EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8333

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

724 Bennekel-Oost

Straat:

Bennekelstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Gestel, St Henricusschool / De Kameleon

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bennekelstraat 133

Beschrijving

Het schoolgebouw (gebouwd in 1912) waarvan Justine van den Hengel zeker de juiste naam weet. St.Barbara of St.Henricusschool. PNB001016481


Geplaatst op

03-01-2007

Reacties:

Datum: 03-01-2007
Naam: Anne Troost  
img

Dit is de St. Henricusschool deze school had de ingang aan de Verhulststraat dus is Bennekelstraat niet goed. Rechts is de ingang goed te zien. Vroeger was er achter de speelplaats een speeltuin. Nu zie ik hier een hoog gebouw staan. De datum van de foto zal dan zeker van na 1965 zijn. Ik denk zelfs nog later omdat er een container voor de school staat dat we praten over 1975.


Datum: 21-01-2007
Naam: Ben Dankers  

Het is inderdaad de St. Henricusschool, nu de Kameleon, het grote gebouw is de later gebouwde Gymnastiekzaal. Nu is het kantoor van de Hoofdonderwijzer, het zweetkamertje waar ook de schooltandarts praktijk hield, afgebroken en is via een loopbrug het nieuwe spilcenter aan de school gebouwd.


Datum: 30-01-2007
Naam: Aloys van de Crommert  
img

Tot mijn 10 jaar hier naar school geweest. Hoofd van de school was Meneer de Louw, in de klas 4 meneer Sijmons


Datum: 04-02-2007
Naam: Wil van der Vleuten  
img

Ik ben van 1953 tot 1959 naar deze school geweest. De aanbouw aan de zijde van de meisjesschool (Barbaraschool) is er na mijn tijd aangezet. Ook de latere gymzaal. Ik herinner me dat ergens in de tweede helft van de jaren 50 er twee noodlokalen zijn neergezet, waar later die gymzaal is gebouwd.


Datum: 04-02-2007
Naam: Ben Dankers  

Nou Wil, die aanbouw hangt er toch al een tijdje aan, ik kan me herinneren dat er toen ene juffrouw Visser als onderwijzeres in de eerste klas werkte, later had zij verkering met meester Geerts. De aanbouw is er neergezet toen ik, van 1951 tot 1957, op school zat daar, toen zijn ook de stinkende buitentoiletten gesloopt.


Datum: 05-02-2007
Naam: Wil van der Vleuten  
img

Die stinkende buitentoiletten herinner ik mij ook. Ik herinner mij niet meer dat die aanbouw er is neergezet.


Datum: 01-03-2007
Naam: Jan Snijders  
img

Ik herinner mij nog rechts van de ingang waar Verbiest zat de tandartspraktijk wat heb ik daar wat afgevochten met de tandarts of moet ik zeggen "Beul" ze hadden er geen kaas van gegeten in die tijd hoe je kinderen moest helpen naar de tandarts te gaan. (of met kinderen om te gaan)


Datum: 02-03-2007
Naam: Ben Dankers  

Jan, ik heb daar in dat hok zo'n tandartsentrauma opgelopen dat ik voor mijn dertigste al een kunstgebit had. Wat een ellende, ik had eens een hoek van mijn mond ontstoken, niks mee te maken zei die slager, mond open als ik het zeg. Bloeien, janken en thuis nog op je donder krijgen ook, wat een tijden.


Datum: 02-03-2007
Naam: Wil van der Vleuten  
img

Ben, ook ik heb daar zitten jammeren. Ik herinner me een gillende boor, niet watergekoeld en de lucht en smaak van verbrande tandresten. Wat deed dat een pijn. Verdoven was slecht en natuurlijk te duur dus hupsaké eruit met die rotte tand. Ai. Gelukkig is het bij mij wel goedgekomen maar dat dankzij tandarts van Dam? op de Gestelsestraat. Ik wordt deze maand 60 jaar en mis nog geen enkele tand, behalve natuurlijk mijn verstandskiezen en dat is duidelijk te merken.


Datum: 02-03-2007
Naam: Ben Dankers  

Ik kwam gisteren weer langs de school, wat wordt dat een mooi gebouw, nieuwe raampartijen, overdekte gangen van en naar de nieuwbouw. Ik ga toch eens proberen of ik nogeens binnen rond mag kijken.


Datum: 02-03-2007
Naam: Jan Snijders  
img

Ik ga er niet meer langs ik ben er 30 jaar langs gekomen daar mijn moeder in de Verhulststraat woonde, maar dat is verleden tijd gelukkig. Maar ik heb wel een fijne tijd in de Bennekel gehad, wil het niet gemist hebben.


Datum: 11-04-2007
Naam: Erik Braun  
img

De stinkende buitentoiletten onder het afdak zijn gesloopt in de beginjaren '60. In het schooljaar 1963-64 is de gymzaal gebouwd. De uitgang/ingang van de speelplaats was aan de Nicolaistraat. In de aanbouw zaten de eerste klassen met juffrouw van Engeland en juffrouw Koenders.


