EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8571

Bijdrager:

Jaar:

1957

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

724 Bennekel-Oost

Straat:

Bennekelstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Gestel, St Henricusschool / De Kameleon

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St. Henricusschool in Gestel. (2)

Beschrijving

Zoals beloofd bij foto 7945 hierbij de foto waarbij Jo Retera (mijn vader) meester van de klas is. Of het jaartal (1957) klopt weet ik niet zeker. Aan jullie Eindhovenaren (Gestelnaren) is het om de namen in te gaan vullen! Mijn vader leeft overigens nog steeds (76) en tekent nog bijna dageljks cartoons. (De tekening op het schoolbord op de foto is uiteraard ook van zijn hand) En wie kent hem niet van de verhalen over Super en Puper (later Dik en Dun).


Geplaatst op

15-01-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-01-2007
Naam: Paul van der Vleuten  
img

Een paar namen ken ik wel. Zittend links de eerste is Willie Gruijters, meteen daarnaast mijn broer René die helaas in 2004 is overleden. Deze heeft jaren als herenkapper bij mijn vader in de zaak gewerkt in de Beethovenlaan.


Datum: 05-02-2007
Naam: Wil van der Vleuten  
img

Peer, ik vermoed dat dit de tweede klas is en dat moet in 1955/56 zijn geweest. De blonde jongen rechts van het bord is Riny Teunissen en de jongen daarboven in de gestreepte trui is Nol van Grinsven.


Datum: 25-02-2007
Naam: Hans Verheijen  
img

De jongen naast Riny Teunissen op de hoek van het bord is Hans Verheijen. Meneer Retera kan ik me nog goed voor de geest halen. Wat kon hij spannend vertellen. Ook ik kreeg bijles in die tijd. Ik weet nog dat ik toentertijd mijn broer naar de kleuterschool aan de Genneperweg weg moest brengen, en ben wel eens aan de poort van de kleuterschool blijven zitten. Dit werd toen door een agent opgemerkt, wat me op een straf kwam te staan van Meneer Retera. Ik kon kiezen of strafwerk of een pak op mijn broek. Ik koos voor het laatste wat me achteraf meeviel. Meneer Retera is mij altijd bijgebleven. Ik vond het de beste leraar.


Datum: 18-03-2007
Naam: Maurice Baaten  
img

Heeft je vader ook een eigen website toevallig?
Hij is vroeger hoofd geweest op onze basisschool Prinsejagt. Ik zat in groep 8 toen je vader van school ging. We hebben toen met onze klas een musical opgevoerd (die ik nog steeds op video heb). Vond vroeger als kind zijn boeken die hij zelf geschreven had erg leuk en zijn verhalen over het heelal en natuurlijk zijn tekeningen.


Datum: 06-01-2008
Naam: Frans Godfried  
img

Ik had de eer om maar liefst 3 jaar lang bij de heer Retera in de klas te mogen zitten, 2 x in de 4e en 1 x in de 5e klas. Je kon waarschijnlijk geen aardigere man hebben om een jaartje extra bij door te brengen. Dat moet ongeveer vanaf 1960 geweest zijn. Ik weet nog dat we aan het einde van het 5e leerjaar afspraken elkaar op 1 januari 2000 ergens te ontmoeten, dat is er helaas niet van gekomen.


Datum: 18-03-2008
Naam: Rens Donders  
img

Ik herinner me die afspraak voor 1 januari 2000 ook nog. Die hebben we inderdaad in de 5e klas gemaakt met de heer Retera. Het was zijn laatste jaar op de Henricusschool en hij was met onze klas meeverhuisd van de 4e naar de 5e. Ik heb dus ook het genoegen gehad om hem 2 jaar als onderwijzer te hebben gehad met zijn tekeningen en verhalen over super en puper. Ik herinner me ook nog een verhaal over een wit paard, dat soms zo spannend was dat er een rilling door heel de klas voelbaar was. Ik herinner me dat Frans Godfried een speciale band met de heer Retera had. Het was ook geweldig dat de heer Retera met ons meeging op de woensdagmorgen zwemles en dat hij dan vaak even met ons meezwom.


