Rijles op de Rondweg.
Reacties
Naam: Matty van de Zanden
In de Christinastraat (voorheen een deel van de Laagstraat) stonden op de hoek met de Keizer Karel V Singel tot ong. 1980 woonhuizen. Deze zijn afgebroken om plaats te maken voor de huidige flats inclusief de Veldhuiskliniek. Het lage gedeelte op de achtergrond is de (voormalige lagere) school De Stolberg, met toendertijd de ingang aan de Juliana van Stolbergstraat.
Naam: Antoon de Lepper
Zou deze foto rond 1960 zijn gemaakt? Afgebeeld een Engelse Ford Thames bestelwagen en een Mercedes 180 of 190, die tot ca. 1962 zijn gemaakt. Ik denk dat de legervoertuigen DAF´s waren (ben nooit in dienst geweest). Kan misschien een DAF-deskundige vertellen wanneer deze in productie zijn gegaan?
Naam: J.M.van Eck
De voertuigen zijn inderdaad DAF-voertuigen YP 408 gepantserd wielvoertuig, gebruikt voor het vervoer van infanteristen en deed dienst als ondersteuning van infanterie. Bewapening .50 Browning-mitrailleur. Ik was zelf geen instructeur op deze voertuigen, maar wel oud-rijinstructeur RTS-wielvoertuigen.
Naam: Wil van Hout
Zo rond mijn diensttijd moest de infanterie nog oefenen uit een rijdende truck te springen, door met volle bepakking na elkaar eerst met de rug tegen de cabine en daarna in een rotgang met het gehele lichaam naar voren tegen de rijrichting in springen. Het begon allemaal met een langzaam rijdende truck en steeds harder. Maar bij van Doorne hadden ze daar een oplossing voor gevonden. Door de zitplaatsen tussen de wielen te plaatsen konden de soldaten praktisch gewoon uitstappen.
Naam: Ruud Ignatius
Beste Giovanni, de AMX was een kleine uitvoering van een tank. Ik was eind jaren 70 en begin 80 instructeur op de YAL 4440 (DAF-viertonner) en de Centurion-tank. De AMX noemden wij een pistool op rolschaatsen?? De YPR was een rupsvoertuig, dat ook personen kon vervoeren en was bewapend met een Punt 50. De betekenis van de letters YPR: de Y staat voor Nederland, P voor Pantser en R voor Rups. Ik heb overigens een geweldige tijd gehad op de RTS. Ben uiteindelijk op eigen verzoek overgeplaatst naar de Bernhardkazerne in Amersfoort (was dichter bij mijn huis) en was daar rijinstructeur op de Centurion en docent motortechniek.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Waren het dan die AMX-rupsvoertuigen die bij ons in de Rivierstraat de stoepbanden kapot reden? Overgens zijn die stoepbanden toen wel vernieuwd op kosten van Defensie. Volgens mij hadden de toen nog geen rubber blokken op de rupsbanden. We schrijven ongeveer 1962.
Naam: Ruud Ignatius
Beste Giovanni, 1962 is eigenlijk 11 jaar voor mijn begintijd bij het leger. Ik weet wel, dat tanks toentertijd nog gewoon rondreden op “oorlogstracks”. Pas later werden de tracks voorzien van rubberpads. Dit om geluidsoverlast en schade aan de wegen te verminderen. Doch was schade nadien aan wegen en stoepranden niet altijd te voorkomen. Mede doordat leerlingen wel eens een onverwachte stuurcorrectie nodig vonden. Ik ben vaak op de openbare weg met de Centurion door Eindhoven en Veldhoven gereden. Gelukkig zonder al te veel schade. Leuk waren de optochten door bijv. de Kruisstraat en het centrum. Prachtige tijd en zou het graag nog eens overdoen. Ons peloton heette C&A (Centurion/AMX). En zou er nog uren leuke herinneringen over kunnen ophalen.