EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8474

Bijdrager:

Jaar:

1960

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Geraniumstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

MAVO / (M)ULO / VMBO

Onderwerp 3.:

H Hart MULO

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Examenklas H. Hart Ulo, Geraniumstraat.

Beschrijving

We deden mondeling eindexamen in Het Katholiek Leven. Juffrouw Van der Heijden was klasselerares (tweede van rechts bovenste rij). Klasgenoten die ik nog herken: Ria ?, Sjaantje Minten, Dirkje Nijhof, Statia Oldenburg, Annie v.d. Hoven, Tiny Siepel, Gerry van Lieshout, Nolly Fooy, Phili v.d. Berk, Anke ?, Martien Lambregts, ? Rogge. Ik sta zelf niet op deze foto. Het was voor mij het leukste jaar van de hele Ulo-periode.


Geplaatst op

10-01-2007

Reacties:

Datum: 10-01-2007
Naam: Henk Mariën  
img

Thérèse, hadden julle afgesproken om dezelfde schoenen te kopen? Heette het tweede meisje van rechts op de voorste rij (de eerste die zit) geen Toonen met haar achternaam?


Datum: 10-01-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

De schoenen lijken inderdaad veel op elkaar. Dat is inderdaad Ineke Toonen en zij woonde volgens mij ook in de Gerardusbuurt in de Ranonkelstraat of Fuchsiastraat.


Datum: 15-01-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Ik herinner me nog als de dag van gisteren de boeken die ik voor het examen moest lezen. Vraag me niet meer waar ze over gingen maar de titels vergeet ik nooit meer. Engels: The Bronze Bell Mystery, Duits: Emil und die Detective, Frans: L'armur du Mayard. Nederlandse gedichten waren: Gebed van een neger en Het Lied der achttien doden.


Datum: 20-01-2007
Naam: Jan Ubachs  
img

Therese, Ineke Toonen woonde in de Ranonkelstraat waar ik ook woonde. Zij woonde langs de Fam. v.d. Dungen en langs de Fam. Seijvers.


Datum: 25-01-2007
Naam: Ans Hulshoff-van Oers  
img

De vierde van links bovenste rij is Marijke van Oers
Ik ben haar zus Ans Hulshoff-van Oers


Datum: 25-03-2007
Naam: Marie-Thérèse Hagens  
img

De eerste links bovenste rij is Ria van Eindhoven en ze woonde op het Kerstroosplein.


Datum: 25-03-2007
Naam: Hanneke Deen-Hugers  
img

Och, ja Juffr. v.d. Heijden, wat een schat was dat. Toen we haar eens in de stad tegenkwamen trakteerde ze ons bij V& D, maar dat mochten we vooral op school niet vertellen. En dan de Heer Van Engeland, vond ik ook al zo'n schat. De arme Juffr. van Heck werd door ons veel gepest (sorry), achteraf gezien niet zo netjes van ons. Maar ja we waren jong............


Datum: 26-03-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ik heb niet alleen goede herinneringen aan van Engeland. Na de pauze moesten we regelmatig onze handen laten zien. Als deze bruin zagen wist hij, dat we aan de kastanje's in de tuin hadden gezeten en kregen we straf. Waar ik heel goede herinneringen aan heb is van Duren. Tijdens de studieles zat hij altijd met een dikke sigaar achter zijn lessenaar. Een heel aardige man die bij veel leerlingen geliefd was. Juffrouw Driessen vond ik minder aardig. Zij maakte mij eens uit voor kakmadam. Als ik mij niet vergis is zij later getrouwd met de burgemeester van Millingen.


Datum: 26-03-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Wat ik mij afvraag is deze van Engeland dezelfde persoon als van foto 7758. Op genoemde foto staat hij vooraan 4e van rechts in donker pak met sigaartje in zijn hand.


Datum: 26-03-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Ik heb vorige week gehoord dat juffrouw Van der Heijden nog leeft. Een geweldige vrouw, onze klasselerares in het examenjaar. Ik heb veel aan haar gehad toen. Ze rookte dikke sigaren, dat zal ik nooit vergeten. Toch blijkt dat leerlingen en leerkrachten divers ervaren. Ik vond Van Engeland (hoofd van de school) helemaal niet aardig. Ik vond hem arrogant.


