EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

89

Bijdrager:

Jaar:

1952

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

423 Barrier

Straat:

Hendrik de Keyzerplein

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Vijvers / Waterpartijen / Fonteinen

Onderwerp 3.:

Hendrik de Keyzerplein

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Hendrik de Keyzerplein. (1)

Beschrijving

De grote vijver aan het Hendrik de Keyzerplein staat ook al vele jaren op de jaarlijkse route van de Lichtjesroute op 18 september. De vijver is dan ook niet meer weg te denken uit dit stadsdeel. Ook bij de grootscheepse vernieuwbouw van de wijk, die nu plaatsvindt, blijft de vijver bestaan. En de school op de achtergrond bestaat ook nog steeds. Van wanneer is de foto?


Geplaatst op

17-04-2005

Reacties:

Datum: 06-10-2005
Naam: Diny Nagel  
img

Aan de kleding en vooral die grote strik op het hoofd van dat meisje moet dit in de beginjaren '50 zijn. Toen liep ik zelf ook met zo'n strik rond! Mijn man is in de Hans Steenwinkelstraat geboren en heeft er 23 jaar gewoond. Deze plek komt hem héél bekend voor. Hij heeft ook op de Philipsschool aan de overkant gezeten.


Datum: 05-05-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Zie commentaar bij foto 1917 voor de juiste dag van ratelende rupsbanden!


Datum: 16-05-2007
Naam: Dirk Smit  
img

We hebben in de vijftiger jaren op de H. de Keyzerlaan 11 gewoond. We hadden negen kinderen. Naast ons op no 9 woonde opa Schmaal + zoon (met bochel), daarnaast fam. Wagemakers (twee zoons en een dochter). Verder in de straat de families Hooghuis, De Jager, Braam, Kops, Van Erp, Habraken, Raijmakers, Roelofs, Donders, Van Helweg, Bloks, Wouters, Van Kraaij, Meijs, Klaassen, Bisschop, Matelee, Nendels. Verder in de buurt fam. Leidekkers (VOJ), Planting.


Datum: 28-05-2007
Naam: Art Brouwer  
img

Ik ben op het plein geboren in 1938, op nr 20. Naast ons op de hoek woonde de fam. Koerten, rechts de fam. Hollander, daarnaast Kalsbeek, als ik het me goed herinner Roelie, De Vries, Wind. Naast de school woonde Wim Brinkman. Achter ons in de Hendrik de Keyzerlaan de fam. Hooghuis met Jaap, Arie, (is daar een fietsenreparatiewerkplaats begonnen). Daarnaast Neeltje Quick, Carla Verloop, naast het gangetje de fam. Wagemakers met Jan, Bernard, Henk. Daarnaast woonde Broer Polen, Pierre Matla, Gepke Griep.
In de vijver lagen aan de beide kopse kanten twee duikers voor waterafvoer. Daar viel Henk de Bruin vanaf en werd op het laatste moment gered, hij begon al blauw te worden. Ook de fam. Walraven woonde aan het plein. Pa reed in die tijd met een grote donkerblauwe legertruck waarin hij o.a. speelgoed vervoerde. Ook heeft hij daarin eens films vertoond.
Klasgenoten op de Philips lagere school Arie Pot, Wim Brinkman, Rosemarie Kok, Frans van Eenennaam, Piet? Feyen, Jan Langelerak, Ad Bettonviel, Jaap Morsink, Marja Habraken, Hilda Suk. Emiel Nagel van de bloemenhandel bij het VOJ-gebouw.
De fam. Planting kwam vanuit de Hendrik de Keyzerlaan op het plein wonen. Ook Flip v.d. Hurk herinner ik me nog. In de Corn.Bloemaertstraat de fam. Verstegen met Piet, Jan, Henk, en Annie.
De boer waarover in een van de berichten gesproken wordt is Jan Toonders met zijn vrouw Anneke, wij kwamen daar veel, het waren goede vrienden van mijn ouders en ze werden door ons oom en tante genoemd. Verderop achter die boerderij lag de boerderij van Kroon. In Philipsdorp woonde een klasgenoot van me, Jan Nouwen(s).


Datum: 28-05-2007
Naam: Art Brouwer  
img

Jan Bron, bent u een broer van Paula? Bij mij heeft nl. een Paula Bron in de klas gezeten op de 3e Philips lagere school. Die woonde ook aan het plein vanaf de Hendrik de Keyzerlaan gezien in het linkse blok, als ik het me goed herinner naast het gangetje waardoor je ook naar de Keldermansstraat kon lopen. Op het hoekje van die straat woonde toen de fam. Schuringa, Co, Ger en een dochter.


