EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7385

Bijdrager:

Jaar:

1931

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Kanaaldijk Noord

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Nutsbedrijven

Onderwerp 3.:

Gasfabrieken

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
David, Goliath en de kids.

Beschrijving

Wat Hans niet kon zien op zijn foto, is dat er nog twee kleine keteltjes bij staan. En ook leuk is dat je hier op de bovenkant kunt kijken. En je ziet dat je er zelfs bovenop kunt staan.


Geplaatst op

20-11-2006

Reacties:

Datum: 20-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Ik denk dat het jaartal verkeerd is, want de grote gashouder is al in 1931 wit geschilderd. (Wit gepenseeld en gepersild.) De tram kwam tussen 1930 en 1931 al over de korte route naar de gasfabriek en niet meer via de Nachtegaallaan. Ik neem aan dat belangrijke belastingbetalers protesteerden tegen de tocht door het Villapark.


Datum: 21-11-2006
Naam: Henri Spaan  
img

Wanneer is die grote ketel gebouwd? Zie ook foto 6531 uit het jaar 1928. Volgens mij werd toen de plaats bouwrijp gemaakt.


Datum: 01-03-2012
Naam: R.Fleischhauer  
img

Wat ik me technisch afvraag is hoe het gas werd opgeslagen, uit wat voor materiaal werden de panelen gemaakt en gasdicht? Werd dit dichtgeteerd?
Vindt het een zeer imposante aanblik en de gastorens heb ik door mijn jonge leeftijd nooit gezien. Dus als ik het goed zie stond de grote hoge toren daar waar nu het huidge moderne kantoor van de nutsbedrijven/ energiemaatschappij zit. Jammer dat ze dan zo'n kantoor niet in de vorm van de gasketel hebben gebouwd , dat was een leuke blikvanger geweest met een knipoog naar het verleden, maar dat is een persoonlijke visie.


Datum: 13-10-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Vanuit de linker benedenhoek zie ik een tramlijn opduiken. Is deze speciaal en / of tijdelijk aangelegd voor de aanvoer van bouwmaterialen voor de gasketel? De ketel werd gebouwd door een Duitse aannemer, ik neem aan dat het staal via het kanaal werd aangevoerd. Wie weet meer over deze tramlijn?


Datum: 13-10-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

De gasketel is bijna klaar op een likje verf na. Het gas wordt voortaan ingekocht van de Staatsmijnen, de gasfabriek kan dicht. Het jaar is 1931. De gashouder was met haar 86 meter de hoogste van Nederland. Niet lang, op 3 maart 1941 werd de ketel getroffen door een Engelse vliegtuigbom, de ketel brandde uit en werd gesloopt. Het ijzer verdween naar Duitsland, dat kon Adolf goed gebruiken om oorlogstuig van te maken.
=== Jaartal gewijzigd in 1931. (Red.) ===


Datum: 15-04-2016
Naam: Sjef van Eijk  
img

In het Eindhovensch Dagblad van 4 okt. 1932 is een verslag te lezen van een gemeenteraadsvergadering waarin onder andere de beschildering van de gasketel met reclame voor Persil uitgebreid werd besproken. Vooral met het feit dat het hier om werving ging voor een van oorsprong Duits product hadden enkele raadsleden nogal wat moeite.