EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6276

Bijdrager:

Jaar:

1966

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

232 Burghplan

Straat:

Jan van Eyckgracht

Onderwerp 1.:

Calamiteiten

Onderwerp 2.:

Branden

Onderwerp 3.:

Jan van Eyckgracht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Brand in de Jan van Eyckgracht.

Beschrijving

Dit was het begin van de brand, er was nog geen brandweer aanwezig. En de mensen waren druk bezig om de auto's te verplaatsen.


Geplaatst op

06-10-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Bedankt Dick eindelijk een foto van de brand! De opmerkingen over deze brand staan bij foto 5797


Datum: 06-10-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Was het niet zo dat er bij Daf iets fout was gegaan? Volgens mij is er een afscheider kapot gegaan met dit gevolg. Een grote hoeveelheid brandbare stof de gracht in. Dit goedje bleef natuurlijk op het water drijven en de jeugd wist wel een oplossing. Achteraf was het misschien wel de juiste oplossing.


Datum: 06-10-2006
Naam: Dick Smit  
img

Ik dacht ook dat het zoiets geweest was, het had in ieder geval iets met de Daf van doen.


Datum: 09-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Waar het mee van doen had weet ik niet meer maar wél dat het een spektakel was waar de hele buurt voor uitliep! Zoiets vergeet je nooit meer!


Datum: 02-01-2007
Naam: Theo Prangsma  
img

De brand was vlak voor ons huis Jan v. Eyckgracht 3. De olielaag, die naar mijn waarneming en herinnering zeker 3 tot 4 cm dik was, heeft enkele dagen op het water gelegen. De Eindhovense Courant wist de volgende dag te melden dat de olie afkomstig was van amateurs die hun eigen motorolie verversten en de afgewerkte olie in de put gooiden. Door de overloop bij veel regen zou het dan in de gracht terechtgekomen zijn. Reken maar uit hoeveel olieverversingen dat geweest moeten zijn! Nee, de DAF was wel erg dichtbij ...
De auto die daar weggeduwd wordt, is die van de buurman op nr. 1. Hij had de autosleutels echter niet zo snel bij de hand en duwde de auto met de wind mee, dus richting rook. Wij hebben even geprobeerd te helpen, maar zonder sleutel lukte het niet en het werd erg heet.
Overigens: de jongste spruit van de buurman was druk met lucifers in de weer, maar in eerste instantie lukte het niet de olie in de fik te krijgen. Met een brandende krant lukte het wel!
Wij hadden eersteklas uitzicht. Gelukkig stond de wind naar het eind van de gracht toe want anders had de hele gracht in brand kunnen staan. De brandweer kwam en heeft met poeder de brand in enkele minuten geblust. De aluminium kap van de straatlantaarn bij het hoekhuis lag gesmolten op straat en de ruiten van het hoekhuis waren gebarsten. De brandweer had het hoekhuis natgehouden.
Ik weet het nog zo goed omdat mijn vader net een aantal mensen van zijn werk op visite had vanwege zijn 25-jarig jubileum bij de lampjesfabriek.
Het is gezien de kleding en de haarkleur, niet onmogelijk dat de ik op de foto sta, maar het kan ook de buurman zelf zijn.


Datum: 10-05-2007
Naam: Harm Maathuis  
img

Wij woonden op 5 Ik herinner me die dag goed. Mijn vader had al weken geklaagd bij de gemeente over de olie in de gracht. Ik kan me niet herinneren of het al een paar dagen was, maar door de wind was alle olie aan ons einde van de gracht. Ik weet dat ik die dag naar het plaatselijke politiebureau ben gegaan met een jong eendje dat volledig met olie besmeerd was. Ik was er niet toen de brand uitbrak maar kwam kort daarna aan. Een jongetje in de buurt had brandende lucifers in het met olie bedekte water gegooid in de hoop dat het vlam zou vatten. Dat lukte dus niet en op advies van een volwassene kwam hij terug met kranten; stak die in brand en gooide die brandende kranten op het water. Ik herinner me die auto. Kan me vaag herinneren dat we auto's wegduwden. De vlammem waren hoog, de hitte enorm. Het was verbazend hoe snel de brandweer de brand bluste (een beetje teleurstellend voor een teenager - achteraf gezien hadden ze het misschien beter moeten laten uitbranden). De verf op het hoekhuis bladderde een beetje door de hitte en een brandweerman hield de muur nat. Wat ik me zeer goed herinner, was dat ik naast hem stond toen hij van plan was de spuit op een klein raam de richten. De kracht van het water zou het raam gebroken hebben en onnodige waterschade in het huis hebben veroorzaakt. Ik heb hem daarvan kunnen weerhouden. Ja, die straatlantaarn stond een beetje scheef na de brand. De hoofden van politie en brandweer kwamen even kijken nadat de brand uit was. Die kregen heel wat te horen van mijn vader. De brand was in de morgen. Die middag heb ik tenminste een kind in de kraag gegrepen dat aan het einde van de gracht rondliep met lucifers en kranten had verborgen onder zijn trui. Het was inderdaad zeer lachwekkend dat het Eindhovens Dagblad de grachtbewoners beschuldigde van het veroorzaken van de olie op het water. Het dagblad heeft enige telefoontjes gekregen van de grachtbewoners die niet al te vriendelijk waren. Ik geloof dat ze een correctie publiceerden.
Mijn dank aan een zeer goede buurtvriend Jan die mij de URL stuurde.
Het was een dag die ik nooit zal vergeten. Stuur me graag een kopie van de foto.


Datum: 28-12-2007
Naam: Rob Schoenmakers  
img

Vandaag moest ik nog eens denken aan de brand op de Jan van Eyckgracht en zocht op water in brand in Jan van Eyckgracht Eindhoven.
Tot mijn verwondering zie ik hier zelfs een foto van wat toen zo'n grote indruk op me maakte als 7-jarige. Ik weet nog dat ik vanaf een paar straten verder met mijn cowboypakje aan ineens heel veel rook boven de huizen uit zag komen. Ben er naar toe gerend en heb daar met open mond staan kijken hoe water nu toch kon branden, ik snapte er toen helemaal niets van.


Datum: 30-04-2017
Naam: Linda Govers  
img

Wij woonden op het hoekhuis Otto Veniusweg 11, waarvan de ruiten aan de zijkant van het huis gebarsten waren door de hitte. Had het nog langer geduurd, dan was het overgeslagen op het huis. De brandweer bleef het huis natspuiten om dit te voorkomen.