Datum: 26-03-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Hans, dat is inderdaad de van Engeland die wij bedoelen en zoals Thérèse al schreef behoorlijk arrogant. Ik dacht dat Thérèse zelfs ooit een draai om haar oren heeft gehad.


Datum: 26-03-2007
Naam: Hanneke Deen-Hugers  
img

Typisch dat je een mens zo anders kunt ervaren hé. Als ik het goed begrijp deden jullie in 1960 eindexamen, ik kwam pas in 1964 denk ik op deze school terecht. Tussen Van Engeland en mij klikte het kennelijk, terwijl ik echt geen lieverdje was, in de zin dan dat ik nogal bekend stond als iemand die geen blad voor de mond nam, ook niet naar leerlingen. Dan moest ik me vaak ook melden bij Van Engeland, maar dan lachte hij al als ik binnenkwam, sprak hij mij quasi terechtwijzend toe en dan lachten we allebei en kon ik weer gaan. Ik herinner me dat Juffr. v.d. Heijden op onze trouwreceptie is geweest en zij de speciale felicitaties van de heer Van Engeland overbracht. Ik weet niet precies wat het was maar zo zie je maar dat wij mensen soms op elkaar een hele andere indruk maken dan op anderen.


Datum: 26-03-2007
Naam: Marie-Thérèse Hagens  
img

Inderdaad, van Engeland was ook niet mijn kleur haar. Juffrouw van der Heijden gaf fantaStische Engelse les, ALTIJD schriftelijk overhoren, al waren het maar een paar woordjes, dus met de pet er naar gooien was er niet bij. Ik hoor niemand over juffrouw Roos, die was in die tijd toch ook van de partij, op mij kwam ze over, als een uitgetrede non.


Datum: 26-03-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Van deze school ken ik van Engeland niet, maar wat mij zo te binnenschiet als leraar van de Thomas van Aquino school, hij schreef toen met een vulpen, een Parker 51, met een gouden dop. De verhalen die hij hield over deze onvolprezen pen waren lyrisch. Er was geen betere ik heb hem altijd verdacht dat hij aandelen had in dit bedrijf. Hem heb ik ook van twee kanten kunnen meemaken, hij was getrouwd met een meisje bij mij uit de buurt, als hij bij de ouders op bezoek was en ik kwam hem tegen dan was hij bijzonder aardig. Op school was hij daarna weer de autoriteit.


Datum: 27-03-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Ja zeker herinner ik me juffrouw Roos nog. Ze had knalrood haar en inderdaad was ze ooit non geweest. Ze gaf handwerkles en woonde dacht ik in een van de zijstraten van de Bottelroosstraat. Van Engeland zijn dochter Jeanette zat bij mij in de klas. Zijn andere dochter, Mary had destijds verkering met een buurjongen van mij, Henk Boogers, die ook in het onderwijs zat. Dan was er nog de Rijk (Kareltje), Van Lieshout en Metzemakers (De Kiep). Ook de gymleraar Tjeu Sijbers (Brabants Troubadour) herinner ik me nog goed. Later werd de gymlerares Maaike Weijtens uit de Boerhaavelaan.


Datum: 28-03-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Het eerste meisje links boven is niet Ria van Eindhoven maar Ria van der Linden. Anke met het ? is Anke Latour. Zittend tweede van rechts is Beppie Gerrits.


Datum: 28-03-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

En niet te vergeten juffr. v.d.Kasteele (Kasteeltje). Van Lieshout was een erg onsmakelijke man. Wij hadden voor deze man ook een bijnaam die ik hier niet zal noemen maar die, iedereen die les van hem heeft gehad, wel zal weten.


