Hastelweg (bij Sloepstraat en Schippershof) in de winter.
Reacties
Naam: Elly Bell-Derkx
Naar mijn idee is dit de Blazerstraat, die kwam ook uit op het Schippershof. Het huis wat terug staat, hebben wij gewoond van december 1949 tot en met augustus 1967. Ik denk dit eigenlijk zeker te weten om de volgende reden: hierna volgt een kort rijtje van vijf huizen. Dan volgt er zo'n zelfde situatie naar de Sloepstraat waar o.a. een fam. Dekkers woonde. Hierna volgt een langere rij huizen die ook weer naar voren staat en eindigt op de hoek van de Loggerstraat.
Naam: Elly Bell-derkx
Hoi Marjan, dat klopt. Ik zat volgens mij nog op de lagere school (ik ben van 1948). We konden daar een zakje chips kopen. Er was alleen nog naturel in die tijd, het was helemaal nieuw. In het zakje, in grootte vergelijkbaar met de huidige kleine zakjes chips enz., zat een heel klein stukje blauw papier met daarin een beetje zout. Dit stukje papier was gedraaid zoals we dat tegenwoordig kennen bij buitenlandse gerechten gemaakt van filodeeg met daarin groente of vlees. Dat zout kon je dan zelf bij de chips doen als je dat lekker vond.
Naam: Ad Louwers
Dit is inderdaad een (mooie) foto van de Hastelweg. De friettent herinner ik me nog goed. Die was bij Bergmans in de voorkamer, ongeveer tegenover het tunneltje van de Sloepstraat. De eigenaresse heette Jet, was voor zover ik nog weet een klein pittig vrouwke en kwam altijd de zaak in via de schuifdeuren van de achterkamer. Dat herinner ik me nog heel goed. Een kwartje friet en vijf cent mayonaise, dat was toen het tarief. Veel meer was er overigens in die begintijd niet te krijgen. Een kroketje, veel later een frikandel, een hardgekookt ei, een zure bom en een leverworstje uit het zuur. Veel meer hadden ze toen nog niet. Ja en die builekes chips met zo'n apart blauw zakske zout van Smiths, die herinner ik me ook nog heel goed. Een eindje verder op de Hastelweg op de hoek van de Loggerstraat had je de groentenwinkel van Cees en Ciska Verhoeven, bijgenaamd Cees de Por. Waarom die zo heette, weet ik niet. Naast de winkel woonde Willem van de Brandt, de jeugdman van Brabantia, waar je je kon opgeven als je lid van de voetbalclub wilde worden. In zijn achtertuin hingen altijd Brabantiashirtjes aan de waslijn te wapperen. En zo kan ik nog wel bladzijden doorgaan... Mooie tijd, nostalgie.
Naam: Elly Bell-Derkx
Ad, je vergist je met de plaats van de friettent van Bergmans. Dit was echt tegenover de Blazerstraat. Dat waren onze overburen. Wij hebben op de hoek Blazerstraat/Hastelweg gewoond tot 1965 in zo'n tunnelhuis. Ik ben de oudste van drie meiden, Elly, Marijke en Joke van Jan en Nellie Derkx-Spaan. Van mijn opa en oma Spaan hebben Cees en Ciska de groentewinkel overgenomen. Het ontstaan van de bijnaam van Cees ken ik ook niet. Wij zijn in de winter van 1949 vanaf daar verhuisd naar Hastelweg 106. In het andere tunnelhuis op de hoek van de Blazerstraat woonde de fam. V.d. Snepscheut met Hermien, Ad, Joke Christa en ?. Mijn vader zat in een rolstoel. Links van ons woonde de familie Rooyakkers Henk, Peter, Christien, Anton en Kees. Ja, die bevrijdingsfeestjes en die busreisjes. Mijn moeder is in de jaren tachtig ook naar Veldhoven gekomen en woonde later in een aanleunwoning bij Meerefelt. Vandaar uit kon ze mee met een bustoer, de weer in ere herstelde lichtjesroute rijden. Ze vond het niet zo leuk als vroeger: geen mooi aangekleed Schippershof meer, maar vooral weinig muziek en geen mensen die op straat gezellig bij elkaar stonden en/of samen dansten. Inderdaad een hele gezellige tijd.
Naam: Ad Louwers
Elly, je hebt volkomen gelijk, die friettent was recht tegenover de Blazerstraat. Sloepstraat en Blazerstraat worden nogal eens met elkaar verward omdat ze er precies hetzelfde uitzagen en allebei naar het Schippershof leidden.
