EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5797

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

232 Burghplan

Straat:

Moreelselaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Moreelselaan. (1)

Beschrijving

Dit is de Moreelselaan - maar dan de kant van de Geert Grotestraat op. Alleen de kapper zit er nog altijd maar hoe die heette .... dat ben ik vergeten! Groentewinkel Versteeg, het sigarenwinkeltje, tis allemaal verdwenen! Leuk om hier na jaren weer eens te komen om foto`s te maken voor een vriendin van vroeger waarmee ik via "schoolbanken" weer mee in contact kwam! Ook zij is uiteraard op de hoogte van het bestaan van "Eindhoven in beeld!"


Geplaatst op

14-09-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-09-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Om niet te vergeten de kapper heet: Frans Hermans, Moreelselaan 72.


Datum: 14-09-2006
Naam: Anneke van Esdonk van Valen  
img

Geweldig om dit weer terug te zien, mijn jeugd heb ik doorgebracht in Stratum, in de Pius X wel te verstaan en de Moreelselaan was daar een groot deel van. De boodschappen werden daar gedaan en vrijdags was het frites halen bij de houten keet van Pietje Zwerts (of Swerts) aan de rand van het veldje waar later een school is gebouwd.


Datum: 15-09-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Dat friettentje herinner ik me ook nog wel. En bij het park stond s`zondags wel eens een snoepkraampje (zoals wij dat noemden). Volgens mij was het gewoon een soort oliebollenkraam, maar dan eentje waarin ze snoep verkochten. Als kind maakte het op mij altijd erg veel indruk, uren stond je dan te wikken te wegen wat je zou nemen, duimdrop of toch maar een toverbal? Anneke, herinner jij je ook nog dat iemand de een of andere brandbare vloeistof in het water van de Jan van Eijkgracht had gedumpt en dat er brand ontstond? Dat was een sensatie, ik dacht echt dat water kon branden! De hele buurt liep uit.


Datum: 15-09-2006
Naam: Anneke van Esdonk van Valen  
img

Dat kan ik me inderdaad wel herinneren, die gracht zorgde wel vaker voor bijzondere dingen. Het schaatsen in de winter was ook altijd wel een echte happening. Jouw naam komt me bekend voor, maar dat heeft denk ik met de viswinkel te maken en dat was geen familie begrijp ik. Overigens kan ik me niets herinneren van de snoepkraam, wel van een snoepwinkeltje in de Honthorststraat, dat was meer in onze richting denk ik, ik woonde toen in de Jan Fijtstraat.


Datum: 16-09-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Dat snoepwinkeltje zegt mij niets! Overigens kwam ik wel in de Jan Fijtstraat, bij Ria van Delft die bij mij in de klas zat. Wij woonden in de St. Bonifaciuslaan. Schaatsen deden wij meestal in het park, maar een enkele keer op de Jan van Eijkgracht.


Datum: 16-09-2006
Naam: Lia Janssen van Valen  
img

Ik denk dat je de snoepkraam bedoelt bij 'de eendjesvijver'. Het kraampje stond op de hoek van de kruising van de Petrus Canisiuslaan en de Geert Grootestraat. Voor een kwartje kocht je de halve tent leeg (nou ja, overdreven). Ria van Delft ken ik ook, daar hadden ze volgens mij 4 of 5 kinderen, Monica was de oudste. Ze zaten niet bij ons op school, wij zaten achter de kerk op de Margaritaschool. Wat betreft de brand van de Jan van Eyckgracht kan ik me herinneren dat er heel lang een foto heeft gestaan in de etalage van de drogisterij op de Moreelselaan, van Roy(?). Ik heb nooit meer een foto kunnen ontdekken daarvan. Jammer, want het was echt sensationeel.


Datum: 16-09-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Klopt! Volgens mij was het zelfs een ansichtkaart van die brand in de Jan van Eij(Y)kgracht! Ik heb er later ook nooit meer foto's van gezien, maar misschien door deze site? Je weet maar nooit wat mensen nog op zolder hebben liggen. Die drogist Van Rooij was nog een echte. Een bruine toonbank en snoepjes in stopflessen. Meneer van Rooij had altijd een witte jas aan en noemde je altijd zusje als hij je hielp. Wat lijkt dat lang geleden. Monica van Delft was de oudste, ze hadden verder nog Ria, Christel en Peter. Volgens mij woonden ze op nummer 6, schuin tegenover Cora en Johan(?) Neervoort die volgens mij ook bij ons op school zaten. Wij zaten op de Hadewychlaan op school en die is al een aantal jaren geleden gesloopt.


Datum: 16-09-2006
Naam: Lia Janssen van Valen  
img

Bij Monica kwamen we wel eens thuis. Wat ik me nog kan herinneren is dat daar opeens iemand TBC had, volgens mij kwam dat via de vader die als ik me niet vergis zeeman was. Cora en haar broertje ken ik ook, maar omdat ze niet bij ons op school zaten en ook jonger waren, hadden we er nauwelijks contact mee. Ik weet wel waar jouw school stond, vlakbij dat bewuste park (met piere(n)badje) en vlakbij het politiepostje. Kun jij je trouwens nog herinneren dat er twee kinderen in die vijver verdronken zijn? Dat heeft toen veel indruk op me gemaakt.
Ik heb de brandweer van Eindhoven nog gemaild met de vraag of die soms nog een foto in hun archief hebben van die brand. Als ik antwoord krijg, zal ik hem plaatsen.
Even nog over dat schaatsen. Wij gingen naar de Jan van Eykgracht en ik weet nog dat het al aan het dooien was en de zijkanten loslieten van de kant. Er werd toen een hondje op het ijs aangereden en toen iedereen daar naar toe ging aan een kant, kwam de andere kant een heel stuk omhoog. Dat was echt eng!