Datum: 13-05-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Ikzelf heb niet bij mijnheer Retera in de klas gezeten. Mijn broer Sjef wel. Mijnheer Retera gaf na schooltijd bijles Engels voor kinderen uit de vierde en vijfde klas. Van mijn moeder moest ik daar toen heen. Het boekje The First steps heb ik nog. Ik weet nog dat we hem altijd probeerden te verleiden om cartoons te tekenen i.p.v. les te geven. Soms lukte dat.


Datum: 08-05-2009
Naam: Peer Retera  
img

Frans Godfried, Ik lees nu je berichtje pas over mijn vader. Wat sterk dat je over die afspraak op 1 jan 2000 begint. Mijn vader heeft het daar 3 dagen geleden met mijn mij over gehad. Er hebben toen wel twee jongens gereageerd! Daar is ie toen iets mee gaan drinken. Hij had eigenlijk, om toch de geheugens wat op te frissen eigenlijk ergens een advertentie moeten zetten. Dan denk ik dat het drukker was geweest. Maar da's achteraf...


Datum: 10-05-2009
Naam: Ad Pluijm  
img

Ja Toon, ik heb ook op die Engelse les gezeten na schooltijd en moest er verplicht naar toe van mijn ouders.


Datum: 10-05-2009
Naam: Frans Godfried  
img

Nou Peer, ik heb er in die tijd ook geen moeite voor gedaan om het tot een ontmoeting te laten komen. Als ik je vader zou blameren dan mezelf toch minimaal net zoveel. Het is er gewoon niet van gekomen voor de meesten van ons.
De lessen Engels heb ik nooit gevolgd, wel de lessen Frans van de heer Verbiest en dat boekje heette toepasselijk, en hoe kan het ook anders; "Les premier pas". De enige kennis die ik daar nog aan over heb gehouden is het feit dat ik het "wees gegroet Maria" nog altijd in het Frans kan opdreunen. Over windeieren gesproken!


Datum: 11-08-2009
Naam: Hans Sprengers  
img

Schitterend zeg die verhalen over mijnheer Retera dat ik dat nu pas lees. Dat komt door die affiches langs de weg in Eindhoven. Ik heb trouwens nog leuk nieuws een van die 2 jongens die in 2000 bij mijnheer Retera zijn geweest was ik. Het heeft me wat moeite gekost om hem te vinden en ook de enige klasgenoot die ik zo snel nog wist te bereiken, te weten Tiny Sanders. We hebben toen wat gedronken in Best en over vroeger gesproken ook kregen wij nog een door hem vervaardigd stripalbum van Dik en Dun. Een waar collectors item.(je weet niet wat je mist Frans!!!)  Die franse les bij de heer Verbiest heb ik ook gevolgd Frans, ik denk tegelijk met jou.


Datum: 11-08-2009
Naam: Ben Dankers  

Ik heb wel Engels gehad bij de heer Retera, ik geloof dat we elke les een dubbeltje moesten betalen, duur was het in ieder geval niet, maar meer konden ze thuis ook niet betalen met 8 man en één verdiener. Mijn twee broers verdienden wel wat bij Philips, maar gingen naar de avondschool en dat moest ook zelf betaald worden.
Maar de verhalen van Super en Puper zal ik ook nooit vergeten.


Datum: 03-06-2010
Naam: Jan Jansen  
img

Meneer Retera ik denk dat iedereen hem wel herinnert als een bijzonder fijne man. Na de 2e klas op naar de 3e van meneer Burgers zie foto 24409.


Datum: 26-08-2010
Naam: Ruud Maas  
img

Frans Godfried, jij moet ook bij mij (Ruud Maas) in de klas hebben gezeten. Jouw vader was toch wijkagent, niet?Jij woonde, dacht ik,  in de van Anrooystraat. Ik heb denk ik nog geen foto gevonden waar ikzelf op sta. Zal toch eens in mijn oude fotoboeken gaan neuzen of er een in staat.


