Bijdrager Fenny Mathijsen
Jaar: 1972
Locatie 1.:Strijp |611 Eliasterrein, Vonderkwartier |Willem de Rijkelaan
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen |Gemeentelijke HBS / GLE / GSG
Docenten Gemeentelijk Lyceum Eindhoven
Reacties
Naam: Leo van den Beld
Ik was al 2½ jaar van school, maar van de volgende ben ik vrij zeker, op heer De Gee na. Achterste rij: 4e en 5e van links, Smulders (Frans) en Wartburg (Duits).
Tweede rij: links van de rector, De Gee, conrector en leraar scheikunde. Daarvoor op rij een: Jut, de braafste leraar voor de klas, Raaymakers (tekenen) en Juul, met baard Iwan Garay (gym).
Naam: Hans Strootman
Kennelijk is er al behoefte aan de complete namenlijst. Hier komt hij dan, alles van links naar rechts.
Bovenste rij: Smits, De Bakker, Willems, Stark, Smulders, Warburg, Eland, mevr. Verhagen, mevr. Beliën, Kuppens, Cuppen.
2e rij: Hansen, mevr. Nijssen, Raaymakers, Bakx, De Jong, Brouwer, Van Orden, Van Hemert, Rijzewijk, Uythoven, De Groot, mevr. Martens, Wengelaar.
3e rij: Haarbrink, mevr. V.d.Kamp, Van Rooij, Van Berkel, De Gee, Severijn, Riethof, Willems, mevr. Van Berkel, Verborgh, Timmers, Martens.
Onderste rij: mevr. Jansen, Nijssen, Coopmans, Jonkers, Raaymakers, Garay, Van Dijk, mevr. De Vries, Ter Beek, Thierens.
Naam: Hans Strootman
Goed gezien Dirk, ik was collega Tanny Bruijnooge vergeten. Zij is in 1995, met vele anderen op de foto, kunnen stoppen toen de fusie met Kempenpoort kwam en de GSG verdween. Na enige jaren werd helaas de VWO-afdeling opgeheven en kort daarna verdeen ook Kempenpoort omdat de school opging in het ROC. Vervolgens werd binnen het ROC van de HAVO-MAVO-afdeling uiteindelijk het huidige Montessoricollege gemaakt.
Dit alles in het gebouw van de voormalige Nutskweekschool aan de Habsburglaan. Dus mijn loopbaan was GlE-GSG-Kempenpoort-ROCvo-Montessoricollege 1971- 2005 (prepensioen) van de Willem de Rijkelaan naar de Habsburglaan.
Naam: Hans Strootman
Het nadeel van zo'n momentopname is dat je soms niet op school bent, b.v. elders lessen hebt of roostervrij. Van Glabbeek e.a. kwamen echter enige jaren later. Opvallend de vele stropdassen; als je de groepsfoto's (ik heb ze vrijwel allemaal) van enkele jaren later ziet, zijn die in de minderheid en op den duur zelfs uitzondering!
Naam: Alex Van De Voort
Meneer Strootman, wat vindt ik dit mooi. Ik mis ook van Hees (of Heesch), die gaf handel en economie. Dat was de eerste leraar van het type langharige tekkel. De leraar was alternatiever dan zijn leerlingen.
Ik heb een geweldige tijd gehad op het GLE (van 1973 tot 1980). Vele warme herinneringen. We hadden die concierge Van den Akker, het gerammel van zijn sleutelbos heb ik nog in de oren. En een geweldig gebouw. Na het GLE is het toch nog goed gekomen met me. Als van Hees hoort dat ik (toen ongeveerd zijn slechtste leerling), uiteindelijk in die richting ben afgestudeerd en een zeer succesvolle carrière heb, komt hij niet meer bij van het lachen.
Naam: Diny Nagel
Onze drie kinderen, Emile, Diny en Myriam hebben allemaal op het GLE in de Willem de Rijkelaan gezeten. Doordat ik nogal eens op de ouderavonden kwam herken ik verschillende leraren op de foto. Volgens mij heeft onze zoon Emile nog bij Hans Strootman in de klas gezeten.
Naam: Jos Basstein
Lichting '64-'66 4/5 hbs. Alleen mondeling examen gedaan de Willem de Rijkelaan, was net opgeleverd denk ik.
