EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

8607

Bijdrager:

Jaar:

2007

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Rekenmachine

Beschrijving

Rechtstreekse opvolger van de machines op foto 8604.


Geplaatst op

18-01-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-01-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Ik zou graag willen weten hoe het van rekenen op deze machine in zijn werk ging.
Hij zit jammer genoeg vast, zodat ik het niet uit kan proberen. Eventuele liefhebbers/verzamelaars (geen handelaars)mogen deze Burrough's rekenmachine gratis hebben.


Datum: 18-01-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Op deze machines van de merken Burroughs en Sumlock heb ik veel gerekend. Bij het vermenigvuldigen kwam je handen te kort. Eerst de eenheden dan de tientallen enz. enz.. Het aantal aanslagen moest je in gedachten tellen. Het handeltje rechts diende om alles weer op nul te zetten. Met de linker boventoets kon je een geblokkeerde toets ontgrendelen. Aftrekken deed je met de kleine cijferaanduiding. Na enige oefening was men hier heel handig in. Later kwamen de elektronische rekenmachines.


Datum: 18-01-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Mari, ik zou je wel een cursus kunnen geven maar voor mij is dit een afgerond hoofdstuk en op een vastgelopen machine lukt dat helemaal niet.


Datum: 18-01-2007
Naam: Hans Lemmens  
img

Toen ik in 1965 bij de voorraadadmie RGT van Philips begon hadden we daar ook al bakbeesten van electronische telmachines. Vier jaar later ging ik naar de fabrieksadmie Radio over en daar hadden ze enkel Sumlocks. Toen ik daar commentaar op had zei mijn toenmalige chef dat dat veel sneller ging. Ik heb in die tijd mensen (voornamelijk vrouwen) gekend, die er echt snel op konden tellen. Ze gebruikten bij het optellen alleen de onderste 5 cijfers. 7 gaven ze bv in als 3-4. Zelf was ik altijd bang, dat ie vastsloeg bij een grote telling, want dan kon je weer van voren af aan beginnen!


Datum: 18-01-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Van welk jaar stamt dit?


Datum: 18-01-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Ik denk dat deze telmachine's, van begin jaren 60 tot eind jaren 70 zijn gebruikt bij de diverse administratie's binnen Philips.


Datum: 18-01-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Ben, periode mij bekend 1957 t/m 1970, toen kwamen de 1e zak-japannertjes.


Datum: 18-01-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Dit is een dertiger jaren model. Toen ik rond 1960 ging werken waren er op afdeling naast ons al electromechanische rekenmachines van Monroe naast electronische telmachines van dezelfde fabrikant.


Datum: 18-01-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Misschien hadden ze het gebruik van alleen de onderste 5 cijfers wel geleerd van een telmachine met alleen die toetsen. Op www.dpph.nl/content/calculators.html staat een dergelijke in het groen. Maar vooral een heel aantal kubeermachines. Aan de balie bij de Rabobank werden die gebruikt voor vreemd geld berekeningen.


Datum: 18-01-2007
Naam: Anne Troost  
img

Op de site www.computermuseumgroningen.nl/ staat deze machine en nog veel meer te bekijken.In het historisch archief ABN Amro op het van Houten industriepark in Weesp hebben ze ook de machines van foto 8604 .


Datum: 18-01-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

In feite kon deze machine alleen maar optellen. Je gebruikte bij het optellen alleen maar de onderste 5 rijen, anders moest je je hand over een te groot oppervlak van het toetsenbord verplaaatsen, dus het cijfer 9 werd ingetoest als 5 en 4. Vermenigvuldigen was optellen met een handigheidje. Aftrekken was optellen maar met een trucje.


Datum: 19-01-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Inderdaad Hans. Deze machine oogt ook als een kubeermachine die ook op de grotere postkantoren werd gebruikt voor het omrekenen van de diverse buitenlandse valuta naar Nederlandse guldens en andersom. Je tikte de dagkoers in, vervolgens het om te rekenen bedrag in vreemde valuta of guldens, tik tik tik, en je had de tegenwaarde. Ook kon je met de komma spelen via de schuifjes op de display, voor op de machine. Ik wist niet dat die dingen kubeermachines werden genoemd.


Datum: 19-01-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Ik heb bij de Centrale Boerenleenbank die toen nog op de Dommelstraat zat (jaren 60) ook met zo'n soort machientje gewerkt. Je werkte met twee vingers tegelijk. Ik kan me niet herinneren dat wij ook zo'n hendeltje er aan hadden (misschien hoefden wij dat niet te gebruiken). Maar het ging wel razendsnel hoor!
We zaten op de zolder van het gebouw met een heel stel van die tieners en later in een barak waar nu een parkeerplaats is op de Raiffeissenstraat.


Datum: 19-01-2007
Naam: Wil van Hout  
img

De Jappen hadden zich, even als de Duitsers, snel van de oorlog hersteld en begonnen de wereld te bewerken met hun technologieen. Zo brachten ze ook al gauw de horloge met de digitale uitlezing op de markt. Eenieder heeft er wel een in zijn bezit, of in zijn bezit gehad, maar het is toch grotendeels overgewaaid. Men komt langzaam weer terug op de mechanische horloge.