EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

813

Bijdrager:

Jaar:

1900

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Ten Hagestraat/Kloosterdreef*

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Protestantse en Christelijke Kerken / Genootschappen

Onderwerp 3.:

Vaste Burchtkapel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Hervormde Kerk in de Ten Hagestraat.

Beschrijving

Zoals zichtbaar op foto 474 stond deze kerk aan de Zuidzijde in de Ten Hagestraat, tussen Smalle Haven en Vestdijk. (RHCe 0002048)


Geplaatst op

21-07-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Rechts van de kerk woonde omstreeks 1960 een blinde die met zijn vrouw een kruidenierswinkel had, de buurman rechts was het Groen Koffiehuis van ..... op de hoek van de Smalle Haven.


Datum: 14-07-2007
Naam: Jan van der Meulen  

De exploitant van het Groene koffiehuis, waar veel meer jenever en bier werd gedronken dan koffie, was den Turk, die voorheen privë chaufeur was van fabrikant van Thiel in Helmond. Op de andere hoek van de Smalle Haven woonde en werkte de zadelmaker Smits, wiens zoon Wim voor ons veel reparaties verichtte en nieuwe kappen maakte voor cabriolets en dekzeilen.


Datum: 11-12-2009
Naam: Louis van der Meijden  
img

Rechts naast de Hervormde kerk woonde op nr 17-19 vanaf 1950 de Fam. Telghuis-Aarts met hun Centra kruidenierswinkel tot de afbraak in 1960. Jopie Telghuis was inderdaad blind vanaf zijn 18e, maar functioneerde net zo goed als zijn vrouw Marie Aarts in de zaak. Zij hadden 1 kind Mieke.
Op huisnummer 17 woonde tot 1949 de Fam.Senders. Dit pand werd bij de winkel getrokken door Marietje Dings en daarna overgenomen door Fam. Telghuis. Na de afbraak zijn ze nog een aantal jaren doorgegaan in de Moreelselaan in Stratum.
In 1960 afbraak kruidenierszaak zie foto 2533 en 1655
't Groen Koffiehuis van Jan den Turk is afgebroken in 1961 zie foto 12686 en 12687
De hervormde kerk is afgebroken in 1962 zie foto 12775


Datum: 14-12-2009
Naam: Jan van der Meulen sr  

Reeds heel geruime tijd staat hier Dymamo op de hoek Ten Hagestraat Catharinaplein.


Datum: 16-12-2009
Naam: Jan van der Meulen sr  

Schuin tegenover de kerk stond de smederij van smid van der Heyden die later toen hij ouder was naar een huiis bij het Gerardusplein verhuisde, waar ik hem nog eens ontmoette en van hem een oude mangel kocht of kreeg. In de smederij kwam een fietsenmaker,wiens naam mij is ontgaan. Later kwam op deze plek en in dit pand Schrözon van den heer Schreuder. Aangrenzend kwam op de hoek met de Jan van Lieshoutstraat slagerij Koch en uiteindelijk werd van deze hoek tot aan Huize Ravensdonk alles afgebroken en verdween o.a Het Vensensius gebouw , het prachtige huis van Hoppenbrouwers Koolen en de zeer fraaie bijgebouwen van Huize Ravenshof. In Ravenshof heeft nog lang
de heer Leo Schellens gewoond, wiens fabriek aan de Bleekstraat Vestdijk, sinds enkele maanden volledig is leegehaald en thans wacht op afbraak waarna nieuwbouw plaats zal vinden. Maar dat zal wel een zaak van heel lange termijn zijn, gezien de huidige crisis. Op Ravensdonk heeft direct na de bevrijding het militair gezag en andere instanties waaronder Prins Bernard nog geruime tijd gezeten , Toen het gebouw weer leegkwam woonde er nog lange tijd de familie Frans de Haas ( schonzoon van de Hr Leo Schellens ), daarna volgde Mr Huygen schoonzoon van de voornoemde hr. de Haas en na diens vertrek naar Nuenen kwam een grote restauratie en ombouw tot restaurant en dat tot heden.