Een aantal docenten, dat ik in de jaren '80-'90 nog ben tegengekomen is overleden. Ik ben 63, dus een toen nog jonge Coopmans zal wel in de vut zijn gegaan. Riethof (v.d. dierenbescherming en jaarlijkse kalenderuitdeling) en dr Abma. Sprintend langsfietsend zag ik de sportieve Nijssen zijn vrouw ver achter zich laten! Maar ja dat was begin 1989. Fijn via internet nog wat van mijn jonge jaren terug te zien.
Naam: Hans Strootman
Het maken van een foto van "het" docentencorps is altijd een momentopname. Door allerlei omstandigheden ontbreken er vaak (veel) personen op zo'n moment. Hier in ieder geval afwezig: Dorsman, Gundlach, Bressers, Den Hollander, Keller, Leenders, Schuring, Van Hees, Verhagen, De Vries, Pas, Maas, Mooyman, Fraats, Wolf, Strootman, Abma, Huis in 't Veld (latere rector).
Naam: Erica Evans (van Heertum)
Beste meneer Strootman, super om deze foto terug te zien op deze site. Ook ik heb een geweldige tijd gehad op het GLE (jaren 70). Ik koester warme herinneringen aan uw lessen geschiedenis. De verhalen, mythen en sagen en de quizjes die u deed de laatste les voor de vakantie. Daardoor is ook mijn interesse voor kunst en cultuur ontstaan (hobby). Ook de uitstapjes naar de Ardennen o.l.v. dhr. Fraats en de muziekavonden met het dixielandbandje van de leraren herinner ik me nog goed. Ik heb nog aan volksdansen gedaan in die tijd. Geweldig! De sportlessen waren ook wel favoriet bij mij, wat een geweldige sportfaciliteiten hadden we op het GLE!
Naam: Miel Stapel
Beste Hans Strootman, ook ik heb goede herinneringen aan de geschiedenis lessen die ik van U heb gekregen. Weliswaar was dit van korte duur want U werd vervangen door Jacobs, waar ik ook goede herinneringen aan heb. Maar hoe is het gegaan met natuurkundeleraar Keller? De eerste les die hij gaf heeft zo'n grote indruk op me gemaakt dat ik sindsdien natuurkunde het mooiste vak ben gaan vinden. Ook zijn verdere lessen vond ik erg goed. Ben benieuwd of U nog iets over hem weet.
Naam: Hans Strootman
Dag Miel, goed van je te horen! Wim Keller, aangetrouwd familielid en ook oud-leerling GLE, is, zoals meerdere docenten, naar het GSW (het huidige Stedelijk College) in de Henegouwenlaan gegaan omdat daar in het kinderrijke Woensel meer toekomst lag dan in het Genderdal. Ook Jacobs is daar les gaan geven. Enkele jaren geleden zijn ze met pensioen gegaan. Wim en zijn vrouw Fenny (ook al al oud-leerling van het GLE!) zijn fervente kampeerders en brengen vele weken met hun caravan door op kleine natuurcampings in Nederland en omliggende landen.
Naam: Jeroen Gerrese
Mijn jongere broer Pim stuurde mij net deze foto door. Ik ben in '73 afgestuudeerd en mis o.a: de 'Peer'. Deze docent gaf boekhouden (ik weet zijn echte naam niet meer).
1e rij: dhr Kraaj, 6e van links (gymnastiek). Is er een facebookpagina voor oud-studenten? Groeten vanuit California.
Naam: Dirk Rentmeester
Jeroen, de echte naam van 'de Peer' was - als ik me goed herinner - Wilschut. Overigens die gymleraar heette Garay en werd ook wel Iwan de Verschrikkelijke genoemd, omdat hij je soms keihard liet zwoegen. Daar stond tegenover dat, zelfs als je geen enkel talent voor gymnastiek had, hij serieuze pogingen altijd honoreerde met een 6. Daarmee getuigde hij wel van een echt sportieve houding.
Naam: Hans Strootman
Als je eerst alle commentaren had door gelezen, Jeroen, dan was je duidelijk geworden waarom niet iedere docent op de foto staat! Je bedoelt Wiltschut. De gymleraar heet geen Kraaj maar Garay en is ook oud-leerling van het GLE. Je moet voor oud-leerlingen eens op de site 'Schoolbank l' kijken.
