Fotonr.: 58
Bijdrager Henk Thiadens (Stichting Cairn)
Jaar: 1944
Locatie 1.: Strijp Onderwerp.: Panorama - Luchtopnames |Strijp

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Luchtfoto Strijp : 't Ven & Drents Dorp

Beschrijving Weer een luchtfoto uit december 1944. Nu van 't Ven en Drents Dorp. Middenrechts op de foto herkennen we de Koenraadkerk en het klooster. De Beukenlaan is (al) duidelijk zichtbaar. Tot 1931 trok Philips zo'n 600 gezinnen uit Drenthe aan. In Drents Dorp (incl. 't Ven) verrezen in de twintiger jaren 820 woningen om deze mensen te kunnen huisvesten.
Geplaatst op 12-04-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 07-12-0005
Naam: Henk Beens img

Met restanten van het Duitse leger in het Halvemaanstraatbosje bedoelt Wies Platje waarschijnlijk het voormalige Krankenrevier waarin Duitse vliegeniers tijdens de oorlog van hun verwondingen herstelden. Het is linksonder niet duidelijk te herkennen. Ik meen me te herinneren dat het gebouw voor hun vertrek in september 1944 door de Duitsers is opgeblazen. De ruine heeft er nog jaren gelegen en was ook voor mij een avontuurlijke speelplaats. Ook het veld achter de Venstraat en Barneveldstraat herinner ik me nog goed.


Datum: 18-09-2005
Naam: Diny Nagel img

Volgens mij zie je de schuilkelders goed liggen, tussen de Beukenlaan en Kreugelstraat. Rechts bovenin de foto, achter het tweede blok huizen aan de linkerkant, zie je een witte vlek en dat zijn de schuilkelders.
Hoewel ik nog klein was kan ik me nog goed herinneren dat ik daar met mijn moeder in zat. Het gebonk als de bommen vielen, het gieren van de vliegtuigen. Hoe meer bommen er vielen, hoe harder de mensen gingen bidden, dat was óók eng.


Datum: 27-12-2005
Naam: Wies Platje img

Wat komen hierbij een hoop herinneringen boven. De directe omgeving van mijn geboortehuis (1940): Doesburgstraat 10. Op het moment van de opname hadden we evacuee's uit de Betuwe. De oorlog met bombardementen en Duits luchtafweergeschut, het opblazen van het schoolgebouw aan de Apeldoornstraat, de plaats van de speeltuin van meneer Bats en:...het Halvemaanstraatbosje, waarin restanten van het Duitse leger. Een zeer avontuurlijke plaats voor een klein jochie. En dan het 'veldje' dat bij de Barneveldstraat begon. Dat was mijn jeugd


Datum: 13-05-2006
Naam: Piet Snijder img

Ook voor mij was het Halvemaanstraatbosje een avontuurlijke speelplaats met zijn overwoekerde fundamenten van wat 'een ziekenhuis' geweest moest zijn. Vaag kan ik mij nog 2 gemetselde pilaren herinneren aande westzijde (Tilburgseweg). Was dit eens de ingang? Ook kan ik me vaag herinneren (ik was toen ongeveer 3 jaar), dat aan het begin van de Apeldoornstraat ook fundamenten met open kruipruimtes waren ongeveer tegenover het hoekhuis waar later autorijschool Dekker gevestigd was. Waren dit restanten van de opgeblazen school? Later is hier het witte kleuterschooltje bebouwd waar ik ook op gezeten heb voordat ik naar de verderop gelegen Philips lagere school ben gegaan.


Datum: 14-05-2006
Naam: Diny Nagel-Grave

Hans, kijk eens op deze luchtfoto, misschien kan ik het dan duidelijker uitleggen.
Begin bij de Koenraadkerk, naar links loopt de Bezemstraat. Je ziet dan de kruising met de Halvemaanstraat en aan de overkant rechts van die kruising ligt de speeltuin in de Bezemstraat. Je ziet ook de Philipsfabrieken daarachter liggen en de bosjes aan de Halvemaanstraat.
Op de foto van de speeltuin foto 193 zie je de huizen achter de Bezemstraat.


Datum: 14-05-2006
Naam: Wies Platje img

Ik herinner mij dat ik van mijn ouders hoorde dat in 1944 de school aan de Apeldoornstraat door de Duitsers is opgeblazen en dat daarin een munitieopslagplaats was gevestigd. Het gebeurde even voor 18 september. Ik zelf herinner mij de explosies en 'vuurwerk' waarmee het gepaard ging. Dat was vanuit de achterkant van de Doesburgstraat goed te zien en te horen.


Datum: 14-05-2006
Naam: Wil van Hout img

Ik ben helaas niet zo goed op te hoogte van het gebied op de foto, maar herinner mij wel dat op het eind, rechts van de Noord Brabantlaan, enkele officiershuizen stonden met nogal dikke muren. Naar ik meen staan ze er nog. Niemand werd hier toegelaten en er stond ook een richtingsbord met tekst Lazaret. Waar het ziekenhuis gelegen heeft heb ik nooit geweten. Ik had het idee dat het heel kort in de buurt moet zijn geweest. Dat was verboden gebied, het was streng verboden toegang. Kinderen werden nog wel eens toegelaten, maar daar niet. Ik denk dat ik weer eens in Eindhoven moet komen wonen, want het begint aardig te kriebelen. === Zie op foto 1236 (Red.) ===


Datum: 06-01-2008
Naam: Alie Broer img

Ja bij mij komen nu ook allerlei herinneringen boven.Wat zijn de straten en huizen goed te zien. Mijn geboortehuis in de Plaggenstraat bij mijn grootouders en dan lopende door de Eikenstraat naar de Bezemstraat waar mijn tante Jo woonde, dan verder lopende door de Terborgstraat over het Gelderlandplein naar de Venstraat waar mijn oudelijkhuis was. In de Lochemstraat woonden mijn andere grootouders. Ja bijna al mijn familie woonde toen in Drentsdorp.


Datum: 14-07-2008
Naam: Jan Toirkens img

Een van de aardige zaken van deze opname is dat de oude natuurlijke grens Woensel-Strijp hier nog heel goed zichtbaar is. De Windgraaf die als beekje langs de Oude Aardijk loopt, hier van linksonder in Noord-Oostelijke richting op de foto naar rechts boven. De grens loopt deels door het complex van Philips aan de Beukenlaan en de kloktoren lag derhalve oorspronkelijk in Woensel. Bijna parallel met dat beekje, iets naar beneden is de loop van de Halvemaanstraat te zien, de wat donkere lijn vanaf de Zwaanstraat, volgens mij toen niet meer dan een zandpad van 2 of 3 meter breed. Die eerst van noordoost naar zuidwest loopt en een knik maakt om naar beneden toe zijn vervolg te hebben. Schitterende foto. Waar de bebouwing van de Halvemaanstraat begint, ter hoogte van de kruising met de Plaggenstraat, wordt de Halvemaanstraat eerst echt een brede straat. Veel details zijn nog zichtbaar, zelfs een deel van de contouren van het Schaapsven, noordelijk van de Halvemaanstraat, zijn met een beetje goede wil nog te ontdekken.


Datum: 07-06-2014
Naam: R. Westerterp img

Er woonden in de jaren van 1940-1955 familie in de Bezemstraat 17 en Eikenstraat 51. In de Eikenstraat woonde Geesje, Alex en Jannie Bastian, mijn nichtjes en neefje. Geesje en Jannie wonen nu in Friesland.