Datum: 28-05-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Art, een vriendin en tevens klasgenote van Pauli Bron was Roelien Smit. Roelien woonde op de Boschdijk. Zelf heb ik hele goede herinneringen aan een verjaardagspartijtje waarbij zij beiden aanwezig waren.


Datum: 29-05-2007
Naam: Bram Oostra  
img

Wim Brinkman was een buurjongen van ons. Die familie woonde op no. 50, direct naast de school. Het huis direct naast de schooltuin, bovenin rechts. Daarnaast 'ons huis', no. 51 en daarnaast, uiterst rechts, het huis van de familie Kamstra. Is er nog iemand te vinden die de zusjes Kamstra, Irene en Yolanda, kent?


Datum: 29-05-2007
Naam: Jan Bron  
img

Art, ik ben inderdaad een broer van Pauli Bron. Wij woonden op nummer 38 aan het Hendrik de Keyzerplein, inderdaad naast het 'gangetje'.


Datum: 29-05-2007
Naam: Art Brouwer  
img

Ik weet waar Wim Brinkman woonde. Wim zat bij mij in de klas op die school en was een zeer grote forse knul. Ik woonde zelf op 20, het terras dat er nu ligt, is denk ik na '51 aangelegd. Ik ben in '50 daar van school gegaan en toen was dat terras er nog niet. In de 1e Lieven de Keijlaan waar nu de Salomon de Braystraat begint woonde toen ook de fam. Hanegraaf, met dochter Annie. Die zat ook bij mij in de klas. De fam. De Bruin woonde naast of vlak naast de fam. Bron.


Datum: 29-05-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Woonde er ook niet een fam. Fontijn aan het Hendrik de Keijzerplein? Zij hadden dacht ik twee zonen, waarvan een er een tijdens de oorlog is verongelukt. Meneer en mevrouw Fontijn zijn later in de Tempel gaan wonen. Ik heb mevr. Fontijn daar een tijd geholpen in de huishouding, toen ze niet meer zo goed vooruit kon. Ze sprak altijd over het plein en dat ze er zo fijn gewoond had.


Datum: 03-06-2007
Naam: Rinus van der Sangen  
img

Ik heb op mijn gemak wat zitten lezen en dan komen bij mij ook weer die leuke herinneringen naar boven. Ik woonde sinds 1955 in de Lieven de Keylaan op 6 en zat op de Corneliusschool. Ik speelde vaak met Bob Hoes, Jan Bartels, Peter Walraven. Allen woonden in de Lieven de Key, en Henk Maas of Vermaas Hendrik de Keyzerlaan.


Datum: 04-06-2007
Naam: Bram Oostra  
img

Veel bekende namen uit de jaren '50: de familie Bron kende ik, zij woonde naast Du Fosse en Warmink (de nrs. 40, 41 en 42 van het H. de Keyzerplein). Nog later woonde op no. 41 de familie Veenendaal (moeder Veenendaal bij de Ouderenpartij, Daaf van de PvdA, woonde later in Son en was daar onderwijzer). Jan de Bruyn, die jongen die in de vijver viel, was een vriendje van mij en is later naar de Galileistraat verhuisd (tegenover de christelijke school) en hij zat een tijdje op de chr. mulo.


Datum: 06-06-2007
Naam: Bill Ramakers, London, Canada.  
img

Mijn naam is Wim (Wiel) Ramakers. Wij waren de eerste bewoners in de H. de Keyzerlaan op 19. De eerste dag dat wij daar woonden ging ik buiten spelen met 'n paar kinderen van de fam. Van Willegen, maar al gauw moest ik thuiskomen. Mijn moeder waarschuwde me om niet met protestantse kinderen te spelen. Bij ons waren er negen kinderen: Tienus was de oudste, dan Tjeu, Marie, Lily, Joep, Stef, Willem (Wiel), dat ben ik, Huub en Hein. Naast ons op 17 woonde Jan en Marietje Habraken. Ik ken nog verschillende andere families. Als er soms mensen zijn die meer namen willen weten, laat het mij dan weten.


Datum: 23-08-2007
Naam: Giny Schmidt-Mulder  
img

Mijn broers beste vriend was Cor Lindhout. Die woonde op 34. Hij had twee jongere broers.


Datum: 08-09-2007
Naam: Dirk Smit  
img

Wij woonden vanaf 1952 tot 1961 op de H. de Keyzerlaan 11. Dagelijks kwam melkboer Kemps langs met zijn paard en wagen. Hij zou pas een auto kopen zodra er een was die als hij hoi zei vanzelf naar de volgende klant reed. We hadden vijf zoons: Theo, Hans, Andre, Ton en Martien.


