Poemastraat
Beschrijving | Ongetwijfeld een topstuk uit mijn collectie (maar dat mag ook wel voor de 5000-ste foto van onze website!). De Poemastraat, hier met zicht op de Tijgerstraat, hoorde oorspronkelijk tot het grondgebied van Geldrop als onderdeel van de wijk Tivoli. Pas in 1972 werd Tivoli officieel geannexeerd door Eindhoven al beschouwde iedereen al midden jaren 30 Tivoli als deel van Eindhoven. |
---|---|
Geplaatst op | 16-10-2006 |
Reacties
Naam: Ria van Rosmalen, USA
Dit is waar wij woonden als kinderen. Ik herinner me de familie De Jonge. Vader werkte bij Philips en ze hadden allemaal meisjes en al de namen begonnen met een J. Ze hadden altijd kippen in de achtertuin en als je ze voedsel bracht, kreeg je altijd een maria-koekje. Is er iemand die de familie kent? En waar zijn ze gebleven?
Naam: Peter ter Borch
Ik ben in 1952 op Poemastraat 13 geboren. Wij woonden naast de familie De Jonge op nummer 11. Ze hadden naast meisjes ook jongens. Hoeveel weet ik even niet, maar herinner me in ieder geval Henk en Jan. Vader De Jonge ging iedere dag te voet naat Philips in Strijp en heeft dat tot zijn pensioen volgehouden. Op nummer 9 woonde de familie R(h)enen. Ander familienamen die ik me herinner zijn Verhoeven (vader was schilder), Van Dulken (nr 17), Vogels, Van Amerongen, De Bruin, Eckendonk, Saris.
Naam: Tini van Rooij
Wat mij opvalt is dat hier, in Geldrop dus, de straatverlichting elektrisch is terwijl wij in de Lichtstad nog tot ruim 30 jaar later de weg moesten zoeken bij gaslicht. De laatste gaslantaarns zijn pas opgeruimd in 1966 toen het aardgas kwam. Hoezo leading in technology?
Naam: Ben Brekelmans
Tini, de wet van de remmende voorsprong. Eindhoven ligt inmiddels weer voor op Geldrop. Met wolkenkrabbers, de Phileas, de rooie Mediamarkt enz. En wat te denken van het rioolstelsel en de verkeersafwikkeling/bewegwijzering in en rond de stad? Da's nog eens technology! Ik heb overigens ergens gehoord dat Nolte de vele palen die Eindhoven nodig had, toen niet kon leveren. Die trailer Geldropse palen was geen probleem;-)
Naam: Ger Dahmen
Ik heb zelf niet in de Poemastraat gewoond, maar in de Sint Romboutstraat. Ik kwam er vaak omdat mijn oom en tante er woonden met mijn drie nichten: Frans en Ida Antonis. Naast hen woonde Nol Vogels, die ik kende van het Tivolikoor, waar ik eerst als sopraan en later als bas in heb gezongen. Peter Ter Borch ken ik ook nog uit die tijd. Hij was beviend met mijn broer Carel.
Naam: Eddy Heijting
Door dit gangetje rechts liep ik naar huis (achterom), naar de Panterstraat 24. Onze buren op 26 was de fam. Strouken (spreek uit Stroeken), zij hadden een tweeling Elly en Truus en een zoon waar ik de naam niet meer van weet. Ik heb het over 1950 en was toen vijf jaar.
Naam: Annegien de Jonge
Mijn vader Gerrit de Jonge en mijn moeder Aaltje de Jonge-van der Werf woonden op nr 11. Ze hadden acht kinderen: Jan, Gerrit, Arie en Henk, Jannie, Annie (ik), Geesje en Jantje. Jan en Gerrit zijn inmiddels overleden, evenals mijn ouders. Ikzelf (Annie ofwel Annegien) woon nog steeds in de Poemastraat nr 27.
Ik zou het leuk vinden om nog wat reacties hierover te lezen en verhalen van vroeger.
Naam: Michèle Winter
Waarom is de Poemastraat zo veranderd, ik vond hem vroeger veel mooier. Hoe het dak loopt en de ramen en iedereen heeft een tuintje. Ik woon nu in de Poemastraat maar zou liever willen dat hij nog was zoals toen. << Michèle wil je nog even je e-maildres doorgeven(red.)>>
Naam: T Janssen (edo)
Ben hier geboren in 1956 op nr 15 <<< laat je nog even je e-mailadres weten? (red.)>>>
Naam: Jan de Keijzer
Achteraan rechts staat een meisje, ongeveer op die hoogte is een doorgang en aan deze kant van dat gangetje woonde tot iets na de oorlog (?) Cor (de) Visser en dat was een melkboer. Hij had veel klanten in de Kruidenbuurt tot in de Goudsbloemstraat. Ik weet dat omdat ik als jongetje van 10-12 jaar mee ging en dan kreeg ik soms op zaterdagmiddag, na het schoonmaken van de melkbussen, 5-10 cent.
Naar ik vernomen heb is hij met zijn vrouw naar Zuid-Afrika geëmigreerd.
Naam: Rieky Verwimp-v.d.Looy
Deze foto is volgens mij niet van de Poemastraat maar van de Luipaardstraat. Als je door de tunnel ging, kwam je bij de dahliatuin waar je 's zaterdags dahlia's kon kopen, of krijgen! Links van de tunnel was de Spar en rechts de slager. Ik ben geboren en heb gewoond in de Panterstraat op nr.12. De tuin kwam uit op het pad achter de familie De Jonge. Wij speelden veel samen, vooral de meisjes. Leuk om een foto van de ouders te zien!
Naam: Laura van Eck-v.d.Looy
Rieky is denk ik toch abuis, het is wel degelijk de Poemastraat. Ik heb daar vaak gezworven bij de dahliatuin en via het paadje naar de Neushoornstraat, waar de friteszaak gevestigd was. Jarenlang ben ik bevriend geweest met Jannie en kende de familie erg goed. Wel was ik altijd bang voor de hond Tippie. Wij woonden schuin achter het poortje van achter het huis naar de Panterstraat. Leuk, dat ik op de foto pa en ma de Jonge nog goed herken. Ben benieuwd of je me nog herinnert. Ik ben de zus van Rieky en oudste dochter van ons gezin. Boven mij komt nog een broer Theo en onder mij Annemarie, daarna komt Rieky en later is er Lucijan nog bij gekomen.
Naam: Kees van der Hoeven
Zoals boven gezegd was dit tot 1972 grondgebied van Geldrop. Toch vermeldt deze ansicht als tekst (niet op de scan hierboven te zien ) "Poemastraat; Tivoli-Eindhoven" en heeft de afzender op mijn exemplaar (afgestempeld 1932) als adres opgegeven "Luipaardstraat 40, Eindhoven". Hoewel Tivoli formeel Geldrops grondgebied was, beschouwde blijkbaar iedereen dit al voor de oorlog gewoon als een deel van Eindhoven!