EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6234

Bijdrager:

Jaar:

1946

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Cyclamenstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Zuivel

Onderwerp 3.:

Overige Melk / Zuivel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Cyclamenstraat, vlak na de oorlog.

Beschrijving

In die tijd kwam de melkboer nog met paard en kar langs de deur. Kinderen vonden het altijd mooi om op het paard en de bok te zitten. De melkboer kenden wij allen als Tinie de melkboer. Was een lieve man die regelmatig de kinderen een stukje mee liet rijden. Ook waren er destijds de schillenboer en de aardappelenboer. De schillenboer kwam ook met paard en kar in mijn herinnering. De Cyclamenstraat is lange tijd een doodlopende straat geweest, waar we als kinderen altijd buiten waren om te spelen, hetzij in het korenveld of gewoon op straat. Op het paard zit Juultje van Gestel en ik zit op de bok.


Geplaatst op

04-10-2006

Reacties:

Datum: 05-10-2006
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Er waren meer leveranciers die langs de deur kwamen, zoals de olieman en de Stratumse straatwinkel en invaliden met garen en band. Als ik me goed herinner liep een van deze invaliden met zijn benen in beugels.


Datum: 06-04-2007
Naam: Tine de Vos Dikland  
img

Ja dat herinner ik ook en ook dat er regelmatig iemand kwam om konijnenvellen op te halen voor een kwartje per vel.


Datum: 07-04-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Die man kwam achter door de gangetjes en riep dan Haze- en knijnenvellehhhh. Vaak na de feestdagen in december. Ook herinner ik me een visboer die riep Krabben en krukelen. Die krukelen haalde je met een naald uit de schelpen en die dingen waren erg zout. Ook de todden- of voddenboer kwam door de straten. En wat te denken van de scharesliep voor het slijpen van scharen en messen.


Datum: 08-04-2007
Naam: Wil van Hout  
img

De schillenboer woonde in de Puttensedreef en was volgens mij een gewone boer die het vee dat hij had bijvoerde. Ik weet dit omdat ik ooit een reclameplaat gemaakt heb tijdens een droge zomer toen het gras verdord was. Tekst weet ik niet meer maar het moest de mensen aanzetten tot het bewaren van het groen. Hij vertelde mij nog dat er soms aardappelschilmesjes (mooi woord!) in zaten en ik daarom goed moest opletten tijdens het voeren.


Datum: 08-04-2007
Naam: Frans Bax  
img

Mooi die oude melkkar van St.Josef. Was de schillenboer van de Puttensedreef niet Semler?


Datum: 08-04-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Ouwe todden werden verzameld en door de toddenboer met de punter gewogen alvorens hij een molentje, fluitje of het afrolblaaspijpje gaf (tijdens voetbalwedstrijd gebruikt door Barry Hughes). Het was de gewoonte de baal aan de punter te hangen en tijdens het omhoogheffen de baal een beetje te helpen met de voet zodat het gewicht aanzienlijk verminderde. En daarna maar hardlopen met het stokje voorzien van het molentje. Het draaide wel een tijd. Anderen maakten het apparaat op het stuur van je fietsje vast. Een stukje karton met een wasknijper op de spaak en het geheel gaf de indruk met een heus vliegtuig van doen te hebben. As ge mar leut het.


Datum: 08-04-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Onze Woenselse schillenboer gebruikte zo'n houten draaigeval dat ratelde. Zal wel een ratel heten, dus. En Wil, ik heb ooit gehoord dat ze zo'n Barry Hughes-ding een roltong noemen. Ppfff..


Datum: 08-04-2007
Naam: Wil van Hout  
img

De Woenselse schillenboer had een knecht zoals hij geen betere kon wensen. Hij was gehandicapt en werkte als drie anderen. Of hij een zoon van de Semler was weet ik niet. Maar hij verdiende zo wel de kost en hij bleef maar met dat grote apparaat draaien. Een dergelijk instrument zou nu op een voetbalveld niet misstaan.