Datum: 17-09-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Die twee kinderen waren dacht ik broertjes, ik weet nog dat we de ziekenwagen aan hoorden komen en dat we stiekem overstaken naar het park om te gaan kijken (iets dat we uiteraard niet mochten). Mijn jongste broer, een buurmeisje en ik zagen toen dat het ene jongetje al op de kant lag, het andere waren ze net uit het water aan het halen. Eenmaal op de kant sloten ze zijn oogjes, want hij was al overleden. Nu jaren later raakt het me nog steeds terwijl ik dit opschrijf. Thuis vertelden mijn ouders dat ze niet dood waren en mijn broers en zus kregen de opdracht om dat ook te doen. Het was goedbedoeld maar hoe jong we ook waren, je voelt best aan dat er iets vreselijks is gebeurd. Mijn jongste broer zijn huis kijkt uit op de vijver en ook hij vertelde me laatst nog dat hij er ook nog weleens aan denkt. Wat een foto van de Moreelselaan al niet losmaakt. Ik zal een foto van het park op de site zetten, want die heb ik ook pas gemaakt.


Datum: 17-09-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

O ja - de vader van Ria zat inderdaad bij de marine! En nu maar wachten of de brandweer nog foto`s van een brandende Jan van Eijkgracht heeft!


Datum: 06-10-2006
Naam: Dick Smit  
img

Je hoeft niet op de brandweer te wachten. De foto is inmiddels geplaatst. Kijk maar eens op foto 6276. Wij waren midden jaren '70 de buren van de fam. Van Delft.


Datum: 09-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Na het verlaten van de lagere school eind jaren zestig heb ik nooit meer iets van Ria van Delft of haar familie vernomen. Zoals meestal gaat iedereen zijn of haar weg! Anneke, ken jij in de Honthorststraat Coby en Jaap de Boer, Ingrid en Ronald Boons en Jules Schenkelaars nog? Jules woont nu in Veldhoven. Af en toe zie ik hem wel eens.


Datum: 09-10-2006
Naam: Dick Smit  
img

Ria van Delft is getrouwd met ene Anthonie. Peter was bij de politie, Monica zat dacht ik in de verpleging, Christel weet ik niet. Nu praat ik wel over 28 jaar geleden. Dus...


Datum: 10-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Dus... toch bedankt voor de info, altijd leuk om te horen hoe het de mensen in de loop der jaren vergaan is, al is het indirect!


Datum: 11-10-2006
Naam: Frans Hermans  
img

Een opsomming van de winkeliers die in 1960 hun nering hadden. Op 90-88 A.G.F, J. Versteeg-van Rooi. Op 86-84 dameskapsalon Jo Manders. Op 82-80 sigarenmagazijn Churchill. Op 78-76 sportzaak A. Koolen. Op 74-72 herenkapper P. Hermans. Op 70-68 zuivelwinkel HoBo. Op 66-64 drogisterij R. van Roy. Op 62-60 bakker Falier. Op 58-56 fietsenmaker P. Jansen. Op 54-52 viswinkel J. Wassink. Op 50-48 de Centra, J. Telghuis. Op 46-44 schoenmaker Stan Loonen. Op 42-40 slijterij (van Gorp ?). Op 38-36 De Spar (?). Op 34-32 slagerij Jef Ronnen. Op 30-28 dames kleingoed-manufacturen, Jos van Poppel.


Datum: 11-10-2006
Naam: Harry Zeilmaker  
img

De slager Jef Ronnen heb ik vroeger gekend. In 1953 huurde ik voor twee maanden een kamer bij hem, boven de slagerij aan de Stratumsedijk. Mijn medehuurder was Willem van Galen, toen nog een jong politieinspecteur die uit Nijmegen kwam en bij de politie in Eindhoven met zijn carrière begon. Wij waren in pension en hadden het goed bij Sjef Ronnen. We kregen iedere dag een groot stuk vlees op ons bord. De slagerij is later afgebroken. Slagerij Ronnen is toen blijkbaar naar de Moreelselaan verhuisd. Als Sjef Ronnen nog leeft, moet hij nu ongeveer 95 jaar oud zijn. Tegenover Sjef Ronnen, aan het begin van de Leenderweg, was de zaak van Van Poppel. Die is blijkbaar ook aan de Moreelselaan terechtgekomen.


Datum: 11-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

En volgens mij is in het pand van slager Ronnen de frietzaak van Verrel (Verèl?) gekomen nadat hij ophield, of zat er misschien nog een andere slager na Ronnen in dat pand? Ik herinner me namelijk ook de naam Van Weert. Die hadden een dochter die Annet heette! Wie het weet, mag het zeggen! De frietzaak kwam omstreeks 1970.


Datum: 12-10-2006
Naam: frans hermans  
img

De frietzaak van Harry Verel was gevestigd op de plaats waar voorheen de Hobo zuivelzaak was op nummer 68. Tegenover de slagerij van Ronnen op de Stratumsedijk zat inderdaad Van Poppel, maar niet dezelfde als Van Poppel uit de Moreelselaan want die kwam van de Fellenoord. Jan van Poppel van de Stratumsedijk had een elektrowinkel en was de eerste in Stratum die een televisietoestel in zijn winkeletalage liet zien.


Datum: 13-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Via de Moreelselaan verder voortbordurend op Stratum; wie herinnert zich in de zomervakantie de voorstellingen van Ome Joop en Slepie? Volgens mij werd dit georganiseerd door het vakantiecomité. Het was een duo dat de clown uithing en wij vonden het geweldig; plaats van de voorstelling was meestal op een schoolplein, ik weet nog dat het eens op het plein bij de ambachtsschool gehouden werd, maar ook op het plein van de Gertrudisschool op de Piuslaan. Heeft iemand hier nog foto`s van? Het waren samen met Wonderland en de hengelwedstrijden in het Eindhovens kanaal de hoogtepunten uit onze zomervakanties!