Datum: 05-05-2007
Naam: Hanneke Deen Hugers  
img

Van Duren was een schat, heb Duits en Geschiedenis van hem gehad, hij liet de Romeinen als het ware door de klas marcheren, zo boeiend bracht hij de geschiedenislessen. Juffr. van de Kasteele herinner ik me ook nog, evenals Van Heck en inderdaad de heer van Lieshout. Verder was er een jonge gymleraar Ludo (?), stond altijd in de kleedkamer te kijken als wij ons om moesten kleden. Heb dat als voorzitter van de schoolcommissie nog eens bij Van Engeland gemeld. Ludo kreeg een reprimande. Het jaar daarop kregen we een andere gymleraar, Van Sloten, een heel jong manneke. Verder natuurlijk juffr. Van der Heijden. Woont ze nog in Oirschot? Heb haar daar jaren geleden nog eens opgezocht.


Datum: 08-08-2007
Naam: Mieke van Baalen-van der Linden  
img

Is het meisje op de bovenste rij links echt Ria van Eindhoven of Ria van der Linden uit Tivoli?


Datum: 08-08-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Het is Ria van de Linden uit Tivoli!


Datum: 09-08-2007
Naam: Mieke van Baalen-van der Linden  
img

Jammer dat ik niet eerst alle bijdragen had gelezen dan had ik kunnen zien dat Ria van der Linden al was toegevoegd. Verder heb ik nog een bijdrage over juffr. Roos. Van haar kreeg ik Nederlands en ze gaf dat op een duidelijke en overzichtelijke manier. Ik vond het een prettige lerares en kon ook goed met haar opschieten. Ze lag volgens mij ook in de hele klas wel goed. Haar rode haar herinner ik mij ook nog vooral omdat het altijd alle kanten uitstond. Of ze maakte er niets van of het was niet te temmen.


Datum: 09-08-2007
Naam: Marie-Thérèse Hagens  
img

Juffr Roos gaf inderdaad Nederlandse les, haar zus gaf handwerken. Ergens moet ik nog een foto hebben van de verjaardag van juffr. Roos, zij nodigde dan de hele klas bij haar thuis uit om het te vieren.
Zij woonde in een van de straten aan de overkant van het Kerstroosplein. Zonneroosstraat?


Datum: 09-08-2007
Naam: Marie-Thérèse Hagens  
img

Het was de Wilgenroosstraat, even gekeken op de kaart van Eindhoven.


Datum: 09-08-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

De zus van juffr. Roos gaf handwerkles op de Mariaschool in de Begoniastraat. Ze hadden alle twee rood haar en ook hetzelfde model, (nou ja, model). Ik herinner me ook nog, dat de handwerkjuffrouw ooit betrokken is geweest bij een brand. Wie weet hier meer van?


Datum: 09-08-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Een broer van de zussen Roos kwam ik jaren later tegen toen ik in de Tempel woonde. Toen ik hem voor het eerst ontmoette wist ik direct, dit kan niet anders dan een broer van de onderwijzeressen zijn waarvan ik les had gehad. En ik bleek natuurlijk gelijk te hebben. Hij was destijds hoofd van de school (Nutsschool) in de Baarle Hertoglaan. Ook zo'n ontzettend aardige man. Ik had alleen de indruk dat hij niet zo vroom was als zijn zussen.


Datum: 13-08-2007
Naam: Elly van den Akker-van Hoof  
img

Ik heb op de lagere school (vanaf 1964 St. Josephschool, in 1967 Mariaschool) in verschillende klassen les gehad van een Juffrouw Roos. Eveneens met wat rossig haar en ik vond haar hardstikke aardig. Ergens rond 67-68 hebben wij haar 40ste verjaardag gevierd. Ze woonde toen met haar moeder in Schuttersbos, op Rendierveld. Betreft dit misschien een van bovenstaande zussen of was er NOG een juffrouw Roos?


Datum: 14-08-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Ja Elly, zij was inderdaad de zus van juffrouw Roos van de Ulo. Ik heb op de Mariaschool ook handwerkles gehad van haar.