Mooie tijden inderdaad. Ik ben zelf ook van 1948, dezelfde generatie Botenbuurters dus, maar ik kan me jou niet echt meer voor de geest halen. De families V.d. Snepscheut en Rooijakers heb ik wel gekend. Wille en Gerdien Pero woonden toch ook bij jullie in het rijtje en de families De Bar en De Roo?
Naam: Elly Bell-Derkx
Ad, Willie en Gerdien Pero woonden weer naast Van de Snepscheut. Bij Pero en Rooijakkers hadden ze ook duiven. De Bar en De Roo woonden dacht ik in de rij naar de Botenlaan toe. De namen zeggen me nog wel iets. Ik moet nog oude foto's uitzoeken, zogauw dat gebeurd is stuur ik er wel enkele in waarop wij met ons mam staan voor het huis aan de Hastelweg. Mogelijk herninner je je ons niet meer zo goed omdat wij geen jongens hadden. In die tijd zaten we gescheiden op de scholen, de jongensschool aan de St. Trudostraat en de meiden gingen naar de Frederiklaan.
Naam: Ad Louwers
Elly, bedankt voor je reactie. Zelf hebben wij jarenlang op Schippershof 1 gewoond, op de hoek met de Bomstraat, waar ze die goals op de muren hadden getekend. Ik had één broer, Tiny, en ik ben kameraad geweest met o.a. Johan Voorkamp en Jos de Natris, die allebei in de Bomstraat woonden. Peter Rooijakkers zat bij mij in de klas. Markante mensen van het Schippershof uit die tijd: Bert Vermeulen, voorzitter van de Oranjevereniging, Cees van Houtum, penningmeester (?), de fam. Van Elderen, Van Lierop, Dillen, Neutkens,, zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. Duizenden lampkes heb ik mee in- en uitgedraaid, zoals heel de buurt trouwens, die allemaal meewerkten om het Schippershof te versieren. Later zijn wij verhuisd naar de Loggerstraat. Ik woon ik al bijna dertig jaar in Son.
Naam: Elly Bell-Derkx
Hoi Ad, behalve Peter Rooijakkers (Waalre) woont de hele familie inmiddels evenals mijn zus Marij en ikzelf al ruim dertig jaar in Veldhoven. Ook ons moeder heeft hier vanaf 1982 gewoond. Ook Ria Meulensteen van de Hastelweg en Ria Jongenelen van de Aakstraat. Ook de jongste dochter Marijke van bakker Panken en Els Dieters van de Hastelweg. Wat een herinneringen. En de Beemd in met zijn allen, wij als meiden mochten eigenlijk niet. Ja, de mensen van de oranjevereniging, daar was volgens mij ook een V.d. Wildenberg bij. En Greetje Meulensteen van de Hastelweg. Greet is getrouwd met een Oostenrijker en woont daar ook al jaren. Er woonde ook nog een fam. Smits op het Schippershof, Marjan, Peter en ?. Ze waren de buren van de fam. V.d.Tillaart, onze achterburen op de hoek Schippershof-Blazerstraat. Wie woonde er op de andere hoek? Weet jij dat nog? Ik dacht dat daar de fam. Dillen woonde. En de fam. Brands vanuit de Blazerstraat links en in het hoekje links woonde in mijn herinnering een fam. Jonkergouw. In de Bomstraat voorbij de Aakstraat woonde rechts een ook een fam. Smits en daar tegenover de fam. Van Gulick, die na ons op Hastelweg 106 kwamen wonen. In ditzelfde deel van de Bomstraat een fam. Maas? Loes is een collega van mijn zus Marijke. Nog even en we hebben in onze herinneringen alles weer compleet.
