EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

710

Bijdrager:

Jaar:

1996

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Dommelstraat

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Centrum

Onderwerp 3.:

Dommelstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Dommelstraat 4. (1)

Beschrijving

Het pand Dommelstraat pand nr. 4 werd door de gemeente rond 1996 aangekocht. Vroeger was dit de buurman van Linnenfabriek Van den Briel & Verster, het ligt dus aan de 'spoorzijde'.


Geplaatst op

06-07-2005

Reacties:

Datum: 26-10-2006
Naam: Menno  
img

Wie weet meer van dit prachtige pand? <<< kijk eerst naar foto 1496 (Peter) >>>


Datum: 14-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Dit pand behoorde toe of werd bewoond door de directeur der Meierijsche Tramwegmaatschappij. Het is gebouwd ongeveer in 1892.


Datum: 01-05-2008
Naam: Bauke Hüsken  
img

Nee, het pand is 10 jaren jonger dan Jan schetst; het pand werd gebouwd van 1902 tot 1903. De eerste steen uit 1902 is nog aanwezig.


Datum: 10-07-2008
Naam: Jan van der Meulen  

In de vijftiger jaren was in dit pand gevestigd de accountants-associatie Prast en Rooymans. Prast woonde in Hotel Eikenburg. Rooymans woonde in de Nachtegaallaan. De opvolger was een huisdokter, naam? De linkerbuur was J.G. van Neerven (accountant).


Datum: 26-10-2010
Naam: R.Fleischhauer  
img

Er zit nu een makelaarskantoor in en het ligt tegenover de nieuwe Effenaar.


Datum: 05-11-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Mooi voorbeeld van de architectuur uit de vooroorlogse periode van de 20e eeuw. Behalve met kleurig metselwerk in prachtige patronen, werden tal van huizen opgeleukt met houten ornamenten en bouwsels. Na de oorlog was dat in een klap helemaal weg, soberheid en fantasieloze recht-toe-rechtaan architectuur kwam er voor in de plaats. Ook nu nog worden hele nieuwbouwwijken volgens dat smakeloze monotone recept gebouwd. Alleen in de prijzen is de soberheid losgelaten.


Datum: 05-11-2017
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Het gaat inderdaad heel erg moeizaam met de architectuur Paul. Maar toch is er een kentering in de wat duurdere woningen. Mooie voorbeelden zijn de wijk 'Brandevoort' en 'Hartje Waalre' (waar ik zelf een flatje heb). Achter de façaden zitten de moderne architectonische oplossingen en bijvoorbeeld in het geval van ons flatje: het leien dak en de gootondersteuningsbalken zijn nep, maar toch. Verder zijn er natuurlijk woningen te kort en ze mogen niet al te duur zijn als 1e woning voor de volgende generatie.


Datum: 06-11-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Giovanni, natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar het gros van de huizen die nu gebouwd worden is saai en eenvormig. Dat er meer dan 70 jaar na de oorlog nog woningnood is komt doordat de belanghebbenden in de branche er alle belang bij hebben die nood in stand te houden.