Datum: 14-10-2006
Naam: Dick Smit  
img

Jeannette, over welk jaar praat jij nu? Hier kan ik mij niets van herinneren. En ik heb er toch gewoond van 1957 tot 1979, eerst aan de Jan van Eyckgracht en daarna aan de Jan Fijtstraat


Datum: 15-10-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Ik denk dat Jeannette op de wagenspelen doelt die de Dr. Ariënsgroep jarenlang opvoerde. Zij trokken onder auspiciën van het Eindhovens Vakantiecomité door de Eindhovense wijken en bij ons in de buurt stond de wagen altijd op het pleintje (zie foto 6468) in de Verwerstraat. Eraan terugdenkend is het net of toen de zon in de grote vakantie altijd scheen.


Datum: 15-10-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Hoi Ben, bij ons op het Vredesplein traden ze ook op, maar was dat alleen met de vakantie? Volgens mij traden ze ook op met de bevrijdingsfeesten.


Datum: 15-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

De wagenspelen herinner ik me wel maar ome Joop en Slepie was een clownesk duo dat speciaal voor de kinderen optad. De Dr. Ariënsgroep trad op voor iedereen en in mijn herinnering was dat altijd in de avonduren te doen. Omdat het toch vakantie was mochten we dan mee en dat vonden we geweldig. Wat waren onze kinderhanden toch gauw gevuld in die tijd! Het lijkt inderdaad alsof toen de zon in de vakanties altijd scheen, maar ook dat er 's winters altijd sneeuw lag.


Datum: 15-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Dick, ik praat over begin jaren zestig. Ik heb op de St. Bonifaciuslaan gewoond van '57 tot '77.


Datum: 16-10-2006
Naam: Dick Smit  
img

Hallo Jeannette, van de voorstellingen van Ome Joop en Slepie weet ik dus helemaal niets. Wel van Wonderland en de hengelwedstrijden in het kanaal. Ik werkte toen bij de Etos aan de St. Bonifaciuslaan als 15-jarige jongen en daar heb ik dan ook mijn vrouw José Traast leren kennen.


Datum: 16-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Wij kwamen weleens bij de Etos maar deden ook wel boodschappen op de andere hoek van de straat - namelijk bij concurrent de Gruyter! Herinner jij je een mevr. Passchier bij de Etos, Dick? En er werkte ook een Dorien de Greef maar dat was dacht ik wat later. Jouw naam of die van José zeggen me verder niets, begin jaren zestig was ik nog een kleuter. De hengelwedstrijden vond ik altijd gezellig, heb nog eens een prijs gewonnen - een serviesje. Mijn vakantie kon toen niet meer stuk!


Datum: 20-10-2006
Naam: Nico Rombouts  
img

Hallo mensen, ik ben Nico Rombouts en heb jaren op de Jan van Eyckgracht gewoond. Het snoepwinkeltje in de Honthorststraat dat Anneke bedoelt, was in het huis van de familie Heijmans. Hans Heijmans is jaren nar geweest bij carnavalsvereniging de Leute in het Wirogebouw.


Datum: 20-10-2006
Naam: Dick Smit  
img

Nee deze namen zeggen mij niets. Weet jij, of andere bezoekers van deze site iets over kleuterschool de Zonnehoek en Chr. Nat. School aan de Hadewychlaan? Foto's zijn heel erg welkom. Ik en mijn zus Jelly zijn daar op school geweest en we weten daar helaas erg weinig meer van.


Datum: 20-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Dick, ik heb op de Hadewychlaan op school gezeten, en al mijn broers en mijn zus ook - volgens mij heeft jouw zus Jelly zelfs bij haar in de klas gezeten. Ergens in de familie zijn mogelijk nog wel foto`s uit die tijd - wordt vervolgd dus. Hr. Hartsema, Juffrouw Valster, Hr. Breidenbach, Hr. Erkelens, Juffrouw de Vries - ongetwijfeld ken je hier nog wel iemand van. Toen ik in 1963 op school kwam bestond de school 12,5 jaar en was er een groot feest. Tranen met tuiten heb ik gehuild want we moesten allemaal een feesthoedje op, en dat wilde ik niet. (Toen al tegendraads!)


Datum: 20-10-2006
Naam: Jelly Smit  
img

Hallo Jeanette, ik ben Jelly en ik ben in 1962 daar op school gekomen. Bij juffrouw de Vries, juffrouw Wilschut, meneer Breidenbach, meneer Vroegh en Hartsema.
Hoe heet je zus? Misschien dat ik het dan weet. Je achternaam kan ik me niet zo herinneren. Ik weet nog wel dat we in de 5e klas tijdelijk naar de school Leenderweg moesten boven op zolder omdat er een noodgebouw bij moest komen. Jammer genoeg heb ik geen foto's meer, maar het zou leuk zijn om op deze manier weer wat herinneringen op te halen.


Datum: 20-10-2006
Naam: Dick Smit  
img

Jazeker die ken ik allemaal nog. En zeker omdat jaren later mijn kinderen daar ook op school gezeten hebben. Ik zelf heb in de 2 aangebouwde noodlokalen gezeten, 5e en 6e klas.


Datum: 20-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Jelly - mijn zus heet Annelies, maar volgens haar heb je niet bij haar in de klas gezeten. Zij is namelijk in 1960 daar op school gekomen. Als jij in 1962 gekomen bent zat je één klas hoger dan ik. Mogelijk ken je Jacqueline Claessen? Ik zat achtereenvolgens bij: Juffrouw Valster, Hr. Aanen, Hr. Elshout. Juffrouw de Vries leeft niet meer. Dick - in welke jaren ging jij daar naar school? Ik heb ook nog vier broers die daar gezeten hebben. In de vijfde en zesde klas zat ik ook in de noodgebouwen. Het is voor mijn gevoel nog altijd een raar gezicht als ik langs de Hadewychlaan kom en de school staat er niet meer. Wèl het één of andere veldje wat het midden houdt tussen een plantsoentje en een honden-poepveldje.


