EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

7641

Bijdrager:

Jaar:

1953

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Eindhovens Kanaal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Eindhovens Kanaal (4)

Beschrijving

Deze foto heb ik eens van iemand gekregen, omdat ons huis er op stond. Ook een prachtig uitzicht op de witte gasketel, het kerkhof in Tongere, Industriegebied de Kade (waar nog niet veel staat) en de oude Poeijerse brug. Op het gebied van de Campina zie je nog de oude Voorterweg lopen. De rondweg, en het Augustinianum zijn er nog niet. Midden op de foto de Poeijerse straat, met bij de brug de boerderij van Boelens en iets hoger de Poeijersdwarsstraat met het huisje waar Hans Lemmens geboren is. Helemaal bovenaan rechts van de haven de andere gasketel.


Geplaatst op

30-11-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-11-2006
Naam: H.Spaan  
img

Dit is dus echt een hele mooie foto Gijs, is dit de hoogst mogelijke resolutie?


Datum: 30-11-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Fantastische foto Gijs, jeugdsentiment.
Helemaal bovenaan onder het havenhoofd is de hefbrug over het kanaal te zien en de overgang naar de Tongelresestraat. De eerste weg, rechts van het kanaal, is de Teniersweg, uitmondend in een grote vlakte waar ik menig balletje heb getrapt. Later is de Kempensebaan doorgetrokken. De Teniersweg maakt een haakse hoek met de Ruysdaelbaan, en daar weer haaks op de straten als Minderhoutstraat, Antoon der Kinderenstraat, Jan van Goijenstraat, A.van Diepenbeeckstraat, Theodoor van Thuldenstraat, Gerdard Doustraat, Terwestenstraat (het kan zijn dat ik de laatste twee omdraai); straten die rond 1947-1948 zijn aangelegd.
Onder dat blok huizen een groot braak liggend terrein met de vage aanduiding van de latere Jeroen Boschlaan, in wiens verlengde later in de beginjaren '60 de nieuwe brug over het kanaal zal worden aangelegd. Vanaf die vlekloopt naar onderen door de Hercules Segherslaan (NB huishoudschool), uitmondend in de Poeiersestraat met op de hoek, vaag zichtbaar, de St.Josephkerk. Verder het kerkhof aan de Jacob Jordaensweg, in 1918 aangelegd als St.Antoniuskerkhof, en op 1 juli 1959 omgedoopt tot RK begraafplaats St. Calixtus etc. etc.. Fantastische foto.
Vraag: is Han Lemmens soms familie van (opa) Toontje lemmens, spoorwegwachter aan de Oude Urkhovenscheweg?


Datum: 30-11-2006
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Nee, ik had hem kleiner gemaakt om te kunnen versturen en per ongeluk de originele weggegooid, maar die heb ik nog wel ergens zodat ik hem op kan sturen voor een large version.
+++via e-mail kan je hem zo groot als nodig verzenden+++


Datum: 30-11-2006
Naam: Hans Lemmens  
img

Geweldige foto´s Gijs (7641-7643)héél mijn dierbaar Poeijers. Theo, nee dat is in ieder geval geen naaste familie. Mijn opa Jan, vader Huub en oom Louis komen uit de Hoefkestraat.


Datum: 30-11-2006
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Hans, ik kan me nog herinneren dat er een electrische waterpomp op de hoek Poeijersdwarsstraat-Dirk Boutslaan stond waar jullie met emmers water moesten halen. Ook herinner ik me dat toen wij net een week in Eindhoven woonden, ik met twee broers op verkenning ging in de buurt. Jullie straatje was voor ons al het einde van de wereld en toen werden we plotseling overvallen door een geweldige onweersbui. We werden vriendelijk verzocht binnen te komen om te schuilen. Ik weet niet meer welk huisje het precies was, maar het moet op de foto staan.


Datum: 30-11-2006
Naam: Hans Lemmens  
img

Gijs, inderdaad stond daar een pomp, eerst stond ie aan de kant van de Geldropseweg. Het water uit de putten, die we hadden was namelijk door de gemeente afgekeurd.
We hadden allemaal ´n sleutel en gingen met een karretje met daarop ´n paar melkbussen water halen. Zo leer je wel zuinig met water om te gaan!!


Datum: 06-12-2006
Naam: Kees Dijsselbloem  
img

He Gijs, die iemand (bij het onderschrift van de foto) was je broer Kees. Ken je die niet meer?


Datum: 07-12-2006
Naam: Jan Wolfs  
img

Gijs wat een mooie foto, na 47 jaar zie ik de Irisbuurt van Stuiverstraat tot Voorterweg. Ook zie ik het wielerparcours bij het kanaal Ruysdaelbaan geloof ik, waar ik in 1952 de ronde van Eindhoven voor nieuwelingen gewonnen heb.
Ik heb nog een foto die genomen was vlak voor de wedstrijd. Zal hem zoeken.


Datum: 07-12-2006
Naam: Jan Wolfs  
img

Gijs, op weg naar Zes Geheugten daar was een cafe van Sanders ik heb jaren met Jan Sanders gefietst. Weet je daar wat meer van?