Datum: 18-06-2007
Naam: Erik Van Dommelen  
img

Ik heb vanaf 1959 tot 1965 op de Hendrikusschool gezeten. Ik wil graag een aantal gegevens uitwisselen zoals het onderwijssysteem destijds, de leraren en leraressen. Ik heb meester van Til(s) ontmoet tijdens mijn opleiding aan de Sociale Academie Den Elzent, later in Nijmegen een oudleerling.
Deze gesprekken en de ontdekking van de websites van de Hendrikusschool maken me nu nieuwsgierig.


Datum: 01-08-2007
Naam: Ben Steenbergen  
img

Vorige maand, toen ik bij mijn huidige tandarts mijn laatste 6 tanden liet renoveren, vertelde ik haar nog over de schooltandarts op de Henricusschool. Ik ben nu 63 maar de behandeling van deze tandarts herinner ik me als de dag van gisteren. Het was kerstvakantie 1949 en ik zat in de 2e klas. Het was minstens 10 graden onder 0. Ik heb daar minstens 2 uur in die stoel gezeten. Tussen het boren door ging de tandarts buiten kijken achter hem, op de speelplaats. Intussen zat ik te kijken naar de de instalatie die de boor aandreef. Aan het eind een hoop metaal in je kiezen gefrot en naar buiten de kou in. Door deze jongen ben ik niet meer naar de tandarts gedurfd voor dat ik in militaire dienst moest.


Datum: 01-01-2008
Naam: Louis van Beek  
img

Ik zat in de eerste klas bij juf. Koenders, de tweede bij dhr van Dale, de derde bij dhr Aarts, de vierde bij juf Aarts, de vijfde ??, de zesde bij dhr Wolf, deze kon mooie verhalen vertellen. Het karten op de speelplaats maakte toen indruk op mij. Ik zat op de Hendrikusschool van 1963 tot 1968.


Datum: 04-01-2008
Naam: Erik Braun  
img

Waarschijnlijk zat je in de vijfde bij dhr Smulders. Wij gingen toen met de bus naar het Sportfondsenbad om te zwemmen. Daar was die badmeester met een glazen oog.


Datum: 07-01-2008
Naam: Louis van Beek  
img

Erik, ik ben er ondertussen achter het was dhr Van der Putten.


Datum: 13-01-2008
Naam: Karel Theunissen  
img

Ik weet nog dat er een houten gebouwtje was met 2 lokalen, deze stonden aan de Verhulsttraat. Ik zat daar in de 2de klas bij boloog en ook ik heb bij juf van Engeland in de klas gezeten. Ik heb daar nog een klasse foto van, zal ik eens opzoeken.
In 1964 zijn wij naar Best verhuisd.


Datum: 05-02-2008
Naam: Elly Buenen V.d. Vorstenbosch  
img

Rechts van de school stonden 3 huizen op een heuvel. In de middelste ben ik geboren, Drieka Thonen, Jan v.d.Vorstenbosch en Toon de Rooy, die met een aap rond ging.
Ik ben in 1945 geboren en in 1949 zijn deze 3 huizen afgebroken. Helaas heb ik hier nooit foto's van deze huizen gezien.


Datum: 13-05-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Die 3 huizen op de heuvel herinner ik me nog goed. Toen ze afgebroken waren is er banketbakker Panken aan de Verhulststraat gekomen, de slagerij van Etos op de hoek, daarnaast aan de Bennekelstraat Etos drogisterij, Spar Pladet en als laatste Manufacturen en textiel Willigers. Willigers is later verhuist naar de Tinelstraat, tegenover de kerk naast Etos supermarkt Kielenstein.


Datum: 13-05-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Ik heb van de derde t/m de zesde klas op de Henricusschool gezeten (1951-55). In de derde bij mijnheer Verbiest, in de vierde bij mijnheer van Bavel, in de vijfde bij mijnheer van Hoof en in de zesde bij mijnheer Wijlaars. De eerste twee jaar heb ik op de Lambertusschool gezeten. De schrijvers Ben Dankers en Jan Snijders ken ik allebei.


Datum: 24-08-2010
Naam: Justine Bakx-van den Hengel  
img

Waarom zou ik die naam zeker moeten weten. Heb samen met mijn 2 zussen op de Sint Barbaraschool voor meisjes gezeten en op de foto staat de Henricusschool. Ze lagen wel naast elkaar maar jongens en meisjes gemengd? Dat was toen nog niet. Trouwens bedankt voor de foto. Mijn broer heeft er gezeten. Heerlijk al die oude herinneringen.


Datum: 25-05-2011
Naam: Frits Braun  
img

ik heb op de st Henricusschool gezeten. Wij zaten met meer dan 50 kinderen in de klas. Ik meen dat wij in de 1ste klas 4 leerkrachten gehad hebben...... Ik herinner mij dat de houten aanwijsstok op de tafel kapot geslagen werd uit frustratie... De laatste van deze 4 was Roestenberg...toen ging het goed. In de 2de bij Piet braun, in de 3de bij Ben Hoogers (met het jongenskoor nog gezongen tijdens zijn trouwmis in de Trudokerk), in de 4de bij van Dijk, later getrouwd met juf. Visser, in de 5de bij Roestenberg, in de 6de bij Walter Geerts uit Riethoven (ouderlijk huis). Verder was er werkzaam Leo Key, juf Marianne van Engeland, Jo Retera, Tom van Walsem, Liebregts Ik heb daar gezeten van 1955 tot 1961.