Naam: Ad Louwers
Huub v.d. Wildenberg ken ik, die woonde op de hoek van de Aakstraat en de Bomstraat. Hij was de eerste voorzitter van de Oranjevereniging en is later opgevolgd door Bert Vermeulen. Achter ons in de korte Bomstraat woonden de familie van Aalst en (Pietje Dillen), de schilder. En aan de overkant de familie De Natris en daarnaast de familie Vialle (Rian en Peter). Op het Schippershof herinner ik me in numerieke volgorde: wij op nr. 1, op 2 de fam. V.d. Berk, op 3 Van Gameren, op 4 Wouterse, later Van Elderen, op 5 Van Lierop, op 6 Bos, op 7 Vermeulen, op 8 eerst Van Elderen, later Van Oorschot, 9 en 10 schiet me niet zo gauw te binnen. Aan de overkant op 11 Van Hout, op 12 V.d. Linden, op 13 Neutkens, op 14 Rooijakkers, op 15 ?, op 16 Van Houtum, op 17 Verwijst, op 18 Van Dun, op 19 Brands, op 20 Meulensteen, op 21 Jonker, op 22 Van Gussenhoven, op 23 of 24 Blijs en op 25 op de hoek meen ik Van Aalst. Ria Meulensteen ken ik nog wel. Die was volgens mij vriendin met mijn nichtje Annie v. Oorschot, en schuin tegenover jullie woonde toch ook de familie V.d. Boom? Met Dorus v.d. Boom heb ik nog wel eens contact. Bakker Panken zat op de hoek van de Botenlaan en daar haalden wij altijd broodjes als we met de Oranjevereniging op reis gingen. Dat was een traktatie, want in die tijd kregen we alleen broodjes op feestdagen en als we met de bus meegingen. Inclusief een bruisende fles Exota. En dan die Beemd ... laat ik daar maar niet te veel over uitweiden. Als je me je adres en/of e-mail adres geeft zal ik je wat verhaaltjes/ gedichtjes sturen, die ik ooit over Strijp en de Botenbuurt geschreven heb.
Naam: Ad Louwers
Elly, naast Neutkens, op nr. 14 woonde inderdaad de familie Smits en daarnaast op de hoek V.d.Tillaart. Op de andere hoek van de Blazerstraat woonde het gezin Dillen (van de beroemde topschutter Coen, ja). En niet Ria Meulenstaan, maar Greetje Meulensteen van het Schippershof was vriendin met mijn nichtje, besef ik nu. De familie Van Gulick, die in jullie huis is komen wonen heb ik ook goed gekend. Wisa van Gulick was getrouwd met mijn neef, Piet van Oorschot, de helaas veel te vroeg overleden muzikale leider van blaaskapel De Strijpse Kraaiers. Die hebben samen een tijd bij hun ouwelui op Hastelweg 106 boven ingewoond en daar kwam ik regelmatig. Gek hè, dat ik dan blijkbaar toch nog veel in jullie huis geweest ben, toen jullie verhuisd waren. It's a small world after all...
Naam: Joke van Hout
Fam. Smits op nummer 14. Jan, Sander (helaas overleden), Peter (Pim) en Marian. Marian is getrouwd met Jos de Natris. Ik ben een nicht van de familie. Ook woonde er een familie Van der Linden op het Schippershof, vier meisjes en een jongen geloof ik. Riekie, Jose, Nieki en Geert-Jan? Ik weet het niet meer precies.
Naam: Ad Louwers
Dat van de familie V.d. Linden klopt. Die woonden aan de andere kant naast Neutkens, dat moet dan op nr. 12 geweest zijn. Die meisjes ken ik niet zo goed, maar Gert Jan heeft volgens mij nog in de jeugd bij Brabantia gevoetbald. De vader deed iets bij de kerk geloof ik, collectant of zoiets. Het was als ik me goed herinner een heel druk, gezellig en sociaal gezin. Sander Smits heeft bij mij op de lagere school in de klas gezeten. Ik wist niet dat hij was overleden. Marjan en Jos de Natris ken ik uiteraard heel goed. Jos was ook een van mijn jeugdkameraden en woonde in de Bomstraat achter ons.
Naam: Christine Manders- Meulensteen
Wij woonden op Hastelweg 85, tegenover het andere tunneltje en zijn familie van Meulensteen op het Schippershof. Greet woont inderdaad al 35 jaar in Wenen een heeft een dochter. We hebben nog steeds contact, vroeger verplicht omdat onze vaders broers waren.
Bij de familie Van de Bomen op nummer 89 hadden ze negen kinderen. Moeder Van de Bomen kocht bij de groenteboer, die aan huis kwam, een handvol kersen. Ze gaf ieder kind een kers en zei: De rest smaakt precies hetzelfde. Als ik het me goed herinner heeft de fam. Van Lierop van het Schippershof eens een grote prijs gewonnen in de voetbaltoto. In de Sloepstraat woonde de fam. Dekkers met volgens mij drie dochters. Op de hoek van Sloepstraat en Hastelweg de fam. Van de Kerkhof, een gezin met negen kinderen. Naast de frietzaak van Bergmans, of een huis verder, woonde Sliepenbeek een leraar aan de ULO. Mijn broer stond een keer met een meisje te zoenen onder het tunneltje. Hij werd door Sliepenbeek naar huis gestuurd terwijl hij inmiddels al een jaar van school was.