Datum: 08-09-2007
Naam: Lambert de Turck  
img

Ik ben Lambert de Turck en woonde en ben geboren in de Hendrik de Keyzerlaan 26. Ik hielp als kleine jongen altijd melkboer Janus Kemps mee melk uitventen en als toetje mochten we dan mee naar de de toenmalige RPI, nu de Grote Beek. Dat was dan een heel stuk over de Boschdijk, en dan gaf hij Nero, zo heette het paard van Janus, eens flink de zweep zodat Nero flink hard ging lopen, dat was toen echt kicken zoals ze dat nu noemen.
Ik ben geboren op 22-06-1948 in de Hendrik de Keyzerlaan 26, en naast ons woonde de fam. Staflu, en schuin achter ons de wijkagent Neuteboom, waar we als kleine jongens altijd ruzie mee hadden. Het was dan ook niet de makkelijkste man. Mijn broer heette Jan de Turck, en alle twee hebben we op de St. Corneliusschool aan de Barrierweg gezeten.


Datum: 13-09-2007
Naam: Hans Smit  
img

Dat paard van melkboer Kemps heette Negra en was donkerbruin. De stal was in een van de garageboxen op het Pastoor van Arsplein aan de overkant van de winkel. Ik heb nog een keer een week geholpen bij de bezorging. Dan mocht je mee op de bok, spannend! Die familie Smit, die tot 1965 op de Hendrik de Keyzerlaan 11 woonde, had volgens mij negen kinderen, waarvan twee meisjes (Agnes en Ellen), als ik goed heb geteld.


Datum: 13-09-2007
Naam: Lambert de Turck  
img

Ja, dat klopt van die naam. Nu weet ik het weer. Het is ook allemaal lang geleden. Dat van die stallen klopt. Eens zag ik in de hoek van die zelfde stal een muis, tenminste ik dacht toen dat dat een ongevaarlijk diertje was. Ik wilde het pakken, maar het bleek een rat te zijn, die zich toen ook meteen in mijn duim vastbeet. Daar heb ik nu nog steeds een litteken van aan mijn linker duim. Het kostte mij ook vreselijk veel moeite om dat beest van mijn duim af te krijgen, maar dat is uiteindelijk toch gelukt. Daarna heeft Janus Kemps mij naar de dokter gebracht.


Datum: 04-10-2007
Naam: Josien (Josje) 's Gravemade-van de Nadort  
img

Veel namen zijn mij bekend, ik mis de naam Bultens (Bulters?) op het plein. Ik woonde zelf in de Pieter Poststraat. Ook Janus Kemps kwam met z'n melkkar in de straat. De fam. Van Veenendaal (Annemarie, Daaf en Carla). Ook Janny van de Wetering ken ik nog uit die tijd. Wie weet waar ze is gebleven?


Datum: 07-10-2007
Naam: Kees v.d. Riet.  
img

Alles is later dan wat ik heb meegemaakt. Mijn tijd was van het bouwen van de Philipsschool tot 1950. Broer van Polen was een heel stille jongen, zijn vader is bij een bombardement op de Emmasingel omgekomen. Ik ben een tijdje met Piet Verstegen naar school gegaan, hij is naar Australië gegaan (leeft hij nog?). Jan Toonders en het kreng Anneke waren niet zo leuk hoor, het mooiste van de Pastoor van Arswijk speelde zich af op en rond de oude Jacob van Campenweg en vooral de bossen daarachter. Veel genoemde namen zeggen mij niets. Misschien komt er nog commentaar op mijn zeer beknopt artikeltje. Ik kan er wel een boek over schrijven, zoals over de namen Koolen, Eersel, Slaats, Wildenberg enz.


Datum: 08-10-2007
Naam: Bram Oostra  
img

Ik lees zo weinig over het oude VOJ-gebouw aan de H. de Keyzerlaan. Dat is in de late jaren '40 en de vroege jaren '50 een centrum van activiteit. Er was een schaakclub en een toneelvereniging en ook 'ligteneigens' amusementsorkest' speelde daar wel. Later was het VOJ-gebouw ook op zondagmorgen een ned. herv. kerkgebouw en preekte ds. Locher daar vaak. In de buurt rond het H. de Keyzerplein woonden veel protestantse mensen. Herinnert iemand zich nog de familie Du Fossee (no. 41) en de familie Warmink (no. 42)?


Datum: 08-10-2007
Naam: Trees Dezaire  
img

Tik VOJ in bij zoeken en je krijgt heel wat kaarten en reacties.


Datum: 02-02-2008
Naam: Martien Smit  
img

Mijn vader en broer staan al in het overzicht. Ik was zoon nummer 5 van de Smitten. En na mij kwamen nog twee broers en twee zussen. De straat was ons voetbalterrein en de enkele auto was een probleem. Met name de DAF van de familie Van Kraai. We hadden een grote vriendenclub met Robbie Bloks, Leo van der Vleuten en de tweeling van Rooijakkers en veel namen ben ik echt kwijt. En in de winter schaatsen op onze vijver.