Datum: 21-10-2006
Naam: Jelly Smit  
img

Ik geloof niet dat ik bij haar in de klas heb gezeten, maar ik heb toch nog een foto 6735 van die school kunnen vinden en heb die nou op de site gezet. Het kan ook 1961 geweest zijn dat ik daar naar school ging. Ik weet het niet meer. Maar misschien ken jij of Annelies er nog wel iemand van. Ik heb daar toch een fijne tijd gehad, niet alleen op school, maar ook in onze buurt bij die galerijflats, die bejaardenwoningen en het grote veld daar. Daar heb ik toch veel tijd doorgebracht.


Datum: 21-10-2006
Naam: Walter Van der Elst  
img

Grappig al die namen roepen herinneringen op. Juffrouw de Vries, ik heb een tijdje in de klas gezeten bij juffrouw de Vries in de Bezemstraat (CNS) (2de klas (1951/1952}, klasgenoten en schoolgenoten op het Protestants lyceum. Loes Valster (ging volgens mij in 1959 naar de kweekschool), Harrie? Vroegh, ? Elshout, Harrie Breidenbach ook de naam Hartsema klinkt mij zeer vertrouwd in de oren, zijn dat dezelfden of zijn dat de zonen en dochters.


Datum: 22-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Walter, de voornaam van Juffrouw Valster is Pit, waar het een afkorting van is weet ik niet! Heb haar ongeveer twee jaar geleden nog eens gesproken: ze is al heel wat jaren met pensioen. Hr. Vroegh herinner ik me vaag, en verder ook nog juffrouw Praagman, Juffrouw Harms en de opvolger van meneer Hartsema, meneer Koekoek. En natuurlijk de handwerkjuf, juffrouw Uiterwijk - zij woonde op de Hadewychlaan schuin tegenover de school en haar zoon Udo zat bij mij in de klas. Nuttig handwerken heette dat toen. (Lekker oubollig, maar ik heb wèl goed leren breien!) O ja, Piet Breidenbach woonde bij mij om de hoek en is toevallig deze maand verhuisd - hij gaf les op de Leenderweg en is een broer van die andere Breidenbach. Het zijn dus de originelen denk ik, geen zonen of dochters.


Datum: 23-10-2006
Naam: Helga Claessen  
img

Jelly ik heb in het schooljaar (1963/1964 bij jou in de klas gezeten. bij juffrouw Wilschut. Jij woonde toch op de Jan van Eyckgracht, ik woonde toen in de Moreelselaan. Verder heb ik nog bij mijnheer Breidenbach mijnheer Aalderink en mijnheer Erkelens in de klas gezeten. Leuk al die herinneringen van vroeger. Die snoepkraam kan ik me niet herinneren, ik weet wel dat ik altijd bij de drogist op de Moreelselaan snoeppapier en kauwgom kocht ook voor een paar centen. Het friettentje weet ik nog wel dat stond aan he einde van het veldje waar wij vroeger altijd speelde.


Datum: 24-10-2006
Naam: Jelly Smit  
img

Inderdaad, de drogist (zwart/wit, belga's kauwgom, schuimblokken) en die friettent, bij dat veldje. Hoe ziet het er nou uit daar? Ik ben er al zolang niet meer geweest. Heb je de klassefoto ook gezien (foto 6735). Leuk om elkaar zo weer tegen te komen.


Datum: 25-10-2006
Naam: Dick Smit  
img

Hallo Jeanette, sorry voor de late reactie. Jij vroeg mij wanneer ik daar op school gezeten heb. Volgens mij was dat in de jaren 1958 en 1959, daarna ben ik naar de textielschool, aan de Van Egmondstraat gegaan.


Datum: 25-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Hoi Dick - dan zal je ongetwijfeld wel één van mijn broers kennen, hun namen zijn: Fred, Jos, Ger. De jongste broer komt nog na mij, dus die ken je waarschijnlijk niet. Wij gingen na de lagere school allemaal keurig naar de Eerste Christelijke MULO / MAVO. Mooie herinneringen! Ik dacht deze week nog aan die smeedijzeren poort met die grote krullen waar je doorheen moest om het schoolplein te betreden. Op een keer was ik erg vroeg en vond de poort nog op slot, bij het eroverheen klimmen scheurde ik mijn jurk. Mijn moeder razend! Volgens mij kende iedereen op school elkaar wel. Ik keek er altijd naar uit dat mijn oudere broers en mijn zus maar gauw van school zouden gaan want dan kreeg ik de schoolkrant mee naar huis; die werd namelijk altijd aan het oudste kind meegegeven. Op ouderavonden legden de ouders altijd een snoepje in je lessenaar, maar ondanks dat kreeg ik altijd van mijn vader op mijn kop vanwege het slordig schrijven en het te-druk-zijn in de klas. Uren heb ik op de gang doorgebracht!


Datum: 31-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Heeft iemand soms nog een foto van de Geert Grootestraat 71, maar dan in de tijd dat hier een postkantoortje zat?
+++ Meer in het algemeen wie heeft R nog oude foto's?+++(Die vooranderen interessant zijn!)+++hans


Datum: 31-10-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Jeanette, even een mailtje naar mijn oud-collega Philip Schulz (p.schulz@chello.nl) en je bent meteen bij de contactambtenaar van het zogenaamde bijpostkantoor vooruitgeschoven loket Geert Grootestraat. En doe 'm maar de hartelijke groeten van me!


Datum: 13-11-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Ben, heb intussen gemaild met meneer Schulz, maar hij kon me niet verder helpen, helaas!


