EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7761

Bijdrager:

Jaar:

1952

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Ploegstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Kleuter- / Fröbelscholen

Onderwerp 3.:

Gestel, Ks H Hart

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kleuterschool Ploegstraat.

Beschrijving

Dit is de voormalige kleuterschool achter de H.Hart van Jezuskerk aan de Ploegstraat. Dit schooltje lag naast de voormalige meisjesschool.


Geplaatst op

06-12-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 07-12-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Hier heb ik nog op gezeten. 2 jaar lang. 1 jaar bij juffr. Ria Dijkstra uit de Lambertusstraat en 1 jaar bij zuster Bernadette.


Datum: 07-12-2006
Naam: Peter van Gansewinkel (Canada)  
img

Er was ook een juffrouw de Groof, heel leuk, daar was ik bij in de klas. Het jaar weet ik niet maar het moet zo rond 1948 geweest zijn.


Datum: 08-12-2006
Naam: Henk den Exter  
img

Deze school heeft voor vele kleuters mooie en slechte herinneringen. Voor mij was de eerste dag de ergste, ik wilde niet naar school, omdat ik net ervoor in het binnenziekenhuis gelegen had voor een amandeloperatie. Daar waren de verpleegsters ook nonnen, dus wilde ik nadien toch wel op afstand houden.
Ik heb daar bij jfr. Gerda Herlaar gezeten 2 tot 3 jaar. Ik was net 3 jaar toen ik daar op school kwam. Zuster Marie Gertrude was het hoofd der school (zusters van het Koningshof uit Veldhoven, van Moerdijk of Zusters van het H.Hart) Jufr. Helene kan ik me nog goed herinneren want daar mochten Lodewijk Kaanders en ik eens op bezoek, om naar de dieren te komen kijken. Ze is later ook met een dierenarts getrouwd.(Drs. Oerlemans). School lag tussen de Meisjesschool en de Kweekschool Cor Jesu aan de Edenstraat. Het adres van de kleuterschool was Ploegstraat 5A. Het torentje staat nu nog steeds als monumentje achter de kerk van het H. Hart van Jezus in de Hof van Eden.


Datum: 09-12-2006
Naam: Fred van der Ven  
img

Tja Henk, over mooie herinneringen gesproken: een van die mooie herinneringen was voor mij (begin jaren '60) juffrouw Helene Merkelbach uit Lieshout, in mijn beleving een hele aardige juffrouw.
De kinderen uit haar klas mochten, zo in de loop van het schooljaar een voor een ’n nachtje bij haar, in het ouderlijk huis in Lieshout, logeren. Ik kan mij nog goed herinneren dat wij daar in haar Ford Zephyr (ongetwijfeld geleend van papa) naar toe reden. Een hele belevenis voor zo’n klein ventje. Zeker omdat wij in een groot tweepersoonsbed, samen met de juf, sliepen! Wat ik al zei: een hele aardige juffrouw.


Datum: 07-02-2007
Naam: Maarten Meulensteen  
img

Ja Fred het was mijn eerste kennismaking met Gestel, ik was 3 en een half jaar oud toen ik daar met school begon. Het was een hele fijne tijd.


Datum: 08-02-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Ik kan me herinneren van deze kleuterschool een non, of zuster, zoals wij zeiden genaamd: Bernadette. Die vertelde ons bijna wekelijks het verhaal van Bernadette van Lourdes. Dat is me altijd bij gebleven.


Datum: 21-02-2007
Naam: Frank Zuylen  
img

Mijn herinnering aan de kleuterschool begint eind augustus 1948. Die eerste schooldag verliep niet zonder haperen, maar daarna voelde ik me er snel op mijn gemak, niet in het minst door zuster Jeanne-Marie. Ik herinner me dat we de dag na Koninginnedag (voor de laatste keer op 31 augustus) oranje zuurtjes kregen. Ik zat in de Montessoriklas, beneden.


Datum: 21-02-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

In de tijd dat ik op deze kleuterschool zat, werd er zilverpapier ingezameld. Dit was t.b.v. de negertjes in Afrika.


Datum: 15-09-2008
Naam: Henk den Exter (arch.parochie H.Hart van Jezus)  
img

Deze negertjes uit Afrika hebben ooit een brief uit dankbaarheid gestuurd. Het smaakte lekker!!!!
Jammer dat jullie de chocolade er al uit gegeten hebben.


Datum: 17-09-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Met veel belangstelling al deze commentaren gelezen , ik heb op deze school gezeten van 1947 tot 1949 en kan me alleen het gebouw en de speelplaats herinneren, van al die namen van juffrouwen en zusters weet ik helaas niks meer  en tijdens het lezen schiet me niks te binnen, wat ik overigens wel jammer vind.


Datum: 17-09-2008
Naam: Nico Broekmans  
img

Kijk ook maar eens naar foto 12951, misschien herkent iemand zichzelf of een ander en krijgen we namen bij de gezichten.


Datum: 21-03-2010
Naam: Jos Jansen.  
img

Ik zat er ook: vermoedelijk rond 1955/1956. Hoofd der school was zuster Marie-Gertrude (in het koeterwaals van toen: Mariezjertruut. Een van mijn klasgenoten was Adje Leenhouders, die werd telkens op de kast gezet (straf) maar sprong er even vrolijk weer van af. Jos Jansen (ttt Potgieterstraat ).