Datum: 19-02-2008
Naam: Christine (Tineke) Meulensteen-Lindhout  
img

Cor Lindhout heeft niet alleen twee jongere broers, maar ook een jongere zus, ik dus! Ik heb op het pleintje gewoond vanaf mijn geboorte (1953) tot 1970. Ik vond het vreselijk toen we gingen verhuizen. Het was een hele leuke plek om op te groeien en ik droom er gek genoeg nog heel vaak over. Geweldig zoals het er nu (weer) uitziet trouwens, nieuw, maar toch nog de sfeer van vroeger.
Uit die tijd kan ik me Els Verhoeven, Bert Hoek, Corry Ligteringen, de jongens van Driessen, Toos en Elke Verbeek, Jos Schuurbiers, Constant Dufossé nog herinneren.
Ik ben heel benieuwd hoe het met hen gaat!


Datum: 26-02-2008
Naam: Ben Lindhout  
img

Nu moet ik ook wel reageren, nadat mijn zusje dat heeft gedaan. Er komen zoveel gevoelens en herinneringen boven van de periode dat wij op het pleintje hebben gewoond. Ik ben het jongste broertje Ben van Christine (Tineke) en ik noemde en noem haar meestal Tiekje. Ik had een heel fijne jeugd op een heel fijne plek op nr. 34. Alle namen van de voorgaande reacties komen me bekend voor. Ik ken nog een Kareltje Bolluit en Jonny Boon van de Lieven de Keylaan. Dat waren mijn vriendjes toen. Ook herinner ik mij de elk jaar op 18 september terugkerende lichtjesroute, maar met name de werkzaamheden die daaraan vooraf gingen vond ik geweldig. Konden we toen niet elk jaar schaatsen op de vijver? Dat lijkt maar zo denk ik.


Datum: 29-02-2008
Naam: Hans Klomp  
img

Leuk al die raecties naar aanleiding van een foto van een vijver. Kwam bij toeval op deze site en herkende de vijver uit mijn verkeringstijd met een schitterend mooi meisje uit de Hendrik de Keyzerlaan. De vijver stond daarbij symbool voor mijn eerste liefde. Het was voor mij een herkenningspunt. Ik kom zelf niet uit de buurt. Toentertijd (1963) woonde ik in Utrecht en kwam Mieke Verstraten tegen op een fietsvakantie. Vandaar de herinnering aan die vijver die ik op de foto herkende en mij aan een leuke tijd deden terugdenken. Ik ben benieuwd wat er van Mieke terecht is gekomen. Grappig dat dit soort gegevens een bijna vergeten herinnering weer doen herleven, en voor de buurt misschien een leuke anekdote.


Datum: 07-03-2008
Naam: Cor Lindhout  
img

Per toeval kwam mijn dochter achter deze website, waarna ik mijn beide broers Johan (nu Hans) en Ben en mijn zus Christine heb geïnformeerd. Inderdaad komt hierdoor erg veel uit het verleden naar boven. Zelfs uit de oorlogsjaren en de bevrijdingstijd toen wij in de Cornelis Bloemaertstraat woonden. Ik herinner me nog, dat we tijdens een bombardement door de gangetjes achter de huizen naar een bevriende familie Den Hollander aan het plein vluchtten, want zij hadden een schuilkelder. Bijzonder was de steeds weer terugkerende bevrijdingsdag 18 september. In die dagen bezocht half Eindhoven het plein vanwege de feeërieke feestverlichting. Ook speelden we vaak in de VOJ-speeltuin, waar mevr. De Lange op ons paste. Ik herken in de reacties hierboven nogal wat namen van kinderen uit die tijd. Inmiddels ben ik alweer acht jaar gepensioneerd en woon al zes jaar op het platteland in Frankrijk.


Datum: 03-06-2008
Naam: Dickey v.d.Strigt-Brouwer  
img

Toen de speeltuin VOJ geopend werd, moest je een lidmaatschapskaartje om je nek dragen. Juffrouw Fischer hield toen toezicht en 's winters hield ze een kleuterklasje in het boerderijgebouwtje. We mochten toen van reepjes papier muizentrapjes vouwen! Ik woonde op Hendrik de Keijzerplein 20 en ben een oudere zus van Art. Ik was bevriend met Gonnie Bloemendaal uit de Hans Steenwinkelstraat. Zij hadden een reeks meisjes, Corry, Miep, o.a. Later kwam daar nog een zoon bij.