Naam: Marjan Bouhuys-Bergmans
Sliepenbeek woonde inderdaad naast ons (Bergmans), het derde huis vanaf Eijkemans wat nu AEK is. Op 89 woonde Van de Boom. Enkele namen van de kinderen weet ik nog, Marian, Charlotte, Karin, Yvon, René, Piet. Jos de Natris is mijn neef en werkt momenteel als beheerder van sporthal de Lievendaal.
Naam: Ad Louwers
Wat een herinneringen komen er allemaal weer boven, als je die namen leest van op en rond het Schippershof en de Hastelweg uit die tijd. Meester Sliepenbeek herinner ik me nog wel, alhoewel ik er niet bij op school heb gezeten. Mijn broer Tiny wel. De Sliep reed op een zware motor en was erg streng en niet al te populair bij zijn leerlingen, weet ik nog wel. Met Dorus van de Boom heb ik nog jarenlang contact gehad. Hij is ambtenaar geworden in Geldrop. Weten jullie, dat hij twee keer de Elfstedentocht heeft uitgereden? Een prestatie van formaat.
De famile van Lierop heeft inderdaad eens de hoofdprijs in de voetbaltoto gewonnen, dat was toen nog vijftigduizend gulden. Pa van Lierop kocht meteen een nieuwe Daffodil en reed daar een paar weken later prompt zijn eigen huis mee binnen en de hele WC voor in de gang in puin. Echt iets voor ons vader, zou Harrie van Lierop later zeggen, net miljonair en dan mee mi dun auto gaon schijte...
Naam: Jos De Natris
Als ik dit lees word ik weer jong en zie het oud maar zo gezellig Schippershof weer voor me. Vooral de jaren met de lichtjes op 18 september, het dansen, met uitgeholde suikerbieten als een doodskop in de gangetjes achter de meiden aan, voor een zoen werden ze dan vrijgelaten. Op de hoek van de Sloepstraat woonde de fam. Van Hout met dacht ik acht kinderen. Ook als het winter was, was de langste slibberbaan op het Schippershof van nr 15 Van de Tillaard tot over de weg tot aan het werkhuisje van de Trudobouw bij vrouw Koenen. Ook de busreisjes van de Oranjevereniging staan me nog bij als de dag van gisteren. Altijd lol en plezier onder elkaar, in de zomer zat iedereen buiten op de stoep er werd dan soms wel eens een flesje bier gedeeld met een paar man, want toen was het feest als er bier kwam en ooit speelde het orkest de disco's van Piet van Oorschot op het Schippershof. Er wordt wel eens gezegd, die goeie oude tijd, maar het is waar, ook ik heb mijn geluk gevonden op het Schippershof want als jongen uit de Bomstraat zocht je een meisje uit de buurt, dat was toen. Ik ben al 35 jaar gelukkig getrouwd met Marian Smits van Schippershof 14. Ik heb nog veel meer herinneringen maar het zou veel leuker zijn als we eens met elkaar jeugdherinneringen op konden halen onder het genot van een drankje met als speciaal muzieknummer "Mooi was die tijd". Ik hoop dat iemand het voortouw wil nemen en er werk van maakt, ik wil altijd meehelpen een reünie terug naar de jeugd te organiseren. Hopelijk tot ziens.
Naam: Willem Pero
Leuk om die oude foto te zien. Mijn opa en oma, Jan en Betje Pero-Soetens, woonden, toen ik klein was (geb. 1946) in het huis met de trapgevel aan de Hastelweg, hoek Schippershof, vanuit de Botenlaan gezien de eerste tunnel. Naast hen richting Botenlaan woonden toen mijn oom Theo Lucassen en mijn tante Rika Lucassen-Pero.
Later zijn die verhuisd en is mijn oma, met haar zoon Willy en schoondochter Gerdien Pero-v. Dijck in het huis waar eerst Theo Lucassen woonde, gaan wonen. Mijn opa had op het eerste adres, tot hij in 1956 is gestorven, postduiven.
Naam: Pierre van Lierop
Mooi was die tijd ja. Steeds komen er meer herinneringen bij me bovendrijven. De families Pero, Van Gulick, de Oranjevereniging en ga zo maar door. Zelfs de familie Van Lierop van het Schippershof. Waar is de tijd gebleven dat ik op Hastelweg 108 gewoond heb? Mooi was die tijd ja tot die ene dag...
Naam: Ria Otten
Wat is dit een mooie foto zeg! Mijn oma woonde met zoon Herman Otten op de Hastelweg nummer 100. Dat was vanaf de Botenlaan het voorlaatste rijtjeshuis voor het eerste tunneltje. In 1959 is ze overleden en haar zoon niet lang daarna in 1960. We konden als kinderen heerlijk spelen onder die boogjes. Fijne tijd was dat.