Datum: 22-02-2007
Naam: Hans Lemmens  
img

Jan, ja dat klopt als je naar Zesgehuchten reed via de Rielsedijk kwam je langs een rij huizen met daarvoor losstaand het café van Sanders


Datum: 01-07-2007
Naam: Jos Sanders  
img

In de jaren 50 werd inderdaad de ronde van de Ruysdaelbaan gereden over het gedeelte Ruysdaelbaan (zuidzijde bijgenaamd "De nieuwe weg"), Jeroen Boschlaan, Kanaaldijk en Tenierslaan. De finish lag meestal ter hoogte van het bedrijf dat nu op de kale vlakte ligt tussen Ruysdaelbaan en Kanaaldijk. Aan de Ruysdaelbaan was dat een kolenhandel en aan de Kanaaldijk de papierhandel van Steenbeek. De wielrenners die aan de ronde deelnamen kleedden zich om in de schuurtjes van de bewoners aan de Ruysdaelbaan. In de jaren 50 was hier tenminste 1 keer de streep als finishplaats van de Ronde van Nederland in de tijd van Jantje Dekkers. De Geldropseweg loopt evenwijdig aan het kanaal. Middenin loopt de Poeijersstraat naar rechts. Na de Poeijersbrug ligt links een gebouw. Daar was in 1950 het kantoor van Shell gevastigd. Evenwijdig met de Poeijersstraat loopt een riviertje, de Laak. Daar is de wijk Lakerlopen naar genoemd. Dit riviertje vormde niet alleen de grens tussen Stratum en Tongelre, maar ook tussen Kempenland (Stratum) en Peelland (Tongelre), dus een historische grens.


Datum: 08-07-2007
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ook de hele Z.Afrikabuurt staat hier al op inclusief de speeltuin St. Joseph met het "gebouwke". 1953 is het jaar dat ik hier in de Stellenboschstraat kwam wonen.


Datum: 14-09-2007
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Jan, van Jan Sanders de wielrenner of dat cafe weet ik niets, wij waren toen op een leeftijd dat we nog niet in een cafe kwamen. Ik heb wel ooit een wielrenner uit jou tijd ontmoet, nl Frans vd Broek. Zijn zoon Frans zat bij mij op school en ik ben wel eens bij hem op de Geldropse weg en later in de Rozemarijnstraat geweest. Als hij veel op zij vader lijkt, moet je hem wel herkennen op foto 7465 en foto 7648.


Datum: 14-09-2007
Naam: Henk van den Braken  
img

Vergelijk deze foto eens met foto 47 van 26-12-1944. Daar staat de Iris-buurt volledig op en ook de "oude" Voorterweg. Dirk Boutslaan 20 was in die tijd nog Voorterweg 80. En Jan Wolfs heeft gelijk: pal naast het huis nr. 80 liep een pad van ca 1 meter breed van de Voorterweg naar het kanaal.


Datum: 11-07-2011
Naam: Ben Brekelmans  
img

Nieuw Tongelre toen het nog nieuw was! Wat een mooi en overzichtelijk plaatje, zeg. Niet alleen is "de witte gaskittel" heel herkenbaar, maar als je inzoomt zie je bijv. ook heel duidelijk "t Gebouwke" met de Sint Joseph-speeltuin. Zelfs de twee etages-glijbaan van foto 7325 is te herkennen. En natuurlijk ook "de kiepekarren" waar gespeeld en gecrossed werd.


Datum: 12-07-2011
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Exact in het midden van de foto staat een huis en dat staat er heden ten dage nog steeds. Alleen is de omgeving, behalve het kanaal, totaal veranderd.


Datum: 13-07-2011
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

En langs het tuinpad van mijn vader............ zag ik de hoge bomen op deze foto nog NIET staan. Mooi plaatje verder, speeltuin in aanbouw, St.Jozefkerk stond er al en ja, de kiepekar, daar kon je waarschijnlijk dus ook al krijt vinden, van kapotte heiligenbeelden die daar als vuil en puin werden gestort. Was ook een mooi terrein voor het oplaten van de vliegers, gemaakt van lichte houtjes en sits-papier in vrolijke kleuren met een lange staart met strikken. Och, mijn hele jeugd vind ik er terug in elk plekske. Speeltuin, kerk, school, kiepekar, kanaal met zwaaikom, de Bochten, op Kol (laatste twee niet op deze foto) de "gaskittel" .


Datum: 04-09-2011
Naam: Wibo Pieters  
img

Ik zit de grote versie nog eens goed te bekijken en zie ik het nou goed dat er tussen de kantoren van DAF en de Geldropseweg een huis staat? Wie weet hier iets over te vertellen? Nog een vraag: heeft er ooit een vuilstortplaats gelegen waar nu het DAF-terrein is? Bijvoorbeeld dat stuk grond iets meer richting Eindhoven met de drie zandplekken en wat zandpaden?


Datum: 11-02-2012
Naam: Wibo Pieters  
img

Inmiddels heb ik het antwoord op mijn vraag gevonden. Het kan bijna niet anders dan dat het Huize Steenoord (zie foto's 9911 en 19000) is dat hier nog in de voortuin van de DAF staat. Het zal wel kort hierna afgebroken zijn. Een redelijk unieke foto lijkt me.