EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7519

Bijdrager:

Jaar:

1970

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

724 Bennekel-Oost

Straat:

Franz Leharplein

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Kruideniers / Levensmiddelen / Supermarkten

Onderwerp 3.:

Albert Heijn

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Opening AH Franz Leharplein.

Beschrijving

Eerst werkte mijn moeder (Marijke van Hees-Tielemans, midden met de handen over elkaar) bij de ETOS aan de Karel de Grotelaan. Ergens voor 1970 was ETOS blijkbaar overgenomen door Albert Heijn en werd er een winkel geopend aan het Franz Leharplein. In 1973 zijn wij verhuisd naar Woensel en werkte ze in het filiaal Kruisstraat. Verder (her)ken ik niemand op deze foto.


Geplaatst op

25-11-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 25-11-2006
Naam: Christine Soons  
img

Ik herken mevr. Van Hees nog wel. Ik heb als weekendhulp (kassa) bij de Albert Heijn op de Kruisstraat gewerkt, van 1985 tot 1989.


Datum: 27-11-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Staat daar toch in het midden met witte jas; de grote kleine man, Bart van de Weerden. Bart woont nu in Geldrop. Hij werkt nu bij Ergonbedrijven op de Run in Veldhoven (wasserij).


Datum: 28-11-2006
Naam: Piet van Hees  
img

Op de Kruisstraat, bij Phiferons. Dan ken je misschien nog wel meer namen. Hans Ros, Henk Dukel. In 1985 had ik alweer een jaar vast werk. In de jaren daarvoor heb ik in diverse AH-filialen zaterdags gewerkt, en vakanties. Meest op de Kruisstraat.


Datum: 01-01-2007
Naam: Jan Thijssen  
img

We gaan even terug naar 1973. Ttoen werden de bestaande ETOS-supermarkten en buurtwinkels in Eindhoven en omgeving overgenomem door de Zaanse grutter Albert Heijn. Voor die periode was de ETOS (voortgekomen uit de Philips-coöperatie) een gevestigde naam in Eindhoven en de regio. Met vele filialen en drogisterijen, een eigen centrale slagerij en bakkerij, en een volledige brood- en brandstofbezorgdienst. Succesvol waren ook de talloze kienavonden voor alle klanten, met mooie bruikbare prijzen. En niet te vergeten de populaire kassabonnen-spaaractie.
In 1969 werd er nog grootschalig het 50-jarig bestaan van de ETOS gevierd, met een feestavond in het POC. Meewerkende artiesten waren o.a. Rita Corita en de Wama's. Door het eigen succes is de ETOS ook ten gronde gegaan. In alle filialen begon de uitverkoop tot alles leeg en uitverkocht was.
Sommige ETOS-filialen werden omgebouwd in AH-supermarkten en andere werden gesloten.
Zo kom ik dan met mijn verhaal in de Bennekel terecht. Voor okt. '73 kende de Bennekel twee ETOS-drogisterijen en -buurtwinkels. Een combinatie in de Tinelstraat en een in de Bennekelstraat. Beide winkels werden door de overname gesloten en daarvoor in de plaats opende A.H.een nieuw pand met bovenwoningen aan het Franz Leharplein.
De naam ETOS is bewaard gebleven en tot nu toe gekoppeld, aan de Ahold drogisterijen. Bijna het volledige ETOS-winkelpersoneel kon in dienst treden bij AH.
De bovenstaande foto is gemaakt net voor de opening, najaar 1973.
Geheel rechts: John Kleine, daarnaast bedrijfsleider Frans Vergossen met vrouw en kinderen. Geheel rechtsboven: Jos v.d. Broek, midden tweede van rechts meneer Vogels. Achter Marijke van Hees sta ik zelf (mooi onherkenbaar). Onder met witte schort inderdaad Hennie de Grote kleine man, en ex-prins carnaval van Geldrop: Bertje v.d. Weerden. Boven Bertje: Frans ?, geheel links: Sjef Chambonee (van de Heezerweg). Boven nog herkenbaar: Maria van Mierlo (inderdaad mijn tante). Links acher Sjef nog net te zien: Jose ? (van de administratie).


Datum: 02-01-2007
Naam: Piet van Hees  
img

In het oude ETOS-pand aan de Karel de Grotelaan was een flessenlift voor leeg goed, die in de kelder uitkwam. In die kelder zijn mijn broer en ik nog wel eens geweest. Meehelpen met het uitzoeken van de flessen. Steppen op de palettruck door de gigantische kelder. Nu zit er weer een supermarkt in (de Lidl). Eerder zat er een tapijtwinkel.
Jan, bedankt voor de details! Mijn moeder is in 2003 overleden. Ik ben altijd blij met verhalen.


Datum: 25-04-2007
Naam: Jan Thijssen.  
img

Rechts van Marijke van Hees-Tielemans, Riet v.d. Boomen. Jos v.d. Broek (rechtsboven) is inmiddels in de vut heb ik vernomen.


Datum: 17-09-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Etos was een coöperatie. de letters stonden voor Eendracht, Toewijding , Overleg , Samenwerking. Coöperaties werden uit idealisme gesticht, de opzet was om de winst te delen met de klanten. En dat heeft voor de oorlog goed gewerkt, na de oorlog is dat ideaal verwaterd en thans helemaal verdwenen. De Coop van nu is een winkelmerk van Sligro en daar wordt de winst echt niet gedeeld met de klanten.


Datum: 17-09-2017
Naam: Harry van den Heuvel  
img

Ik kan me de opening van de winkel aan de Karel de Grotelaan van de Etos nog herinneren. Op dat moment in Eindhoven de grootste met als chef de heer Kielestein en groentenchef Harrie Klomp. Ik woonde op de Hoogstaat en de winkel was achter ons bij Singel. Wij deden balansen, tweemaal per jaar, vanuit het accountantsbureau Brucker en Kuiper.


Datum: 28-11-2017
Naam: Pim van Gestel  
img

Onze eerste echte grote supermarkt in de Bennekel. Mijn zus heeft hier ook een aantal jaar gewerkt aan de kassa. Das was toen nog een eer om aan de kassa te mogen werken bij AH. Daar kwam je niet zomaar te zitten. Voorheen stond op deze plek niets. Een leeg grasveld waar we op speelden. Voetballen en vliegeren. Zelfs een ondergrondse hut hebben we ooit nog gehad op dat grasveld. Het kleine mannetje, Bertje, heeft er heel wat jaren gewerkt op de groentenafdeling. Echt feestelijk ziet de foto er niet uit. Iedereen staat erbij of het een begrafenis is i.p.v. een feestelijke opening.