Datum: 25-09-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Onlangs bezochten wij, met een aantal klasgenoten van bovenstaande foto, juffrouw Van der Heyden. Ongelooflijk zo vitaal als ze nog was. Na 47 jaar kende ze ons allemaal nog bij naam. Zij had een fotoboek bij zich en daardoor kan ik de ontbrekende namen van de foto nu toevoegen. Het zijn: Rina Monten, Mieke Vaesen, Mechij Nilessen, Nelly Merckelbach en Hetty Roggen. Zie ook de oproep op de service-site!


Datum: 17-05-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Inmiddels hebben we alle klasgenoten van deze foto getraceerd voor een reünie in het najaar. Helaas zijn er twee overleden, Sjaantje Minten en Martine Lambrechts. We hopen op die dag ook onze oude school nog te kunnen bezoeken. Hopelijk zijn we niet te laat. Deze Ulo school en de oude meisjes lagere school, de Mariaschool, waarvan een deel in de Geraniumstraat staat en een deel in de Begoniastraat, staan op de nominatie om gesloopt te worden. Op deze plaats is de gemeente in gesprek met Domein om daareen VTA (Vrije Tijdsaccomodatie) te ontwikkelen voor buurtontmoeting en om daar appartementen te bouwen.


Datum: 17-05-2008
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Het valt mij op dat men in de diverse reacties spreekt over de ULO. Echter in 1960 was het nog MULO. Eerst pas in 1970 is de MULO vervangen door ULO. Als de leerlingen hun diploma eens opzoeken en goed bekijken kunnen ze zien dat ze op de Mulo zaten en niet op de ULO. Niet echt belangrijk maar wel een detail. In elk geval wens ik ook deze klas een mooie reünie in het najaar 2008.


Datum: 17-05-2008
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Als je goed naar de foto kijkt kun je duidelijk op de gevel lezen; RK-.MULO. Dit detail is een bevestiging van mijn voorgaande reactie.
===Anton is het niet andersom geweest? Eerst de ULO en later de MULO ((Meerder) Uitgebreid Lager Onderwijs) en dat daardoor hier een misverstand ontstaat?= Frans===


Datum: 17-05-2008
Naam: Christine Manders-Meulensteen  
img

Beste Anton, dit is niet waar. Ik heb tot 1964 op een ULO gezeten, de St.Jozeph ULO aan de Strijpsestraat. En zo staat dat ook op mijn diploma.


Datum: 17-05-2008
Naam: Hans van Melis  
img

In tegenstelling tot het onderschrift is dit niet de H. Hart Ulo, maar volgens het bord naast de voordeur een R-K Muloschool.


Datum: 17-05-2008
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Beste mensen. Laten we elkaar goed verstaan. Ik trek geen enkele mening in twijfel. Echter ik heb in 1969/1970 nog mijn MULO diploma gehaald en heb enkele maanden nadien mijn eerste arbeidscontract getekend waarbij ik mijn MULO diploma moest overleggen. Het kan natuurlijk wel zijn dat er scholen voor middelbaar uitgebreid lager onderwijs (MULO) vooruitlopend op nieuwe ontwikkelingen verder gingen als uitgebreid lager onderwijs (ULO). Dit zou dan een overgangsregeling geweest moeten zijn.
Tegen Hans van Melis zou ik willen zeggen dat deze R-k. Mulo wel degelijk de H.Hart Mulo aan de Geraniumstraat is. Wellicht is er een rot in het onderwijsvak die hierover duidelijkheid kan verschaffen. Met alle respect aan iedereen. Ik weet niet beter dat de Mulo vanaf 1970 definitief ULO geworden is. Elke reactie hierop zal ik respecteren. Overigens Willy van den Akker. Ik heb foto 9394 bekeken. Deze is uit 1947. 100 % zeker dat er toen niemand ooit gehoord heeft van de ULO. De Mulo was er als eerste. In 1970 is dit UlO geworden. En later werd dit Mavo. De HBS (hogere burgerschool) werd Havo. En zo ging het onderwijs in Nederland naar de knoppen.


Datum: 17-05-2008
Naam: Hans van Melis  
img

MULO ULO. Er is geen pijl op te trekken. Ze doen maar wat. Mijn vader zat in 1932 op de MULO aan de Keizersgracht 7, in het adresboek van 1934 openbare school voor ULO geheten. (net als andere uloscholen in dat boek.)
Bij het 25 jarig bestaan van mijn MULO stond in het Eindhovens Dagblad op 08/02/1963 RK ULO St. Thomas van Aquino.