Datum: 05-06-2008
Naam: Dickey v.d.Strigt-Brouwer  
img

Op het plein woonde inderdaad een familie Bron. Later woonde mevr. Bron in het Pieter Eiffhuis, waar nu haar kleindochter podotherapeute is. Gontje v. Ommen uit de Adriaan Dorsmanstraat ben ik daar ook weer tegengekomen.
Tijdens de ziekenhuisperiode van de Philipsschool is daar Hillie Pranger uit de H.de Keijzerlaan overleden. Dat heeft toen een enorme indruk op me gemaakt. Zijn broer Henk zat bij mij in de klas, evenals Dikkie Goud, Annie Pijpenseel, Chris v.d. Klooster en Deborah v.d. Blink. Weet iemand waar deze mensen gebleven zijn? Het hoofd van de school was toen Buitenwerf.


Datum: 14-06-2008
Naam: Flos Brouwer  
img

Dickey, ik ben bang dat je je vergist in een naam. Hillie Pranger zat bij mij in de klas (1951-1957). Hij woonde in de L. de Keylaan.


Datum: 14-06-2008
Naam: Willem Verstegen  
img

Inderdaad Flos, de familie Pranger woonde op de hoek Lievende Keylaan/Keldermansstraat. Overigens waren de gebroeders Pranger ook voor mij geen onbekenden, terwijl wij toch achter in de Hendrik de Keyzerlaan woonden.


Datum: 15-06-2008
Naam: Bram Oostra  
img

in het vorige bericht is de naam van Gontje van Ommen gevallen; zij woonde op de hoek van de Adriaan Dorsmanstraat en de Lieven de Keylaan (plm. 1944-'45). Zij heeft mij ooit voor de eerste keer naar de (christelijke) school gebracht in 1941. Als iemand haar adres heeft zou ik dat graag krijgen, want die familie maakte op mij als klein kind een grote indruk. Ik herinner me een scène bij hen opzij van het huis op 18 september 1944 om plm. vier uur 's middags. Een groepje Amerikaanse parachutisten bracht een gewonde of dode negersoldaat naar de Philipsschool, toen ziekenhuis en dat er mensen uit die straat ontroerd omheen stonden (moeder Van Ommen, familie Wester, L. de Keylaan, familie De Roo, A. Dorsmanstraat, familie Visser, H. de Keyzerplein). Voordat het groepje Amerikanen doorliep naar de P. Poststraat, de ingang van de school (ziekenhuis). Is er nog iemand die herinneringen uit die tijd heeft?


Datum: 15-06-2008
Naam: Dickey v.d.Strigt-Brouwer  
img

Flos, dat moet een andere Hillie Pranger zijn! De Hillie waar ik het over heb woonde in de Hendrik de Keijserlaan, in het 2de gedeelte, na de houten school.


Datum: 15-06-2008
Naam: Yvonne Quadflieg-Walravens  
img

Ja Dickey en Hennie Pranger zaten in mijn klas (van 1960 t/m 1965). Ze woonden inderdaad aan de Lieven de Keylaan.


Datum: 15-06-2008
Naam: Flos Brouwer  
img

Bram, mijn zus Dickey van der Strigt is van 1930. Zij weet waar Gontje van Ommen nu woont. Ongetwijfeld kan zij je verder helpen, ook wat betreft de herinneringen uit die tijd. Dubbelklik op haar naam een paar alinea's hoger en vraag het haar.


Datum: 15-06-2008
Naam: Flos Brouwer  
img

Ja Dickey, ik had erbij gezet dat het misschien om een andere Hillie Pranger ging, maar dat stukje tekst is weggevallen. Sorry.


Datum: 15-06-2008
Naam: Kees.v.d.Riet  
img

Dickey, er is toen wel een meisje overleden en zij heeft opgebaard gelegen in het toen tijdelijke lijkenhuisje in de Philipsschool. Het was het eerste lijk van een kind dat ik heb gezien, wat veel indruk op ons jonge kinderen maakte. Als ik mij niet vergis, heette ze Bergmans en kwam uit de Keldermansstraat.


Datum: 15-06-2008
Naam: Flos Brouwer  
img

Jammer Kees, als je goed gelezen had, had je kunnen weten dat Hillie Pranger een jongen is. Kan dus niet dezelfde zijn als de Hillie die Dickey en ik bedoelen.


Datum: 15-06-2008
Naam: Dickey v.d.Strigt-Brouwer  
img

Bram, Gontje v. Ommen is getrouwd met Gijs de Wit en woont op Herodotusplein 133. In het Pieter Eiffhuis.


Datum: 15-06-2008
Naam: Dickey v.d.Strigt-Brouwer  
img

Willem, er woonde inderdaad een Pranger aan de Lieven de Keylaan. Maar dat is veel later dan de periode waar ik over schreef. Dat was de volwassen Henk Pranger, waar ik bij in de klas zat en die als kind in de H.de Keyzerlaan woonde.
Yvonne Quadvlieg schrijft dat wij bij haar in de klas zaten (van 1960-65). Lijkt me stug. Wij zijn van 1930. In die tijd had ik al 2 kinderen.


