EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5721

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

712 Oude Spoorbaan

Straat:

Karel de Groteplein

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Rijles op de Rondweg.

Beschrijving

De Constant Rebecque-kazerne aan de Oirschotsedijk herbergde de zgn. Rij- en Tractieschool van de Koninklijke Landmacht. Groene legervoertuigen met een grote oranje L kwam je dan ook overal in Eindhoven tegen. Bovenstaande foto getuigt daarvan. Nadat de RTS daar was vertrokken, is het gebouw nog vaak in het nieuws geweest. Asielzoekerscentrum, Internationale School, allerlei plannen. Rechts-extremistische krakers namen er later bezit van. Veel gedonder is er geweest rond een, wat werd genoemd "internationaal anti semitisch concert", dat zij daar organiseerden.


Geplaatst op

09-09-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 09-09-2006
Naam: Frank de Bruin  
img

Deze foto is zo te zien gemaakt op de Keizer Karel V Singel. Links zie ik de flats aan de Karel de Grotelaan. In het midden is het nog kaal. Nu staan daar de flats van de Christinastraat.


Datum: 09-09-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Ben, ik denk dat deze voertuigen afkomstig zijn van het P.I.R.O.C., het Prinses Irene Opleidings Centrum te Veldhoven, onder de rook van Welschap. Zie ook www.45painfbat.nl/aw77-6/Opleiding/Veldhoven/Veldhoven.htm


Datum: 10-09-2006
Naam: Matty van de Zanden  
img

In de Christinastraat (voorheen een deel van de Laagstraat) stonden op de hoek met de Keizer Karel V Singel tot ong. 1980 woonhuizen. Deze zijn afgebroken om plaats te maken voor de huidige flats inclusief de Veldhuiskliniek. Het lage gedeelte op de achtergrond is de (voormalige lagere) school De Stolberg, met toendertijd de ingang aan de Juliana van Stolbergstraat.


Datum: 26-12-2006
Naam: Antoon de Lepper  
img

Zou deze foto rond 1960 zijn gemaakt? Afgebeeld een Engelse Ford Thames bestelwagen en een Mercedes 180 of 190, die tot ca. 1962 zijn gemaakt. Ik denk dat de legervoertuigen DAF´s waren (ben nooit in dienst geweest). Kan misschien een DAF-deskundige vertellen wanneer deze in productie zijn gegaan?


Datum: 16-02-2007
Naam: J.M.van Eck  
img

De voertuigen zijn inderdaad DAF-voertuigen YP 408 gepantserd wielvoertuig, gebruikt voor het vervoer van infanteristen en deed dienst als ondersteuning van infanterie. Bewapening .50 Browning-mitrailleur. Ik was zelf geen instructeur op deze voertuigen, maar wel oud-rijinstructeur RTS-wielvoertuigen.


Datum: 16-02-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Zo rond mijn diensttijd moest de infanterie nog oefenen uit een rijdende truck te springen, door met volle bepakking na elkaar eerst met de rug tegen de cabine en daarna in een rotgang met het gehele lichaam naar voren tegen de rijrichting in springen. Het begon allemaal met een langzaam rijdende truck en steeds harder. Maar bij van Doorne hadden ze daar een oplossing voor gevonden. Door de zitplaatsen tussen de wielen te plaatsen konden de soldaten praktisch gewoon uitstappen.


Datum: 15-08-2016
Naam: Mathi Prygoda  
img

Deze YA 408 reden vanaf 1966 bijna dagelijkse door het Genderdal. De voorganger, Franse AMX-rupsvoertuigen, maakte bijzonder veel lawaai


Datum: 15-08-2016
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Heette dit Franse AMX-rupsvoertuig in het Nederlandse leger niet YPR? Waar staan overgens al die letters voor?


Datum: 14-01-2024
Naam: Ruud Ignatius  
img

Beste Giovanni, de AMX was een kleine uitvoering van een tank. Ik was eind jaren 70 en begin 80 instructeur op de YAL 4440 (DAF-viertonner) en de Centurion-tank. De AMX noemden wij een pistool op rolschaatsen?? De YPR was een rupsvoertuig, dat ook personen kon vervoeren en was bewapend met een Punt 50. De betekenis van de letters YPR: de Y staat voor Nederland, P voor Pantser en R voor Rups. Ik heb overigens een geweldige tijd gehad op de RTS. Ben uiteindelijk op eigen verzoek overgeplaatst naar de Bernhardkazerne in Amersfoort (was dichter bij mijn huis) en was daar rijinstructeur op de Centurion en docent motortechniek.


Datum: 14-01-2024
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Waren het dan die AMX-rupsvoertuigen die bij ons in de Rivierstraat de stoepbanden kapot reden? Overgens zijn die stoepbanden toen wel vernieuwd op kosten van Defensie. Volgens mij hadden de toen nog geen rubber blokken op de rupsbanden. We schrijven ongeveer 1962.


Datum: 16-01-2024
Naam: ad Thijssen  
img

YP408 betekende 4 assen en 8 wielen.


Datum: 20-01-2024
Naam: Ruud Ignatius  
img

Beste Giovanni, 1962 is eigenlijk 11 jaar voor mijn begintijd bij het leger. Ik weet wel, dat tanks toentertijd nog gewoon rondreden op “oorlogstracks”. Pas later werden de tracks voorzien van rubberpads. Dit om geluidsoverlast en schade aan de wegen te verminderen. Doch was schade nadien aan wegen en stoepranden niet altijd te voorkomen. Mede doordat leerlingen wel eens een onverwachte stuurcorrectie nodig vonden. Ik ben vaak op de openbare weg met de Centurion door Eindhoven en Veldhoven gereden. Gelukkig zonder al te veel schade. Leuk waren de optochten door bijv. de Kruisstraat en het centrum. Prachtige tijd en zou het graag nog eens overdoen. Ons peloton heette C&A (Centurion/AMX). En zou er nog uren leuke herinneringen over kunnen ophalen.