Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1942
Locatie 1.:Stratum |222 Gerardusplein |Hortensiastraat
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Groente / Fruit |Lamers-van Rooij
Onderwerp 2: Winkels / Winkelcentra |Advertenties / Reclame
Lamers van Rooij. (4)
Reacties
Naam: Hans van Melis
Het is mogelijk dat het RHC-e het jaartal verkeerd heeft en dat de advertentie uit 1942 is. Dat de spullen in het beschadigde pand klaar lagen om meegenomen te worden en toen verdwenen zijn. Het lag in een handig pakketje klaar: Roze bedsprei met nieuw en gebruikt linnengoed ingeknoopt.
Naam: Mieke Taphorn
Wat ik vroeger begreep was Lamers van Rooij een van de eerste groentenboer-ketens. Hij zat nl. ook op de Kleine Berg. Maar in werkelijkheid was de fam. Jansen van Meegen uit Bemmel naar Eindhoven gekomen voor een betere toekomst.
Lamers van Rooij zat ook op de hoek Stratumseind-kruispunt Oude Stadsgracht. Baas was wel de familie Gerrits(en). Mogelijk dat daardoor verwarringen ontstaan.
Naam: Truus van Rooij-Sanders.
Lamers van Rooij had inderdaad een zaak op de hoek Stratumseind maar de eigenaar daarvan was Gerrit Sanders, die heeft de zaak overgenomen van Harrie Lamers. Ik weet dat omdat Gerrit Sanders mijn vader was en ik daar geboren en getogen ben. Na het overlijden van mijn vader hebben mijn broer Bert en zijn vrouw Rosette de zaak voortgezet. Eigenlijk was heel de familie betrokken bij de zaak, mijn zusjes en ik, mijn zwagers maar vooral ook mijn moeder heeft zich met hart en ziel ingezet. De zaak is in 2001 gesloten en nu zit er een café in.
Naam: Harrie Lamers
Zover wij alles nog kunnen nagaan lijkt ons de datum december 1944 niet juist. Het pand op de Demer was van G. Lamers (ome Gerrit) die daarna een winkel heeft gehad in een van de witte noodwinkels op de hoek van Nieuwstraat/Vestdijk en daarna nog een winkel op de Vestdijk (huidige pand Vendex) en Dommelstraat. Fam. H. Lamers-van Rooy is in 1939 naar de Hortensiastraat verhuisd. Informatie betreffende de boven geplaatste advertentie lijkt ons dan ook niet helemaal juist gedateerd en komt ons erg vreemd voor. Helaas kunnen wij de juiste en complete info niet meer achterhalen, daar de hoofdrolspelers G. en H. Lamers beiden overleden zijn. Echter de informatie van Truus van Rooy-Sanders klopt voor de volle 100%. (Dag Truus)
Naam: Odilia van Roij
Advertentie is geplaatst na het bombardement van 6 december 1942. Het gaat om spullen uit het pand Demer 63. Hierin bevond zich destijds de groente- en fruitzaak met comestibles van Gerrit Lamers, neef van H. Lamers. Van de familie Lamers- van Rooij, die op Demer 45 zat en op Stratumseind. Hortensiastraat 6 is gebruikt als correspondentieadres omdat Demer 63 dus niet meer bestaat! De initialen L. van H. staan voor Lamers- van Haaren, de vrouw van Gerrit Lamers.