Datum: 28-11-2008
Naam: Marjo Mulders- Verkooijen  
img

Ik ben geboren in de Philips Vingboonsstraat 18 in 1964. Gewoond tot 1982, heel mijn jeugd heb ik rond deze vijver en omgeving rondgehangen en natuurlijk meerdere keren in de vijver beland, via de zijkanten omlaagglijden of via de bomen aan de takken boven het water slingeren. In de winter schaatsen en via de schuine kanten met de slee op het ijs belanden. Toon van Kemenade, het winkeltje op de hoek, dagelijkse boodschappen en later snoep kopen natuurlijk.
Namen die mij te binnen schieten zijn fam. Remijnse, Boons, Sanders, Ubels, Koense, van Bilsen, mijn jeugdvriendinnetje Anja de Wees. Haar ben ik toevallig enkele jaren geleden nog tegengekomen, allemaal mensen uit de omgeving hiervan. Mijn ouderlijke huis is helaas pas gesloopt. Wie ik niet vergeten mag, is de fam. Van Geffen die er nog steeds woont. Ons pap had vroeger duiven en ons mam was zeer actief achter de naaimachine. Ik heb drie broers, Fred, Toon en Ben.


Datum: 15-02-2009
Naam: Henk Pranger  

Hilie Pranger uit H. de Keyzerlaan is een oom van mij en een broer van mijn vader Fre Pranger, de Hillie Pranger uit de Lieve de Keylaan is een neef van mij en een zoon van Jan Pranger. <<< Henk, laat nog even je e-mailadres weten (red.)>>>


Datum: 09-09-2009
Naam: Frank van de Ven  
img

Op de H. de Keyzerlaan 21 woonden mijn oom en tante met hun gezin: Leo en Nelly van der Vleuten-van der Linden en kinderen Leo, Ton(nie), Marga, en Paul. Ome Leo heeft er tot ik meen ver in de jaren 90 nog gewoond.


Datum: 20-04-2010
Naam: Will de Pon-Wuijts  
img

Wij hebben van 1965 tot 1972 in de Palladiostraat gewoond op nr 3 dacht ik. Bij Van Diepen woonden wij boven. Wij hadden toen één kind, Peter de Pon. Wij wonen nu weer in die buurt. De dagelijkse gang was eendjes voeren. Het was toen een leuke buurt, heel gezellig.


Datum: 21-04-2010
Naam: Harry Bouwens  
img

Wat ik me nog het meeste herinner van de vijver zijn de enorme glijbanen die we er maakten als de vijver dichtgevroren was. Minder prettig was het dichte oog dat ik overhield aan een val toen bleek dat Frans Akse uit de Pieter Zeemanstraat sneller gleed dan ik en mijn benen onderuit schoffelde. Nog bedankt, Frans (sic).


Datum: 22-08-2010
Naam: Mieke Martens  
img

Erg leuk de reacties te lezen op deze foto. Brengt me weer terug naar de "goeie ouwe tijd". Ik ben geboren en getogen op nr. 8. Mijn moeder heeft er nog gewoond tot 1985. Ik heb drie broers, Wim, Tiny en Kok. Naast ons op  7 de fam. Planting met Hans en Eric. Op 9 de fam. Bulters met Marjan, Wim en Dick. Wim woont er nog steeds. Daarnaast op 10 fam. Hartsema met Gerda waar ik nog steeds contact mee heb. Op 11 de fam. De Jong met Jan en Rob, die er ook nog wonen. Op 13 fam. Van de Hurk met Marietje, Flip en Ronnie, die getrouwd is met Janneke Ligteneigen, ook van "het plein". Op 6 woonde vroeger de fam. De Bruin, daarna de fam. Van Willigen. Ko de Bruin (Kootje) is getrouwd de bekende Eindhovense zangeres Annelies de Graaf. Ook Roelie van Kalsbeek heeft jaren op nr. 6 gewoond. Op 5 de fam. Wolthuis met een inwonende dochter en haar man. Op 4 de fam. Nouwens met drie kinderen waarvan ik alleen de naam Henk nog weet. Op 3 weet ik niet meer maar op 2 een ouder echtpaar zonder kinderen en op 1 staat mij de naam van Bierings nog bij, maar dat weet ik niet zeker. Mocht me nog meer te binnen schieten, dan stuur ik het weer.


Datum: 21-09-2010
Naam: Truus Gerrits van den Ende  
img

Volgens mij is het meisje met de strik op de foto Diny van de Molengraft. Zij hadden thuis een winkel op het Pastoor van Arsplein. Ik woonde naast de fam. Van Ommen en Van Eersel in de Adriaan Dorsmanstraat.


