EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

24188

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

614 Schouwbroek

Straat:

Hastelweg

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bevrijding

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tanks op de Hastelweg

Beschrijving

Amerikaanse tanks netjes geparkeerd aan de Hastelweg.


Geplaatst op

14-05-2010

Reacties:

Datum: 14-05-2010
Naam: Huub Jacobs  
img

Waar kwamen die Centurions ineens vandaan in september 1944? Ik denk dat dit een opstelling is voor een bevrijdingsparade in de vijftiger jaren.


Datum: 14-05-2010
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Sterker nog, de Centurion moest in 1944 nog uitgevonden worden.


Datum: 15-05-2010
Naam: Tini van Rooij  
img

Nou Giovanni, uitgevonden was ie al wel, hij was echter nog niet geproduceerd. Bovendien is een Centurion geen Amerikaanse maar een Engelse tank.


Datum: 15-05-2010
Naam: Jan van Rooij  
img

Gio en Roel zie foto nr. 15316 militaire parade 1962 daar zie je ze rijden.


Datum: 21-03-2011
Naam: Jan v.d. Hurk  
img

Deze foto is door mij gemaakt, deze tanks hebben daar een paar weken gestaan. Af en toe kreeg je van de soldaten wel eens een pakje Players sigaretten en 'n reep chocolade. Ik woonde er recht tegenover, maar ook in de Botenlaan stonden deze tanks. Het huis waar de twee personen boven uit het raam kijken was van de fam. De Vink uit Scheveningen. Zij hadden achter het huis een groothandel in vis. Er lagen daar tonnen met haring opgeslagen en achterin hadden ze een rokerij waar paling en andere vis gerookt werd. Ik heb daar dikwijls mee geholpen. Het was daar een komen en gaan van mensen die voor een laag prijsje een kistje paling kochten. Voor een rijksdaalder kocht mijn moeder ook een baalzakje mosselen, die dan door ons schoongemaakt werden (baard verwijderen). Daarna koken in de wekketel en een deel ervan lekker bakken.


Datum: 27-09-2014
Naam: Marc Heijnen  
img

Overduidelijk Nederlandse Centurions van de Koninklijke Landmacht die vanaf 1952 in dienst kwamen. Wel hebben de Engelsen overhaast in 1945 zes prototypes naar het front gestuurd in Duitsland, maar de afgebeelde Centurions zijn niet de prototypes, want deze hadden een machingeweer naast het kanon. Dit is de MK2, gezien deze ook met een 105 mm kanon is uitgerust.


Datum: 03-06-2016
Naam: Jacques van Dijke  
img

Dit zijn NL Centurions met nog het oorspronkelijke 84 mm kanon (17 pdr). Wel leuk te zien dat in de vijftiger jaren nog veel mogelijk was.


Datum: 02-11-2020
Naam: Frans van der Heijden  
img

Ik ben Frans van der Heijden, een kleinzoon van Teunis Vink, vishandelaar gevestigd aan de Hastelweg 79 en 81. Ik ben geboren in augustus 1946 op de Hastelweg 79. Deze tanks heb ik ook gezien in de vijftiger jaren. Bovendien weet ik dat dit een opstelling voor een parade was. Ook weet ik dat twee tanks elkaar raakten. Een ervan moest uitgedeukt worden, ter plekke op straat, met een voor mij enorme hamer.


Datum: 02-11-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Huub, de tanks die in 1944 in Eindhoven aankwamen, vormden een onderdeel van Market Garden en kwamen via België over de N67 en Aalsterweg Eindhoven binnen. Ik weet niet of de haven van Antwerpen al een rol speelde in de aanvoer van materieel, maar anders hebben ze de hele reis vanuit Normandië afgelegd. Ik heb er niet veel verstand van maar ik herinner me wel Sherman-tanks. Op de straten van Eindhoven, die nog voornamelijk bestraat waren met zogenaamde kinderkopjes, lieten ze prachtige sporen achter. Ik vond het vooral prachtig hoe ze een hoek omgingen. De rupskettingen konden afzonderlijk bediend worden. Moesten ze een hoek om, dan werd er een van stilgezet en kreeg de andere een extra dot gas. Heel indrukwekkend voor een menneke van mijn leeftijd.