Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1913
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Philips |Philips Personeel
Reacties
Naam: Mari Kieneker
Op deze foto staat een vroege versie van soort van rekenmachine afgebeeld die bij Philips tot laat zeventiger jaren in gebruik is geweest bij de administratie, voor de computer haar intrede deed. De meisjes op de administratie van Philips kregen les in het bedienen van deze rekenmachine's. Het ging met een bepaald soort combinatie van toetsen om te kunen rekenen, had ik altijd de indruk.
Ik heb een latere versie van zo'n rekenmachine veilig kunnen stellen en is in mijn bezit.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Rechts zit een meisje met een schort aan. Je zou zeggen waarom een schort aan op een kantoor. Maar toen ik in 1960 bij Philips op het Productie Bureau Metaalwaren (later PMF) ging werken, verbaasde het mij dat er meisjes waren die een witte jasschort droegen. Maar die schort was echt nodig. Een deel van hun werkzaamheden bestond n.l. uit het tellen van bonnen. Deze bonnen waren een onderdeel van doorslagformulieren. Tussen deze formulieren zaten geen losse vellen carbonpapier voor de doorslag, maar de achterkant van de formulieren was carbon. Je werd ontzettend smerig als je met deze formulieren werkte.
Naam: Jo Cleophas
De foto toont inderdaad een tel- of rekenkamer, waar men naar toe ging om iets te laten optellen of berekenen. Rekenkundige bewerkingen waren best nog moeilijk en de hulpmiddelen schaars. Op zo'n telmachine kon men een diploma halen. De op de foto getoonde telmachine is een Comptometer, model A, die voor het eerst in 1885 werd gemaakt in de Verenigde Staten. Toen de rekenapparatuur goedkoper en hanteerbaarder werd gingen de mensen, die iets opgeteld moesten hebben, dat steeds meer zelf doen. De typekamer heeft een zelfde ontwikkeling doorgemaakt.