EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8228

Bijdrager:

Jaar:

1956

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Helmerslaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Processies / Bedevaarten

Onderwerp 3.:

Processies, H Hart

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Nor Dijkstra

Beschrijving

Hier loopt Nor Dijkstra in een processie op de kruising Rivierstraat, Helmerslaan en Gestelsestraat. Zoals je ziet heeft iedereen zijn loper uit de gang weer op straat gelegd,


Geplaatst op

30-12-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 31-12-2006
Naam: Henk den Exter  
img

Dit is een van de foto's die uit het archief komen van de parochie van het H.Hart van Jezus. Zoals u ziet loopt de dirigent van het koor Cantorum Cor Jesu Nor Dijkstra en onderwijzer aan de jongensschool van de parochie aan de Ploegstraat 20. Door aan die school als onderwijzer te staan heeft dat voor het kerkkoor veel vruchten afgeworpen, zelfs nu nog. Er zijn nu nog heren bij het koor die toen als jongen van de 5de of 6de klas zangles kregen van Dhr. N. Dijkstra. Het jongenskoor liep dan ook in toog en superplie door de straten met de Sacramentsprocessies. De eerste processie in de parochie van het H.Hart van Jezus was in 1944. De laatste werd gehouden op Sacramentsdag 1967. Daarna werd er op Sacramentsdag een geconcellebreerde mis opgedragen in de kerk.
We zullen nog meer foto's van deze legendarische processies laten zien. In het eerste jaar kreeg pastoor Dr. L. de Gruijter nog een proces verbaal aan zijn broek (toog), omdat processies toen nog verboden waren in Nederland. Tenminste over de openbare weg. De processie liep van hieruit de eerste jaren door naar het stadswandelpark waar een rustaltaar gebouwd werd door de verkenners en enkele aannemers uit de parochie. Na enkele jaren werd het rustaltaar verplaatst naar het Catharinalyceum (nu het van Maerlantlyceum).


Datum: 03-03-2007
Naam: Frank Zuylen  
img

De kans is groot dat ik ergens in deze groep zangertjes meeloop. In ieder geval herken ik verschillende gezichten en de datum klopt. Dijkstra was een kanjer van een muziek pedagoog. Hij had een eigen methode om de leerlingen muziek te leren lezen. Als er weer een bijzondere uitvoering aankwam, bijvoorbeeld in verband met een uitzending op de radio of omdat Kerstmis in aantocht was, moesten we tussen de middag op school repeteren, en eenmaal per week op donderdagavond in de kerk met de heren samen. We zongen onder meer een mis van Palestrina. Maar het meest is me het kerstlied Transeamus van Schnabel bijgebleven. Dat draai ik nog ieder jaar met Kerstmis. Beschermheer van het koor was Lambert van de Kamp.


Datum: 08-07-2007
Naam: Ad Lamers  
img

Daar ben ik ook heel lang bij geweest, ik was sopraan veel processie gelopen. Het rustaltaar werd gebouwd in de August Sniederslaan op het grasveld langs de Dommel. Ook zongen wij een mis van Thermignon, en van Casali en Aiginger.


Datum: 10-07-2007
Naam: Henk den Exter  
img

Hallo Ad en Frank leuk jullie reactie, Transeamus en Casali zingen we nog steeds, kom eens luisteren zou ik zeggen. zeker met de feestdagen maar ook op de 1ste zondag en de 3de zondag van de maand zingt het koor onder leiding van Jacques Lemmens en de organist is al meer dan 25 jaar Gerard Habraken.


Datum: 26-10-2012
Naam: Ton van Rijnberk  
img

Rechts, achter Nor Dijkstra loop ik . Zie ook Frans Christis , Jopie Dirckx , Thijs Kaanders , Jos Vogels op de foto . Denk dat de foto genomen is in 1958 .