Naam: Hans Strootman
Iwan begon als leraar gymnastiek op de Jan Ligthartschool in Stratum. Daarna gaf hij les op de Openbare ULO, de Krabbendam. Inmiddels dik in de tachtig verschijnt hij daar nog kwiek op de jaarlijkse bijeenkomsten. Ooit vroeg ik hem eens wat zijn zwaarste tijd als gymleraar was geweest. Dat was duidelijk die van de Jan Ligthartschool klas 6 volgens zijn zeggen. In die tijd sportten we op een veld bij Animali en renden als losgeslagen jonge honden met van die ijzeren palen in de hand vanaf het Kerstroosplein. 'Niet bij te houden voor mij' zei Iwan. In die 6e klas zaten wij met veel aankomende GLE'ers, zoals Annejet Ritmeester, Wim Roels, Wim van Gijzel, Ed Moen, Ed Bijl en Andy Wijzenbeek. Velen hebben nog contact met elkaar.
Naam: Anneke van Ammelrooy
Ik twijfel al vele jaren aan de exacte data van de scholierenprotesten aan het GLE, maar dankzij deze website kan ik die misschien achterhalen. Zeker is dat Severijn toen rector was en De Gee en Rietveld conrectoren.
De protesten begonnen o.a. met het uitgeven van een eigen gestencilde schoolkrant omdat in de bestaande door de directie gefinancierde schoolkrant alleen maar propagandaverhaaltjes en stomme gedichten van leerlingen verschenen. Het artikel dat het meeste afgrijzen wekte bij de rector was een stuk over een geliefde concierge die met pensioen ging zonder enig eerbetoon of afscheidscadeau.
De protesten op het GLE stonden niet op zichzelf. Er waren protesten op andere middelbare scholen en aan universiteiten. Veel draaide toen om plannen van de politicus Biesheuvel als ik het me goed herinner. Er was aanvankelijk een comité van leraren en scholieren, waarvoor ik ook uitgenodigd werd door Eva de Gee, dochter van de conrector. Een tekenleraar maakte de rebelse affiches.
De protesten leidden uiteindelijk tot verkiezingen voor een scholierenparlement dat alles kon agenderen, van straffen tot regels bij ziekte van docenten. De directie had ingezien dat in alles toegeven de beste manier was om alles min of meer bij het oude te laten. Het enige dat toen definitief op de mestvaalt der geschiedenis belandde, was de macht van docenten om straffen op te leggen of leerlingen de klas uit te sturen, bijv. omdat wiskundeleraar Wengelaar niet van de geur van sinaasappels hield en je dus bij hem in de lunchpauze geen sinaasappels mocht eten.
Opvallend was vooral de inbreng van juist de brugklassers, de scholieren van de lagere schoolklassen. De ouderen hielden het snel voor gezien. Van mijn laatste jaar herinner ik me een scholier die aankondigde na zijn eindexamen een fietstocht of voettocht naar Parijs of een ander 'bedevaartsoord' te gaan maken. Voorbode van soortgelijke individualistische keuzes in de tweede helft van de jaren '70, toen het 'revolutionair' getij blijkbaar snel wegebde.
Ik was spil van een programma van De Reünie. Toen de redactie daarvan op onderzoek uit ging, bleek een deel van het archief van het GLE uit die jaren bij Provinciale Staten in Den Bosch beland te zijn. Misschien ga ik daar nog eens grasduinen om te zien wat er over deze periode (1971-1973?) te vinden is. Maar ik ben blij met iedereen die mijn maar deels betrouwbare herinneringen aanvult en corrigeert.
Naam: Max van Hofweegen
Erg leuk te zien, ik ben van 1954 tot 1959 op het GLE geweest en herken er velen.
Dat was aan de Julianastraat. Naast het oude Bels lijntje, waar toen nog een trein per dag naar Lommel en terug reed.
Naam: Peter Schut
Ik zie ook Iwan Garay op de voorste rij zitten. Ik ben een keer volledig overstuur en in paniek thuisgekomen: er moest na de gym verplicht gedoucht worden. Je moest je poedelnaakt uitkleden en mocht de deurtjes van de douches niet dicht doen. Ik vond het verschrikkelijk.
Naam: Maikel Metselaar
Wow! Ik ben toevallig op deze pagina uitgekomen en de namen die ik voorbij zie komen brengen me weer helemaal terug naar het GSG in de 80-er jaren. Zoveel herinneringen die in een keer naar boven komen! Gym met dhr. Gundlach, geschiedenis van dhr. Strootman, scheikunde van mevr. Jansen, etc. Gelukkig Engels gehad van mevr. Bruijnooge, want ik woon nu al lange tijd in Australië en ik heb nu soms nog baat bij de dingen die ik toen van haar geleerd heb. "Cry the beloved country" van Alan Paton comes to mind.