de kant van de Paul Krugerlaan heeft nog lang gediend als handenarbeidlokaal, dat was de eerste verdieping. Ik heb er nog de tweede klas gehad met Mr. Thijssen. Hier ben ik nog geen klassefoto van tegengekomen ......Nog maar één klasgenoot herinner ik me daarvan,  Noudje Wijn .


Datum: 05-09-2009
Naam: Johan Megens  
img

De streep midden over de speelplaats was de afscheiding tussen de 1e en 2e klas en de andere klassen. Kwam je daar overheen kreeg je van Van de Vorst 'n draai om je oren en mocht je z'n scooter poetsen. Enkele leraren en leraressen van die tijd waren, Juff. Overbeek, juff. Rensen, Hr Willems, Hr de Rooij, Hr v/d Voort, Hr de Kuijk, Hr vd Weerden, Hr Sanne


Datum: 06-09-2009
Naam: Jan Joosten  
img

Nou die draai om mijn oren van meester van de Vorst hebben wij nooit gehad. Dit kan gelegen hebben aan de plaats waar wij woonden. Volgens mij reed hij op een moter en een flink model. Ik geloof een Jawa of iets dergelijks. Sterker nog diverse keren mocht ik achter op de motor tot de brug over het kanaal en ging dan als een haas tevoet verder naar huis. Wij woonden wel ver van de school vandaan. Waar van de Vorst woonde weet ik niet, ik denk in Stratum.


Datum: 11-08-2011
Naam: Jan Verbroekken  
img

Van de Vorst had een Heinkel scooter zover ik me kan herinneren. Die is helaas verloren gegaan toen het schuurtje waar die in stond op onverklaarbare wijze afbrandde. We hadden gewoon medelijden met de mens.


Datum: 11-08-2011
Naam: Henk Meelen  
img

Het was een Jawa Scooter


Datum: 11-08-2011
Naam: Jan Verbroekken  
img

Je zult wel gelijk hebben Henk. In mijn beleving was het een Heinkel.. raar hoe sommige dingen een eigen leven kunnen gaan leiden. Bedankt voor jouw reactie.