Datum: 22-09-2010
Naam: Willem Verstegen  
img

Truus, je zat wel een klein beetje in de goede richting, maar het meisje met de strik is toch echt Dianne van de Meulengraaf met rechts haar broer Jos.


Datum: 12-10-2010
Naam: Wendy Gerrits  
img

Ik ben op zoek naar gegevens van mijn opa en overleden oom. Deze hebben in de oorlogsjaren en daarna op het plein gewoond bij de eendjesvijver. Mijn opa heette Piet Gerrits en was getrouwd met Jo. Hun kinderen waren Piet, Hans, Willie en André. Om de laatste gaat het, André is namelijk op jonge leeftijd overleden. Ik heb hem nooit gekend, maar het verlangen om meer te weten is er zeker wel. André is op jonge leeftijd door een ongeval om het leven gekomen doordat hij met knikkers aan het spelen was en er een in de put rolde. Die heeft hij willen pakken, waardoor het deksel dichtviel en hij zijn nek heeft gebroken. Bij mijn vader is dit onderwerp taboe en ik kan het jammer genoeg niet navragen aan mijn opa en oma omdat ze er niet meer zijn. Piet Gerrits is rond 1976 overleden en ik heb mijn opa maar vier jaar gekend. Wie herkent de namen hierboven en kan mij meer vertellen over mijn opa en mijn oom?


Datum: 06-01-2011
Naam: Harold de Wit  
img

Hallo Henk, volgens mij heb jij in de Klimoplaan gewoond en heb jij, net als ik, na de Philips Bedrijfschool een tijd gevaren.


Datum: 07-03-2011
Naam: Arnold Thissen  
img

Inderdaad woonde er op de Lieven de Keylaan een Hill Pranger, broer van Jo, eigenaar van Princeville. Ze hadden ook twee dochters, Henny en Anneke. De ouders heten Jan en Martha. Ik ben er heel lang gekomen en heb zelfs nog oud papier met hen opgehaald waar ook Nolleke Walraven bij meehielp. Nolleke (Boebes) Thissen.


Datum: 31-10-2012
Naam: Hannke van Berkel  
img

Ik lees hier over een Janneke Ligteneigen. Mijn moeder is ook een Ligteneigen uit Delft. Ben dus benieuwd wie Janneke is. Ik weet wel dat die naam niet veel voorkomt. Kan iemand mij vertellen uit welke familietak Janneke komt?


Datum: 17-05-2015
Naam: Heleen de Heus - van Riet  
img

Wij wonen sinds 1957 in Adelaide, Australia, en hebben van 1940-1952 op Hendrik de Keyzerplein 4 gewoond. Ik heb een oudere broer, Joop van Riet, en een jongere zus Gerrie. Ik ging vroeger naar zondagsschool, wat op die school was. Op Hendrik de Keyzerplein 1 woonde een grote familie, maar ik weet de naam niet meer. Naast ons woonde, op 3, een echtpaar met de achternaam Perton, geloof ik. Zij hadden geen kinderen.


Datum: 27-07-2015
Naam: Hans de Bondt  
img

Wie helpt mij aan verhalen en/of foto's uit de periode 1948 tot 1963? Ik heet Hans de Bondt en ben geboren op 23 oktober 1948 op de Hendrik de Keyzerlaan 31. Ik was kind nummer 6 uit een gezin van uiteindelijk 7 kinderen. Mijn vader heette Jan en mijn moeder Nellie. Kinderen waren Anton, Kees, Cor, Lida, Nellie, Hans en Wim.
Mijn vader werkte bij Philips en had als hobby duivenmelker. Ten gevolge van droevige omstandigheden (moeder overleed in 1956 en vader in 1962) werd het gezin in 1962 uit elkaar getrokken en werden de kinderen ondergebracht bij verschillende ooms en tantes. Ik zoek verhalen en/of foto's/films over deze periode en dan met name foto's over de begrafenis/stoet over deze droevige periode. Inmiddels zijn drie kinderen (Anton, Lida en Nellie) ook veel te jong overleden.


Datum: 19-02-2017
Naam: Ronnie van den Hurk  
img

Ik woonde op Hendrik de Keijzerplein 13 en ben de echtgenoot van Janneke Ligteneigen, die o.a. gezocht wordt door Hanneke van Berkel. Haar ouders komen ook uit Delft, misschien interessant eens contact op te nemen. Overigens heb ik in september een boek gepubliceerd waarin o.a. gevechten achter ons huis en de boerderij van Jan Toonders beschreven worden. Te bestellen via de boekhandel, voorradig bij de Bruna in Best. De naam van het boek is Zeven kleuren stront en er komt o.a. een heroïsche actie van mijn vader in voor op 18 september 1945, waardoor een grote groep Duitsers een zekere dood bespaard bleef. Het boek is gepubliceerd onder het pseudoniem Ronnie van Geffen.


