Bijdrager Frank Seegers
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Stratumsedijk
Onderwerp.: Zwembaden / Sauna's |Sportfondsenbad
Sportfondsenbad
Reacties
Naam: paul van der Cingel
Tot ver na de oorlog werd gemengd zwemmen tegengehouden. In dit bad wisselden per twee uur mannen en vrouwen elkaar af. Wat ook opvalt is de muur waar de klok hangt, hier nog gedeeltelijk dicht. Na de oorlog was de muur open en stonden er in de ruimte erachter individuele kleedhokjes. Vanuit de hal bij de kassa kon je met een trap naar boven, rechtsaf naar de kinderkleedkamer, geen aparte hokjes om je te verkleden maar kapstokhaken aan de muur. Als je boven aan de trap linksaf ging, kwam je bij de hokjes waarover ik hierboven schreef. Of je ging naar de douches. Voor het zwemmen moest je je douchen, na het zwemmen was dat streng verboden. Dat werd duidelijk aangegeven. Er was ook nog een trap die rechtstreeks naar de douches leidde. Beneden, een lange gang, rechts van de kassa, waar aan de linkerkant hokjes waren waar je je kleren kon ophangen, aan het einde rechtsaf en je kwam bij de tweede trap.
Naam: bert van herk
Bij het zwemmen eerst douchen. Kan ik inkomen, niet met een vuil lijf het water in. Na het zwemmen douchen verboden. Dus je moest met een chloorlucht op je lijf naar huis, en thuis wassen in een teil of onder een gieter met een trektouw, want douches had je toen nog niet thuis. Niet iedereen tenminste.
Naam: bert van herk
Heer Geerings, zo heb ik het zwemmen ook geleerd in het Sportfondsenbad, 1950/1960. Dat was schoolzwemmen. Nu is dat afgeschaft; te duur. Onbegrijpelijk. Nu moeten ze het zelf betalen. De gezinnen die het niet kunnen betalen, zijn niet belangrijk. Dan zwemmen ze maar niet. Dat noemen ze bezuiniging.