Datum: 29-11-2006
Naam: Henk Vos  
img

Ik heb een jaar of dertien gewoond aan de Moreelselaan in één van die galerijwoningen. Ik keek uit over de winkelrij en ik heb fijne herinneringen aan die tijd. Het was hagelnieuw toen wij daar kwamen wonen en het bruiste van het leven. Het is dat de heer Hermans mij vóór is geweest anders had ik alle winkeliers kunnen opsommen. Om nog eens terug te komen op die friettent van Zwerts; volgens mij kreeg hij zijn elektra van Van Poppel (de textielwinkel) en in ruil daarvoor mocht die familie eens per week een paar pannen vullen met friet (zo is mij ooit eens verteld).


Datum: 29-11-2006
Naam: Henk Vos  
img

Mijn vorige berichtje heb ik vannacht geplaatst. Vanaf dat moment laat het mij niet los en komen er allerlei herinneringen boven. Zo heb ik mijn eerste jaren veel gespeeld met mijn buurmeisje, Carie van Lil. We speelden op de galerij en na het eten zaten we ieder op ons eigen balkon aan de achterkant. Daar klepten we gewoon door. Als het bedtijd was klopten we tegen de muur want onze kamertjes grensden aan elkaar. Toen ik groter werd mocht ik tussen de twee flats spelen op de klimrekken. Daar kreeg ik contact met Jan Geenen en Cees van den Mortel die aan de overkant woonden. Natuurlijk waren er nog meer kinderen in onze blok maar die zitten nog in de uithoeken van mijn herinneringen. Naast Jan Geenen woonde een meisje waar ik de naam niet meer van weet maar ik vond haar gewéldig. Mijn prille verliefdheid ging echter gepaard met een enorme dosis verlegenheid waardoor ik haar nooit heb durven aanspreken. In de Lebuinusstraat woonde in die tijd ook Toon Baats die onder de naam Tony Bas de top 40 haalde met 'Ik ben met jou niet getrouwd' en 'Gina Lollobrigida'. Wij vonden hem zéér interessant. Later heeft hij, samen met zijn vrouw, een muziekzaak gehad in de Moreelselaan in het pand van Jansen, de fietsenmaker. In die tijd ging ik veel om met Jos Muijs en Joan Boons. Uiteindelijk ontwikkelde zich een grote groep jongeren die, wij waren inmiddels een jaar of vijftien/zestien, bij elkaar kwam in het parkje langs het enorme grasveld aan de Weissenbruchlaan, aan de kant van de Petrus Canisiuslaan. Met zijn allen gingen we van daaruit dan naar Jet Geene's café aan de Geldropseweg; Café Modern heette dat geloof ik. Dat was zo'n beetje ons eerste 'stappen'. Ik schets hier, in vogelvlucht, de eerste zestien jaar van mijn leven. Misschien komt het iemand bekend voor.


Datum: 29-11-2006
Naam: Anneke van Esdonk-van Valen  
img

Leuk al die berichten als reactie op een foto van de Moreelselaan, zelf heb ik in de Jan Fijtstraat gewoond. Wij zijn daar denk ik in 59 of 60 komen wonen en zijn eind 69 verhuisd naar Tongelre. Wij woonden dus aan de andere kant van het veldje, zoals dat door ons genoemd werd. Hier bedoel ik dus het veld(je) tegenover de Pius X kerk die daar toendertijd stond. De namen die jullie noemen zeggen me niet heel veel, Geenen en Rombouts en ook de naam Brekelmans doen wel ergens een belletje rinkelen, maar wij, mijn zus en ik, zaten op de Kardinaal de Jonghweg op school, op de meisjes-school. Mijn broer zat dus vanzelfsprekend op de jongensschool!


Datum: 29-11-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Nou Henk - wat betreft die deal tussen van Poppel en de friettent van Zwerts: dat verhaal ken ik ook dus is het mogelijk wel waar. Bij van Poppel hadden ze meerdere kinderen (alleen de naam Bernadette schiet me nu te binnen) en ik kan me voorstellen dat het gemakkelijk is als je eens per week het eten voor het hele gezin kant en klaar op kunt halen. Wij renden als kinderen altijd bij jullie in de flat door een (in mijn herinnering lange) gang langs de schuurtjes. Daar zat volgens ons een heks en als je maar hard genoeg liep kreeg ze je niet te pakken! Is Jos Muijs later niet getrouwd met Sylvia uit de St-Bonifaciuslaan? Haar achternaam schiet me nu niet te binnen!


Datum: 29-11-2006
Naam: Henk Vos  
img

Heej Anneke en Jeanette,
Die jongensschool, daar heb ik ook op gezeten. Eerst twee jaar op de kleuterschool achter de meisjesschool en daarna de hele lagere-schooltijd op de Sartoschool. Misschien heb ik jouw broer wel gekend maar de naam zegt me eerlijk gezegd niet zo veel. Ik ben in de eerste klas begonnen in 1961.
Dat rennen door de gang onder onze flat, dat deden wij ook en het had voor een kind ook wel iets engs in dat schemerdonker. Trouwens, wij hingen vaak rond in de trappenhal en onder bij die schuurtjes. Toen we nog niet zo oud waren werd het wel gedoogd maar toen wij een jaar of tien waren werden we als vervelend ervaren en joeg men ons weg (ook al woonde ik daar). Wat betreft Jos Muijs: die is niet met Sylvia getrouwd. Toen ik bevriend was met hem had hij een moeder en twee zussen. Zijn vader en kleine broertje waren verongelukt toen Jos klein was. Toen wij een jaar of veertien/vijftien waren is ook de moeder van Jos overleden. Daarna verhuisde hij naar Zuid-Limburg om daar bij een oom en tante in te trekken. De ironie wil dat wij iets later van de Moreelselaan verhuist zijn naar de Joos van Clevestraat, het voormalige huis van Jos. Na zijn militaire diensttijd is hij bij ons ingetrokken. Na een tijdje kreeg hij verkering met Coby. Zij kwam uit Gestel en daar is hij mee getrouwd. Voor zover ik weet is hij daar nog steeds mee getrouwd. Eerlijk gezegd ben ik hem kort na zijn huwelijk uit het oog verloren. Een paar keer zijn we elkaar nog tegen gekomen maar er is verder geen contact meer.