Eindhovens Dagblad 07/01/1966. Plan voor de bouw nieuwe meisjes-ulo in Stratum.


Datum: 18-05-2008
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Ik heb het voor de heer van Melis even opgezocht zodat er daarover geen misverstanden meer zijn.
Mulo (ook ulo) was de afkorting voor meer uitgebreid lager onderwijs, een Nederlandse schoolvorm die ontstond onder de Onderwijswet van 1857. Het was de benaming voor een schooltype na de lagere school en is in deze de voorloper van de mavo uit de tijd van de mammoetwet. Inmiddels is ook die weer opgegaan in het vmbo.

Na de mulo kon men doorstromen naar de mms of hbs. Naast de gewone mulo, was er de mulo-B, waarbij extra wiskunde en natuurkunde werd gegeven. Het examen (schriftelijk en mondeling) bestond uit Nederlands, Frans, Engels, Duits, algebra, meetkunde, aardrijkskunde, geschiedenis en natuurkunde. Ook werd er een cijfer voor schrijven (handschrift) toegekend, dat overigens niet meetelde voor de uitslag. In geval van een gelijktijdig examen voor mulo en mulo-B kon een van de vreemde talen en aardrijkskunde of geschiedenis vervallen. Uiteraard verviel dan ook de 'normale' algebra. Men mocht ook examen doen in boekhouden en handelsrekenen. In dat geval hoefden de wiskundevakken niet gevolgd te worden en had men tegelijk een middenstandsdiploma. Men kon facultatief examen doen in tekenen en scheikunde (een eenvoudig en een moeilijker programma). Bij de B-variant ging het dus om extra algebra en meetkunde (goniometrie) en natuurkunde (mechanica).


Datum: 18-05-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

In het schooljaar 1959/1960 heb ik, volgens mijn rapport, op de H. Hartschool, R.K. ULO-SCHOOL VOOR MEISJES gezeten, zie foto 15816. Mijn diploma is een MULO diploma!, zie foto 17270. En op het bordje voor de school staat inderdaag RK Mulo-School voor meisjes. Dus het lijkt er inderdaad op dat ze maar wat aanrommelden en dus niet zo verwonderlijk dat in de commentaren de termen ook door elkaar worden gebruikt.


Datum: 18-05-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Je kon inderdaad ook je middenstandsdiploma halen. Daar kreeg je bij je diploma een aparte cijferlijst voor 'Cijfers voor de handelsvakken behaald'. Het betrof Boekhouden, Bedrijfsrekenenen, Handelskennis, Bedrijfsleer en Rechts- en Wetskennis. Ook was het 'Kennis der Natuur' en dat was gesplitst in Fysica, Menskunde en Biologie. Het cijfer voor schrijven werd omschreven als 'Verzorging schriftelijk werk'. Mijn cijferlijst bestond uit een totaal vijftien cijfers! Als je dat cijfer voor 'Verzorging schriftelijk werk' eraf haalt, in veertien vakken examen gedaan. Algebra en Meetkunde was in de eerste klas verplicht. Dat lag me niet en heb ik meteen in de 2e klas laten vallen.


Datum: 19-05-2008
Naam: Staas van der Velden-Oldendorp.  
img

Mijn naam, gevoegd bij de klassenfoto is niet Statia Oldenburg, maar Statia Oldendorp. En Thérèse, het Ned.gedicht het gebed van een neger heb ik nog jarenlang in mijn gedachten gehad zo mooi vond ik dat. Heeft iemand dat gedicht nog?


Datum: 21-05-2008
Naam: Marienella Meulensteen  
img

Dat gedicht is op het internet te vinden met behulp van Google


Datum: 05-05-2014
Naam: Frits van Hest  
img

Was Ineke Toonen verpleegkundige? (in het Catharinaziekenhuis Eindhoven)?, weet iemand dat?