EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1496

Bijdrager:

Jaar:

1905

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Dommelstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Dommelstraat. (1)

Beschrijving

Rechts Dommelstraat 4 het woonhuis van de directeur van de Meierijsche Tramwegmaatschappij Toen het tramverkeer door de Dommelstraat te storend werd liet hij de tram door zijn tuin naar de Losweg rijden en van daar naar het Stationsplein.


Geplaatst op

05-10-2005

Reacties:

Datum: 12-10-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Mijn schoonmoeder heeft mij ooit verteld dat ze hier vroeger dienstmeisje is geweest en dat de bewoners van het pand eerst aan de overkant woonden (een stuk terug naar de binnenstad, het huis waar later Dr Aukus, oogarts in kwam). Zijn naam was v.Neerven en naar ik meen was hij kousenfabrikant. Het moet voor 1929 geweest zijn, want toen is ze getrouwd! Wil.


Datum: 13-10-2005
Naam: Rini Talens  
img

In de Dommelstraat liep ook de paardentram van de Tramwegmaatschappij Eindhoven Geldrop: de T.E.G. In de volksmond ook wel 'Ter Ere Gods' genoemd, omdat er praktisch 'pro-deo' (dus zeg maar voor niets) gereden werd, zodat er niet echt veel in modernisering geinvesteerd werd. De koetsier had daarbij het devies: 'Haast u langzaam', waarbij er halverwege Eindhoven-Geldrop ook nog even bij het café van Bertje van den Boomen halt werd gehouden, om de benen te strekken en andere dingen te doen. Wibe Kroon de eigenaar van de tramwegmaatschappij De Meijerij (Reuzel-Eindhoven-Veghel), die met stoomtrams reden, woonde in de Dommelstraat en kon het niet hebben dat er vijfmaal per dag een paardetram voorbij zijn huis sukkelde. Toen in 1897 de fusie besprekingen mislukte, begon Wibe TEG-aandelen op te kopen, waarna in 1902 de overname zijn beslag kreeg en de paardetram nog tot 1906 bestond, toen n.l. de stoomtram Eindhoven Helmond open ging. De combinatie goederen- en personen-vervoer en dat alles op enkelspoor, maakte de tram niet snel (Reusel-Veghel, vier uur!). Tussen 1920 en 1930 maakte de autobus dan ook een einde aan de tram. Het tramgebruik van vroeger is nog terug te vinden in de naam van de BBA, de Brabantse Buurtspoor en Autowegen.


Datum: 19-05-2006
Naam: Redactie  
img

Zie foto 4166 voor 'het spoor door de tuin'.


Datum: 16-09-2006
Naam: Ad Brackel  
img

Wat ontzettend leuk om naar de geschiedenis van Eindhoven te kijken, in de vorm van foto's, mijn vader had jarenlang een optiekzaak in de Dommelstr. (nu verhuist naar de Tongelresestr.) daar zijn ook nog foto's van en van de Metropool bioscoop waar wij langs zaten, ik zal eens zoeken en wat van die foto's gaan digitaliseren, dan kunnen meer mensen er van genieten.