Datum: 30-11-2006
Naam: Anneke van Esdonk-van Valen  
img

Hallo Henk, niet zo vreemd dat onze namen je niks zeggen, jij bent denk ik ook wel wat jonger dan wij. Ik ben van 53 en ben pas in de 2e klas op de Margeretha (?)school gekomen. Een oude vriendin van heeft ook in de Joos van Clevestraat gewoond, Yvon Smulders, die ken je dan ongetwijfeld wel. Zij is overigens ook iets ouder dan jij, maar ze had nog een jonger broertje, Angelo.


Datum: 30-11-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Angelo? DE Angelo Smulders? Die geweldige en ook sympathieke en nog steeds enthousiaste muziekfanaat van o.a. de Showband John Belton (foto 5338 en foto 5339), muzikaal leider van Just Us en ga zomaar door?


Datum: 30-11-2006
Naam: Henk Vos  
img

Hoi, Ik ben van 55 dus we schelen niet zo heel veel. Op die leeftijd echter is het natuurlijk een gróót verschil. Yvon ken ik niet. Of het moet zijn dat zij die knappe griet was die bij de Vivo werkte maar dat weet ik niet zeker. Angelo heb ik wél gekend. Ik kan zijn gezicht niet meer voor de geest halen, hij was ook wat jonger dan ik, maar ik weet nog dat hij (verdienstelijk) piano speelde en hij had later op muziekgebied ook iets van doen met Tony Bas of diens zoon. Meer weet ik er eigenlijk niet van. Maar, er beginnen zich raakvlakken af te tekenen.


Datum: 03-12-2006
Naam: Helga Claessen  
img

Hallo Henk, jij had het over Jan Geenen, weet jij misschien ook of hij een zus heeft die Nellie heet. Zij was vroeger vriendin van mij, wij woonden nl. ook op de Moreelselaan aan de overkant in dat blok dat aan het veldje grenst. Kun jij je trouwens Rein-Jan Gatsma ook nog herinneren, zijn vader was als ik het goed heb bij de politie. Hij woonde tegenover jullie, ik kan me jou niet herinneren.


Datum: 03-12-2006
Naam: Henk Vos  
img

Hoi Helga,
Nee, Jan had geen zus. Alleen een jonger broertje. Daar weet ik eigenlijk de naam niet meer van. Jij woonde dan in dat blok vóór de Jan Molenaerstraat? Uit dat gedeelte ken ik de tweeling Nellie en Adri(later Diana) de Laat. Rein-Jan ken ik helaas niet. Ik woonde tegenover de winkels Helga en daar woonde, zover ik weet, de winkeliers zelf (boven hun winkel). Of het moet zijn dat je de Joos van Clevestraat bedoelt. Daar zijn we naartoe verhuisd toen ik een jaar of vijftien was. Maar ook daar ken ik de naam Gatsma niet van. Jammer!


Datum: 04-12-2006
Naam: Anneke van Esdonk-van Valen  
img

Hallo Henk, inderdaad is dat die Yvon, zus van DE Angelo, zoals Ben zegt. Ze heeft inderdaad bij de Vivo gewerkt (voorheen Ster volgens mij). Mijn zus en ik zijn nog jaren met haar bevriend geweest en volgens mij is zij ook nog een blauwe maandag lid geweest van de Pius X drumband. Maar dat weet jij vast wel he Lia?


Datum: 01-02-2007
Naam: Lian Daamen-Trimbach  
img

Hallo oudbewoners van de Moreelselaan, ik heb de berichten gelezen. Er komen veel dingen naar boven, o.a. het schaatsen op de vijver. Dan mocht ik s avonds buiten schaatsen met Annelies de Groot. Yvon was een buurmeisje. Wij woonden op de hoek van de Joost van Clevestraat en zijn daar komen wonen toen ik 6 was. Ik heb ook een jonger zusje, we hebben altijd gespeeld bij ons in de straat met Hennie van de Vorst, Rudie van de Sande, Yvon en Dorathe van Gool. Wij zijn, denk ik iets ouder dan jullie, maar ik weet wel veel van de verhalen en vind het leuk om dit te lezen. Onze zoon woont nu in de Joost van Clevestraat, in het huis van onze ouders. En de zus van Yvon woont daar ook. Ik had ook nog een broer maar die is jong gestorven. Hij heeft op de Sartoschool gezeten en ik op de Magaretaschool. Ik heb in 1963 mijn Plechtige Communie gedaan, ik zal er nog wel een foto van hebben. Dit is een klein verslag van de Joost van Clevestraat.


Datum: 14-02-2007
Naam: Jaap Gatsma  
img

Ja, de Moreelselaan. Daar heb ik gewoond tot 1969.
Even voorstellen, ik ben Jaap Gatsma en heb gewoond, Moreelselaan 16. Ja mijn vader werkte bij de rijkspolitie en we zijn in 1969 verhuisd naar Nijkerk. Ik weet nog dat de straat helemaal blank stond na een regenbui. Ik zat op de ulo en deed regelmatig boodschappen bij de winkels. De Centra was de zgn supermarkt. Ook herinner ik me nog de frites-tent op het hoekje van het veldje. De lagere school met de heer Hartsema als hoofd, de heer Erkelens was mijn meester in de 5e en zesde klas. Zo kan ik nog wel doorgaan.
Mijn broer heet Rein-Jan, zelf heb ik nog een tweelingbroer Peter en een zus Christien. Wij woonden tegenover de familie Coolen en onze buren waren de fam Manders en Wieringa.


