Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1997
Locatie 1.:Woensel |412 Hemelrijken |Van Kinsbergenstraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Tabaksindustrie |Troost & Van den Boomen
Reacties
Naam: Hans van Melis
De vraag van Hennie de Groot hoe de sigarenfabriek heette die op de Kleine Berg stond en waar men het merk; brandweer of brandmeester maakte? werpt meer vragen op. Wanneer werkte ome Nol bij de sigarenfabriek? Waarom Kleine Berg in combinatie met Brandmeester? 1950 is erg laat voor het deponeren van een sigarenmerk.
Naam: Hennie de Groot
Ik heb niet gezegd dat toen, in 1950, het sigarenmerk brandmeester werd gedeponeerd. Ik stelde de vraag: Welk sigarenfabriek stond rond 1950 op de Kleine Berg, zo ongeveer tegenover drogist/verfwinkel Bayens? Ik moest daar als klen menneke bij ome Nol, die daar werkte, lege sigarendozen halen van het merk brandweer of brandmeester. Het waren rode dozen met een brandweerman met helm en een ladder er op. Er werd toen, door mijn moeder en ome Nol en tante Mien, nog thuis sigaren gemaakt. Misschien zat daar wel een dependance van deze Troost en v.d. Boomen? Maar wie weet het? En thuis sigaren maken? Ja hoor; eigen teelt.
Naam: Anne Troost
Hennie, volgens de website www.beeldcultuur.nl/teksten/index?frame=tekst&id=110
en hier staat, ik citeer:
Het pand in de Van Kinsbergenstraat werd oorspronkelijk in 1930 gebouwd als sigarenfabriek met directeurswoning voor het sigarenmerk 'Brandmeester', van de firma 'Troost & van den Boomen'. Het werd getekend in een aan de Amsterdamse School gerelateerde stijl, door bouwkundig tekenaar Theo J. Rooyackers uit de Eindhovense Kruisstraat.
Waardoor we eigenlijk zouden mogen concluderen dat de Kleine Berg niet in beeld is voor de Brandmeester van deze familie tenminste voor wat betreft de sigarenmakerij.
Legen dozen kan je ook ophalen bij een drukkerij die veel drukt voor de sigarefabrikant.
Drukkerij Gestel en Zoon zat weliswaar niet recht tegenover Bayens maar wel op de Kleine Berg.
Naam: Henniedegroot
Ja maar, Anne, ome Nol was een sigarenmaker. En dat tot aan zijn pensioen. Hij is later naar de Karel 1 gaag werken. En is daar met pensioen gegaan. Dat Gestel op de kleine berg zat weet ik ook. Van het drukwerk van die dozen weet ik niks. (nog niet) maar de sigarenbandjes haalde we bij drukkerij Vrijdag. We moesten dan door de bimd en over de mopsebrug en daar op een afvalberg lagen de sigarenbandjes.
Naam: Anne Troost
De firma Troost van de Boomen is eerst begonnen met een sigarendrogerij, in augustus 1919 verguning aangevraagd en verleend 3 october 1919. in de toenmalige Emmastraat 20 in Woensel. Is dit de van Kinsbergenstraat 19 geworden Hans?Het was gelegen op de begane grond van het nieuwe pand er kwam een man te werken. Later is dit pand in 1930 op nummer 37 in de van Kinsbergerstraat gebouwd.
De aanvrager A.Troost was woonachtig in Woensel op de Markt nummer 23.
Deze Albertus Troost is de vader van de Glazenier Albert Troost die nu in Nuenen woont.
Naam: Tini van Rooij
Vanaf 1949 was hier de Zijdenhoedenfabriek van Jan Spoorenberg gevestigd, totdat de gebroeders Van den Boomen hier in 1965 een doe het zelf zaak begonnen. De familie Van den Boomen woonde toen nog in het huis. Op het moment dat de foto van foto 3016 werd genomen was Pieter Van den Boomen leider bij de Hopman Latourtroep. Hij begon samen met zijn broer de Hubo-zaak die bij de nieuwbouw van het Winkelcentrum Woensel daarnaartoe verhuisde. Momenteel is hier de stichting Beeldcultuur gevestigd, zie www.beeldcultuur.nl
Naam: Anne Troost
Uit een dossieroverzicht van het archief betreffende hinderwet vergunningen is er in 1954 toch nog een hinderwetvergunning afgegeven voor het pand gelegen aan de Van Kinsbergenstraat nummer 37a en ook in 1955 in beide overzichten wordt er geschreven dat het een sigarenfabriek betreft. Hier boven schreef ik het nummer 37 in de Van Kinsbergenstraat hier staat 37a dus is denk ik het pand gedeeld en zal Spoorenberg in het gedeelte nummer 37 gezeten hebben.
Naam: Tini van Rooij
Anne het is anders, ik heb even geinformeerd bij Henny Berendsen die destijds bij Spoorenberg werkte. Henny bedankt. Spoorenberg zat op de eerste etage en Troost en Van den Boomen op de begane grond. Ze zijn gestopt met de sigarenfabriek toen ze de doe het zelf zaak begonnen. De huisnummers: Woonhuis en fabriek zijn gesplitst, het woonhuis is 37 en de fabriek waar nu Beeldcultuur in zit is 37a.
Naam: Henck van Dijck
Kennedy's hoed "Toen John F. Kennedy in 1961 werd beëdigd als president van de Verenigde Staten, droeg hij een hoge zijden hoed van de n.v. Jan Spoorenberg". Deze informatie staat te lezen in het boek 'Van Berenkuil tot Evoluon', wat is uitgegeven door de Henri van Abbestichting. Dit historische feitje betekent ook dat Kennedy's hoed hier in dit pand gemaakt is. De hoedenfabriek van de fa. Jan spoorenberg was hier namelijk langdurig in gevestigd, van 1949 tot 1965, als huurder van de vorige eigenaar, de familie van den Boomen. In oktober 1994 heb ik het pand van de familie Van den Boomen gekocht en ben ik stapsgewijs begonnen met renoveren. De foto is ergens in 1997 door mij genomen, nadat er in de westgevel een aantal nieuwe ramen zijn geplaatst en de muren opnieuw gevoegd. In 2002 is de bouwvallige schuur, rechtsonder op de foto, opnieuw opgetrokken.
Naam: Anne Troost
Troost van de Boomen is volgens het dossieroverzicht in 1919 begonnen in de Emmastraat nummer 20 in Woensel dit is voor de annexatie kadastraalnummer F 4308. In 1921 staat het adres Van Kinsbergenstraat nummer 39 dit is na de annexatie kadastraalnummer F 3910 als oud adres staat er Van Kinsbergenstraat 19 . Dan in 1930 is het adres Van Kinsbergenstraat 37 kadastraalnummer F6400 . in 1954 is het adres 37a met het kadastrale nummerG 1181. De eerste aanvraag die ik heb betreft een aanbouw en was maar erg klein, lengte 3.15 mtr bij 1.35 mtr en een hoogte van1.95 mtr. er kwam een man te werken en er zat een raam in met een opprevlak van 0.20 vierkante meter.Hoe groot het bestaande pand was weet ik niet maar was niet veel breder als de 3.15 mtr .