Datum: 08-02-2012
Naam: Toine Verhoeven  
img

De speeltuin achter de Henricusschool heette "Jeugdvermaak" en was een initiatief van onder andere Meester Aarts. Het was de tegenhanger van VOK (Voor Onze Kinderen). Heb ik bij meester Aarts in de tweede klas gezeten. Zie ook de klassefoto die ik via Jan Snieders heb ingebracht.


Datum: 08-02-2012
Naam: Toine Verhoeven  
img

De speeltuin achter de Henricusschool heette "Jeugdvermaak"en was een initiatief van onder andere Meester Aarts.
Het was de tegenhanger van VOK (Voor Onze Kinderen).
Heb bij meester Aarts in de tweede klas gezeten.
Zie ook de klassefoto die ik via Jan Snieders heb ingebracht.


Datum: 08-02-2012
Naam: Wil van der Vleuten  
img

Hallo Toine,
Jouw naam komt me bekend voor, wanneer heb jij op deze school gezeten en bij wie?


Datum: 08-02-2012
Naam: Toine Verhoeven  
img

Hallo Wil, ik heb op Henricus gezeten van 1950 t/m 1956.In de eerste klas bij meester Peet, tweede bij meester Aarts en zesde klas bij meester Wijlaars. Heb alle jaren in de klas gezeten bij o.a.Jack Tielemans, Theo v.d.Boer, Chris Moonen, Harrie Verdonk, Tinie v.Hoof, enz. Heb tegenwoordig regelmatig contact met Jan Snijders en Theo v.d.Boer. Woonde destijds op de Blaarthemseweg 141. Ik woon al 37 jaar in Grathem, Limburg. Hoor graag verder van je. Groeten, Toine


Datum: 08-02-2012
Naam: Toon Geevers  
img

Jack Tielemans was een neef van mij en is 2 jan 2010 overleden.


Datum: 08-02-2012
Naam: Wil van der Vleuten  
img

Toine, ik ben wat jonger en heb van 1953 tot 1959 op de Henricus gezeten. Ik ben de zoon van kapper van der Vleuten en woonde in de Beethovenlaan 133. Ik woon al 37 jaar in Raamsdonk. Heb jij nog een broer van mijn leeftijd en die bij mij in de klas kan hebben gezeten?


Datum: 09-02-2012
Naam: Toine Verhoeven  
img

Hallo Wil, ik "had" alleen maar oudere broers.


Datum: 10-02-2012
Naam: Wil van der Vleuten  
img

Hallo Toine, toch hadden wij een Verhoeven in de klas, Ad?, geen familie? Bedankt voor de correspondentie, Wil


Datum: 03-07-2014
Naam: Serge Gerd Jansen  
img

Ik heb de eerste en tweede klas daar gedaan. Volgens mij heette de leraar van de 2de meneer Ettinger, in 1968 denk ik. Samen met vriendjes uit de Bertelmanstraat.
Ik herinner mij Gerrie Druif(f), Gerrie Pietersen (en Mattie) De tweeling Dikkie en Robbie? En Johnny Coppelmans, die woonde daar op dat landweggetje (Kasteelstraat ?), zeg maar tussen het Genderdal en Zeelst, Ik denk dat ze daar ook al een tuincentrum hadden. Dan had je nog Pieter-Jan Gerritsen en Johnny v/d Vleuten.
Die moeten allemaal bij mij in de eerste en tweede hebben gezeten. Zaterdags gingen we eerst voetballen bij Veloc en dan bomen klimmen, vuurtjes maken bij de sluis, waar later Hanenvoet en Genderbeemd gebouwd zijn.
Bij de brug van de Blaartemseweg en het kanaal zat altijd de 'ouwe' Jennis te vissen en aan de overkant had je de 'schuimrubberfabriek', hoe heette dat jongetje toch, ben ik nog vaak wezen spelen, in de stapels schuimrubber.
Wie kent deze mensen, of hoort er zelf toe. Heeft iemand foto's/info over Veloc '69- '73.
Gerd Jansen, Bertelmanstraat 1, van '64 t/m '73


Datum: 03-07-2014
Naam: Toine Verhoeven.  
img

Dat was op Blaarthemseweg 141. De familie heette Keeman. In dit huis ben ik geboren.
Dit pand hebben mijn ouders in 1961 aan Keeman verkocht. Groeten, Toine


Datum: 16-05-2015
Naam: Jan Snijders  

De bak aan de buitenkant voor de voordeur is de kolenbak; daar werd de voorraad kolen met een vrachtwagen door naar binnen gestort. Dat kwam in het ketelhok uit. Daar werden we wel eens ingestopt voor straf. Ik was wel veel de klos, mijn moeder was dan flink boos, ik zag zo zwart als roet als ik thuis kwam.


Datum: 05-03-2024
Naam: Bart  
img

Dit is de Henricusschool, indertijd de jongensschool.