Datum: 23-03-2007
Naam: Ton van de Vorst  
img

Ook wij hebben vroeger in de Joost van Cleverstraat gewoond. Ik kan er me niet heel veel van herinneren. Ik was 3 toen we naar Woensel Noord verhuisden (1966). De fam. Smulders waren buren van ons met aan de andere kant (of een huis daarnaast) de fam. ter Horst. De fam. van Gool woonde recht tegenover ons.


Datum: 23-03-2007
Naam: Anneke van Esdonk  
img

Leuk de Moreelselaan dacht ik toen de eerste foto met commentaar werd geplaatst. De afgelopen weken ben ik er regelmatig geweest en wel omdat mijn dochter er gaat wonen, toeval bestaat niet toch? Ze gaat in zo'n groot huis wonen met 3 verdiepingen, die huizen waar vroeger alleen hele grote gezinnen woonden o.a. familie Weel, Teurlins, van der Aa en zo meer. Er komen dan wel veel herinneringen terug hoor!


Datum: 10-04-2007
Naam: Guus Koenraads  
img

Er was geen Sparwinkel in de Moreelselaan maar een kruidenier De Ster. Zelf woonde ik van mijn zevende tot mijn zestiende jaar (1956 tot 1965) aan de Moreelselaan op nummer 53. Wij woonden tussen de familie Haacke en Lakwijk in.


Datum: 11-04-2007
Naam: Frans Hermans  
img

Guus Koenraads heeft 't bij 't rechte eind als hij beweert dat het niet de Sparwinkel was, maar de Sterkruidenier. Ook schiet me nu ineens de naam van die kruidenier te binnen: meneer van Schaik.


Datum: 12-04-2007
Naam: Guus Koenraads  
img

Beste Jeannette Wassink, hoeveel kinderen er bij de familie van Poppel waren weet ik niet meer. De oudste is een dochter en zij heet Annelies? De tweede is een zoon en hij heet Harry. Hij was een poos mijn schoolkameraadje.


Datum: 12-04-2007
Naam: Lian Daamen  
img

Beste Guus, de oudste dochter van de familie van Poppel heet geen Annelies maar Toos, ik kom ze nog wel eens tegen.


Datum: 12-04-2007
Naam: Anneke van Esdonk  
img

Gaat het om de familie van Poppel van de textielwinkel? Op foto 3675 van de meisjesschool aan de Kardinaal de Jongweg staat naast juffrouw Geerts volgens mij een Marijke van Poppel, maar helemaal zeker weten doe ik het niet.


Datum: 22-04-2007
Naam: Lian Daamen  
img

Het gaat over de textielwinkel, en die naast juffrouw Geerts staat is Marijke. Ik heb een jaar eerder op zo'n foto gestaan. Ik heb lang bij de Etosdrogist gewerkt. Toen was deze nog op de Petrus Canisiuslaan. Dat is lang geleden, weet je dit nog?


Datum: 23-04-2007
Naam: Lia van Valen  
img

Ik weet dat nog wel. Ook dat er toen eens een ammoniakfles omgevallen is en dat iedereen de winkel uit moest, ook uit de supermarkt.


Datum: 02-05-2007
Naam: Marij Kreupeling-v.Poppel  
img

Klopt. Onze familie bestond uit 9 kinderen Toos, Harrie, Kees, Marij, Nollie, Jose, Bernadette, Gerrie, Els van Poppel. Wij hadden de textielwinkel op de hoek van de Moreelselaan en de Saenredamstraat. Op de foto sta ik inderdaad naast Juffrouw Geerts. Het verhaal over de frietkraam klopt overigens helemaal niet.
De fam Koenraads kan ik me nog wel herinneren. Mijn vriendin was Wilma Weijers. Ze woonde tussen de fam Wouters en Weel in.


Datum: 12-05-2007
Naam: Ria Lakwijk  
img

Wat leuk dit, ik ben éen van de negen van de fam. Lakwijk, Annelies, Chris, Ria, Arie, Marianne, Beppie, Paul, Ineke en Bernadette, van de Moreelselaan 55, wie weet herkent iemand één van ons! Vast wel!


Datum: 12-05-2007
Naam: Henk Vos  
img

Van de familie Lakwijk kan ik me nog Paul en Ineke herinneren. Ze woonden volgens mij in de Caspar Netscherstraat. Ik meen me te herinneren dat deze familie toentertijd van Rotterdam naar hier is verhuisd, maar dat weet ik niet helemaal zeker. Leuk dat je deze site ontdekt hebt Ria.


Datum: 13-05-2007
Naam: Ria Lakwijk  
img

Nee hoor, de fam. Lakwijk, woonde op de Moreelselaan 55, is in 1954 vanuit Den Haag naar Eindhoven in de Roothaanstraat gaan wonen, daarna rond ± 1960 naar de Moreelselaan verhuisd! Ik herinner me de fam. Van Dorsten en Jansen en de pastorie in die tijd met Pastoor Raaymakers (via het gangetje achterom) op de Caspar Netscherstaat. Het prille begin van de handbalclub Pius X, met fam. Ibes! Ook de lorreboer, met z'n bakfiets. In ruil voor gebruikte kleding kreeg je 'n (vogel)fluitje voor 1 cent, dat gevuld met water de mooiste zangvogels imiteerde, ach ja!


