EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1901

Bijdrager:

Jaar:

1938

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Helmerslaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Helmerslaan. (1)

Beschrijving

Links de Staringstraat. In de verte nog net zichtbaar de molen op de Looiakker.


Geplaatst op

07-11-2005

Reacties:

Datum: 08-11-2005
Naam: Anne Troost  
img

Ik kan de molen niet ontdekken. Maar als de molen daar staat dan is het zonder kap en wieken of de foto moet gemaakt zijn net voordat deze verwijderd zijn. Dit is namelijk ook in 1938 gebeurd. Dan zou de romp alleen zichtbaar zijn.


Datum: 08-11-2005
Naam: Peter Vermeulen  

Anne, probeer het eens met de grotere versie. Misschien zie ik wel molentjes, maar voor mij zijn het twee wieken.


Datum: 08-11-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Ik heb de grotere versie vervangen door een uitsnede die wat donkerder is gemaakt het is wel een kleinere.


Datum: 08-11-2005
Naam: Anne Troost  
img

Inderdaad op de grote afbeelding zie ik iets wat op de molen lijkt. Maar klopt dan het jaartal van de afbeelding wel? Ik vind het wel sterk dat in het jaar dat de kap en de wieken verwijderd zijn er toevallig nog een foto van is genomen.
Maar het kan, het leven bestaat uit toevalligheden.


Datum: 08-11-2005
Naam: Peter Vermeulen  

Misschien meldt zich iemand met een vroegere afstempeling.


Datum: 25-02-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Als daar de molen gestaan zou hebben achter op de foto, dan zou hij bij Oome Nol in d'n hof hebben gestaan in de Palingstraat. Want zo te zien is dit de Helmerslaan richting Rivierstraat en die molen stond daar nog achter? Richting Palingstraat. Ik heb bij ons aachte noit unne meule gezien.
===Als links de Staringstraat is dan werd de foto in de andere richting genomen. Red.===


Datum: 04-03-2006
Naam: Fred van der Ven  
img

Klopt, je kijkt richting Dommel. De vooroorlogse Helmerslaan gaat, ongeveer halverwege, over in een naoorlogs gedeelte en deze komt uit op de van Meursstraat bij de brug over de Dommel (Dr. Schaepmanlaan, maar dan zit je inmiddels in Stratum). Overigens, het hoekpand links, plus het pand daarnaast (met balkon) zijn in de 2de wereldoorlog getroffen door een vliegtuigbom. Ik neem aan een afzwaaier welke was bestemd voor het Philips-complex aan de Emmasingel. Op deze plek staan, anno nu, twee panden met pannendaken, i.p.v. de karakteristieke platte daken. Iets verder op de foto rechts is de Nicolaas Beetsstraat.


Datum: 14-11-2006
Naam: Henk den Exter  
img

Fred dit klopt helemaal. Links is de Staringstraat en verder rechts de Nic. Beetsstraat. De huizen zijn inderdaad gebombardeerd, daar woonde fam. Rijken. Zij hadden een zoon die nog in de wieg lag tijdens het bombardement en de rest van de slaapkamer was weggevaagd, wonder boven wonder was er met hem niets gebeurd, hij heeft zelf nog daar gewoond toen zijn tweede moeder al naar Cortonjo verhuisd was. Zij deed vele jaren de kerkbijdrage administratie van onze parochiekerk.


Datum: 11-10-2007
Naam: Yvonne van de Ven -Alewijns  
img

Het verhaal van het jongetje dat in bed lag en dat hem niets was overkomen, vertelde mijn vader regelmatig. Hij vertelde dat er een deur over zijn bedje gevallen was en op de kanten bleef hangen. Mijn vader was Frits Alewijns en die woonde in de Staringstraat 7, ik denk dat hij genoten zou hebben van deze site want zijn hobby was toch het oude Eindhoven en omgeving.


Datum: 16-06-2008
Naam: Annemarie Verheyden V. Vliet  
img

Ik heb in de Helmerslaan gewoond, 2 huizen van Peter Rijken af . Ik herkende de foto niet omdat het hoekhuis en het huis ernaast, in mijn tijd nieuwbouw was.
Het woonhuis uit mijn kinderjaren staat er dus nog op. Leuk


Datum: 23-10-2012
Naam: Ton van Rijnberk  
img

Uit de overlevering: Mijnheer Rijken ging naar de intocht kijken van de geallieerden op de Aalsterweg. Er zijn toen lichtkogels afgeschoten door de Duitsers en iedereen dacht dat het bij de feestelijkheden hoorde. Toen de vader thuis kwam was zijn huis gebombardeerd en zijn vrouw was hierbij overleden . Het babytje (dacht Peter) lag boven in zijn wiegje en is gered.