Datum: 09-04-2007
Naam: Will van Oers  
img

De Woenselse schillenboer heette inderdaad Semler met voornaam Jan. Hij was geestelijk gehandicapt en sleet zijn laatste levensjaren op Eckartdal waar hij ook is overleden. Hiervoor woonde hij bij zijn ouders in de Harmoniestraat.


Datum: 09-04-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Als de boer de schillen niet goed doorzocht op aardappelmesjes en dergelijke, dan vraten de koeien en paarden die op. En hadden dan 'het scherp in' zoals ze dat noemden. Hulp door de veearts was dan hard nodig, omdat ze dan niet meer vraten.


Datum: 13-04-2007
Naam: Will van Oers  
img

Ik moet me even corrigeren, de gehandicapte schillenboer heette Jan Zwaans. Was familie van Semler.


Datum: 08-05-2008
Naam: Vera Borrenbergs-van Hoof  
img

Er hoort nog een venter bij die langs de deur kwam met koekjes e.d. Iemand nog een herinnering aan het Peperkoekmenneke?
=== zie foto 13436, Red. ===


Datum: 10-05-2008
Naam: Vera Borrenbergs-van Hoof  
img

Vandaag hoorde ik van mijn moeder dat de melkboer die met paard en kar kwam begin jaren '50, meneer Jansen heette.


Datum: 11-05-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Vera, dat is dan een andere melkboer als deze van de foto die bij ons in de straat kwam, zeker tot eind jaren vijftig. Deze heete Toon van de Wildenberg (en niet Tini zoals ik per abuis bij de foto schreef). Hij heeft zich later als fotograaf in Nuenen gevestigd.


Datum: 11-05-2008
Naam: Mari Kieneker  
img

Was Toon v.d. Wildenberg getrouwd met een Russische vrouw? Hij woonde volgens mij in Nuenen vlakbij de Andrieskerk.


Datum: 12-05-2008
Naam: Jeannette Wassink  
img

Toon van de Wildenberg is inderdaad getrouwd met een Russische vrouw, Toon is nu 85 jaar en woont nog altijd in Nuenen. Iemand bij ons uit de straat vroeg eens aan hem hoe hij aan een Russische vrouw kwam, en hij zei toen: ze stond achter een boomke te huilen, en toen heb ik haar maar meegenomen.


Datum: 04-05-2015
Naam: Yvonne Henderson  
img

Als paardenliefhebber kan ik het niet nalaten op te merken dat het 'paard' voor de melkkar een muildier is en geen paard of pony. Dit is een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie (niet andersom). Het veulen lijkt dan het meest op de moeder, dus een paard. Heel bijzonder, muildieren werden hier nauwelijks als trekdier gebruikt. Toon van de Wildenberg en zijn Russische vrouw hebben wij leren kennen bij het maken van het boek Nuenen op het randje waar hij ook in staat, maar dan zonder kar. Helaas is hij enkele jaren geleden overleden.


Datum: 12-06-2015
Naam: Hans Vlemmings  
img

De naam van de visboer die bij ons in Stratum met krabben en krukels rond kwam heette volgens mij Pietje Bel.


Datum: 12-06-2015
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Het huis rechts, achter de bomen, is beter te zien op foto 24843.


Datum: 23-09-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Wat een prachtige parade van wat er vroeger allemaal langs de deuren kwam. Onze voddenboer woonde aan het eind van de Gestelsestraat. Onze bakker was Roland. Onze melkboer Harrie van St. Jozef. Bij slagers kwamen vrachtwagens langs om de botten op te halen om lijm van te maken, zelfs als je ze niet gezien had wist je dat ze langs waren geweest, je kon het ruiken. Minder vaak kwamen er ook nog schillenboeren, handelaars in knopen, garen en band langs en zelfs mensen die werk zochten langs, zoals een paar Rotterdammers die met staalborstels gevels wilden reinigen. Om hun vakbekwaamheid te demonstreren begonnen ze maar vast een paar plekken te bewerken, en ik moet zeggen ze hebben dat goed gedaan, want 50 jaar later was nog te zien waar ze dat gedaan hadden. Maar mijn ouders voelden er niets voor ze de hele gevel te laten doen, ze moesten het maar aan de buurman en huisbaas Priems gaan vragen.