Datum: 18-10-2007
Naam: Yvonne Hamelink  
img

Wat leuk om te lezen dat de kapper Frans Hermans nog daar woont. Heel toevallig kwam ik in oude papieren van mijn vader Jan (al 15 jaar overleden) dit adres tegen. Mijn moeder heeft ze eerst niet af willen geven. Blijkbaar heeft mijn vader daar gewoond boven de kapperszaak in 1957 tot ongeveer 1958. Wie kan mij er meer over vertellen Of kende hem. Mijn vader heette Jan Hamelink en was net gescheiden. Ik hoor het graag.


Datum: 18-10-2007
Naam: Frans Hermans  
img

Voor Yvonne Hamelink kan ik zeggen dat wij tussen 1957-1960 onze kapsalon op de Stratumsedijk hadden, dus uw vader heeft dus toen niet bij ons ingewoond.


Datum: 18-10-2007
Naam: Yvonne Hamelink  
img

Dat is jammer, maar misschien weet iemand anders het wel. Wie woonde daar dan in het huis aan de Moreelselaan 72 in 1957. Ik hoor het graag.


Datum: 13-11-2007
Naam: Jos Muijs  
img

hallo allemaal, ben je wat aan het kletsen tijdens het eten wat er op internet op je naam aan het vinden is en kom ik dit tegen. Natuurlijk ken ik veel mensen en veel kennen er mij (Jos Muijs). Henk zat in vogelvlucht redelijk goed alleen ben ik niet meer getrouwd met Coby. Angelo Smulders ken ik goed heeft immers jaren tegenover ons gewoond en Hennie v.d. Vorst en Rudi v.d. Sande (was mijn oudere buurjongen). De zusjes van Gool waren bevriend met mijn oudste zus Hannie en ikzelf met de hun buurjongen, Piet Verheijen. Mijn jongste zus is lang vriendin geweest met het jongere zusje van Lian, Marlies totdat haar moeder haar dagboek (stout) stiekem was gaan lezen want Marlies was toch wel een beetje gek op mij en ik vond haar ook leuk. Wat hebben we daar veel plezier gehad. Toen konden we nog badmintonnen op straat veel voetballen op het veld bij de Weisenbrugln, eerste stappen als puber in het Wirogebouw en daarna veel in de Kuup geweest waar de oom van Henk ook nog de scepter gezwaaid heeft. Het grootte gezin van Dorsten wie kent ze niet. Er zaten trouwens meer grote gezinnen in de grote huizen Caspernetjesstraat en de Moreelselaan. Frans Hermans ken ik niet maar Jan wel want daar tenniste ik regelmatig mee, tenniste want sinds kort woon ik in Wateringen (Westland) en heerlijk dicht bij de kust en werk in Den Haag. Helaas wel wat ver weg van mijn 2 kinderen en 2 kleinkinderen.


Datum: 29-11-2007
Naam: Angelo Smulders  
img

Al die commentaren en herinneringen uit een prachtige tijd. De Moreelselaan was vroeger (jaren 60-70) een fijne winkelstraat met mensen die veel van elkaar wisten. Frans de Kapper, Harry Verel de friettent, Ad Roks de bakker, maar ook de platenzaak en later de modewinkel van Tony Bass (Tjeu Baats) die ook alweer zo'n twee jaar geleden overleden is. Mijn eerste muzikale stappen heb ik samen met z'n zoon Jacky, ook overigens veel te vroeg overleden, gezet. Later in Tony's Orkest. Het was een muzikale buurt: Johan Aben, Aris Weel, Ben Brekelmans; maar ook de drumband, waar mijn zus Yvonne inderdaad een blauwe maandag heeft gespeeld en wat dacht je van het jongerenkoor in de Pius X kerk. Een prachtige tijd. De Joos van Clevestraat waar ik lang heb gewoond, naast ook een groot muzikant: Henny v.d. Vorst. Een fijne buurt, die helaas een beetje veranderd is.
Mijn andere zus, Annemieke die met de broer van Kapper Frans is getrouwd, woont er nog. Regelmatig rijd ik nog de wijk in en denk aan een hele fijne jeugd met prachtige mensen.


Datum: 22-01-2008
Naam: Leon Hendrix  
img

Bij toeval op deze site terechtgekomen.
Ik ben Leon Hendrix en heb tot 1965 in de Jan Molenaerstraat 11 gewoond.
Ik kom een aantal bekende namen tegen.
Als Helga (Claessen) de zus is van Jacqueline, dan ken ik haar wel.
Ik was bevriend met Rein-Jan Gatsma, broer van Jaap, Peter (Pekie!) en Christien. Vader bij de rijkspolitie. Ik was onder de indruk als hij zijn pistool schoonmaakte en ik de glimmende kogels zag. Als Rein-Jan iets ondeugends deed, vreesde hij de gummiknuppel. Zijn vader was een vriendelijke man, laat daar geen misverstand over bestaan. Met hun buurmeisje, Roosje Manders, zou ik trouwen. Dat was onze afspraak als kleuters tenminste. Het is helaas niet goed gegaan met Roosje.
Verder ken ik Paul Lakwijk. Ik was bang voor hem. Ik kon gelukkig harder lopen dan hij.
Ik heb goede herinneringen aan die tijd. Af en toe ga ik nog eens in de buurt kijken. Ik woon nu in Amsterdam.


Datum: 22-09-2012
Naam: Ben Brasem  
img

Gezocht persoon; Harrie, deze stond in een mobiele frietwagen in de wijk Woensel in Eidhoven in de jaren '60 (achternaam weet ik niet meer).
<<< Ben, je zoekt in de wijk Stratum, maar moet je niet in Woensel zijn? (Red.) >>>


Datum: 22-09-2012
Naam: Joop Saarloos  
img

Hoi Ben Brasem. Zijn naam is Harrie Verrel en hij stond met zijn wagen op de Pastoriestraat, tegenover het kerkhof.


Datum: 10-08-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Jammer, maar ook hier heeft de verpaupering toegeslagen.