Datum: 11-08-2017
Naam: J. W. R. De Bondt  
img

Ik heb een tweetal jaar geleden een bericht geplaatst op deze site. Helaas is hier geen enkele reactie op gekomen. Ik had gehoopt dat iemand mij aan wat informatie had kun nen helpen over de genoemde periode. De familie van Kraaij (Sjef, Elly en Tilly) met hun ouders woonden een paar huizen bij ons vandaan. Wij woonden in de Hendrik de Keyzerlaan 31. Met Sjef hebben mijn broer Wim en ik veel gespeeld. Tilly van Kraay was vaak bij ons als mijn broer An (ton) thuis was van de marine in Den Helder.


Datum: 16-01-2018
Naam: Jo Pranger  
img

Het klopt wat er gezegd wordt over Hillie Pranger, die is overleden in de Philipsschool. Dat was mijn oom. Hij woonde op Hendrik de Keyzerlaan 36. Die andere Hil Pranger was mijn broer, inmiddels ook overleden. Dat meisje van Bergman was mijn tante Liesje, die is ook overleden in de Philipsschool. Zij woonde in de Keldermansstraat 69. Wij waren in die tijd altijd met wat jongens uit de buurt bij elkaar. Nol Walraven (op 12 december overleden), Nolleke en Loutje Thissen, Franske Nouwens, Frans Donders en Theo van de Heuvel.


Datum: 15-03-2018
Naam: Marianne Weijers  
img

Ons gezin, familie Weijers, is in 1952 komen wonen in de eerste nieuwbouw in Woensel: in de Coebergerstraat. De vijver en buurtvereniging VOJ speelden een grote rol in ons leven. Onze ouders waren o.a. bevriend met de familie Hartsema op nr. 10 van het plein. Met Gerda en Janneke Ligteneigen hebben Ine Huetink en ik een fietstrektocht gemaakt. Helaas ben ik het contact met Gerda afgelopen jaar verloren: wij stuurden elk jaar kerstkaarten naar elkaar, maar nu krijg ik ook geen telefonisch contact. Weet Janneke misschien hoe het met Gerda is?
Mijn jongste broer Herman en zus(je) Cora zaten op de Philipsschool, Harry en ik op de Nutsschool die nu de Driestam heet. Ik heb heel goede herinneringen aan mijn jeugd in Woensel!


Datum: 04-10-2018
Naam: Rob van der Linden  
img

Over de vijver heb ik een wonderlijk maar waar gebeurd verhaal. Wij woonden in die tijd in de Bazelstraat, de ‘nieuwbouw’. Mijn vader werkte bij Philips aan de Mathildelaan. Jarenlang fietste hij elke middag over de Boschdijk via de 2e Lieven de Keylaan en de Philips Vingboonsstraat naar huis voor het middageten. Maar die middag besloot hij om onduidelijke reden zijn route te wijzigen en sloeg hij al bij de Alard du Hamelstraat rechtsaf om uiteindelijk via de Hans Vredeman de Vriesstraat uit te komen bij het Hendrik de Keyzerplein en de vijver. Welke voorzienigheid hem daar had gebracht is altijd een raadsel gebleven, maar daar stond Herman, een buurjongetje uit De Bazelstraat, dat tegen hem zei: “Oom Albert, er ligt een jongetje in het water”. Hij heeft zich geen seconde bedacht. Heeft zijn fiets neergegooid, is het talud afgelopen en is te water gegaan. Het jongetje lag al onder water, maar hij heeft hem gevonden en nog op tijd op het droge gekregen! Samen met het kind, dat Harm heette en in de Coebergerstraat woonde, is hij druipnat naar huis gekomen. Ik was ook nog jong maar kan me herinneren dat er thuis, van de weeromstuit, werd gehuild en dat zijn salaris, dat hij die ochtend had ontvangen en in de binnenzak van zijn kostuum had gezeten, op het ouderlijk bed lag uitgespreid om te drogen. Ik heb bij mijn vader nooit bovennatuurlijke gaven ontdekt, maar die middag heeft hij er én door zijn vastberaden optreden – in voor zover ik weet volstrekte anonimiteit – een leven mee gered. Deze gebeurtenis heeft naar mijn inschatting plaatsgevonden tussen 1955 en 1960. Is er iemand getuige van geweest?


Datum: 08-01-2022
Naam: Ton Smit  
img

Voor Hans de Bondt: ik herinner me dat je zus Lida de Bondt in een fantastische pettycoat bij ons op visite kwam (bij de familie Smit op de Hendrik de Keijzerlaan nummer 11). Lida moet een jaar of 13-14 zijn geweest. Ik was jaren jonger. Maar het was mijn eerste herinnering aan vrouwelijk schoon. Haar naam is me altijd bijgebleven.