Datum: 01-09-2010
Naam: Frans Godfried  
img

Hallo Ruud, da's bijna een halve eeuw geleden. Ik heb mezelf best nog wel eens afgevraagd hoe het jou is vergaan. Ik zit op dit moment in Thailand, als ik over 4 weken terug ben in Nederland hoop ik nog eens contact met je te hebben. Groetjes Frans


Datum: 08-04-2014
Naam: Redactie  

Vandaag lazen we in het Eindhovens Dagblad dat Jo Retera op 4 april is overleden. Jo werd 83 jaar.


Datum: 08-04-2014
Naam: Peer Retera  

Beste redactie dank voor deze mededeling. Ik ben de oudste zoon van Jo. Ons pa heeft op 30 jan 2014 kort achter elkaar twee hersenbloedingen gehad. Hij heeft nog ruim 9 weken geknokt maar het mocht niet meer baten. Op 4 april sliep hij in met mijn zus en mijzelf naast zijn zij. Jullie moeten weten dat mijn vader nog vaak vertelde over zijn tijd op de Henricusschool. Dat vond hij een prachtige tijd. Vele namen kende hij nog, ook nog na zo'n lange tijd. Bedankt dat jullie zo positief over hem waren.


Datum: 08-04-2014
Naam: Frans Godfried  
img

Spijtig om te vernemen dat de heer Retera is overleden.
Vanuit mijn kindertijd zal ik me hem altijd blijven herinneren als de beste meester van de wereld.
Ik wens de familie heel veel sterkte toe bij dit verlies.


Datum: 08-04-2014
Naam: Ben Brekelmans  
img

Mijn condoleances voor Peer en verdere familie. Sterkte in deze moeilijke dagen!


Datum: 08-04-2014
Naam: Hans Verheijen  
img

Heel veel sterkte nu en in de komende tijd, een pracht mens is niet meer onder ons.


Datum: 08-04-2014
Naam: Rudy Maas  
img

Beste familie Retera, mijn welgemeende condoleances bij het overleden van de heer Retera, die ik ken als "meester Retera", een onderwijzer die destijds als pedagoog zijn tijd ver vooruit was, wat ook blijkt uit al de hartelijke reacties op de geplaatste schoolfoto.
Het is niet voor niets dat iedereen die als kind het voorrecht had om in "zijn" klas te mogen zitten, daar na 50 jaar, nog onuitwisbare herinneringen aan heeft.
Moge dit een troost zijn voor de nabestaanden.
Met hoogachting, Rudy Maas


Datum: 08-04-2014
Naam: Toon Geevers  
img

Mijn welgemeende condoleances aan de familie bij het overlijden van Meester Retera, die wij nog hebben mogen ontmoeten op de reunie van de Bennekelboys.


Datum: 08-04-2014
Naam: Hans Sprengers  
img

Ik sluit me volledig aan bij de bovenstaande verhalen, dit was een leeraar om nooit te vergeten en ook bij het kamperen met het Willibrordeskoor in Heeze was hij van de partij.
Alle nabestaanden nogmaals gecondoleerd! Ik weet inmiddels wat het inhoudt, ik ben 5 maanden geleden mijn vrouw in 4 weken verloren door kanker.


Datum: 09-04-2014
Naam: Ad Pluijm  
img

Heb ook uit de krant vernomen van het overlijden van dhr. Retera. Namens alle reüniegangers van de Gestelse Boys onze welgemeende condoleances aan de familie bij het overlijden van Meester Retera .


Datum: 25-09-2014
Naam: Peter van Gijsel  
img

Leuk zeg al die reacties en oude schoolfoto's. Ik heb er ook nog twee die moeten hier ook ergens staan anders zet ik ze er nog bij.


Datum: 29-09-2014
Naam: Livien van Hest  
img

De blonde jongen boven het schoolbord is mijn schoonbroer Piet van Hest.


Datum: 29-09-2014
Naam: Peer Retera  
img

Ad, dank voor je medeleven. Wordt zeer gewaardeerd. (Sorry dat ik nu pas reageer)


Datum: 29-09-2014
Naam: Peer Retera  
img

Ik bedoel natuurlijk niet alleen Ad, Iedereen bedankt!


Datum: 30-09-2014
Naam: Ad Pluijm  
img

Nooit TE laat Peer