Bijdrager Bert van Herk
Jaar: 1967
Onderwerp.: Gedrukte en Geschreven Media |Eindhovens Dagblad
Onderwerp 2: Gebouwen |Gemeentehuizen |Eindhoven, Rechtestraat
Sloop stadhuis in krant
Reacties
Naam: ruud van heerwaarden
Bijna in alle steden van Nederland krabben ze zich wel twee keer achter de oren voordat ze zo'n domme beslissing nemen. Kijk naar de oude centra van o.a. Leiden, Amsterdam, Gouda, Den Bosch, Maastricht en zou kan ik nog wel een uur doorgaan. Prachtige centra en niet van die Trespa o/g achtige nieuwbouw. Maar ja daar zijn al tien boeken over geschreven hoe stom dat was.
Naam: J.Wijn
Pijnlijk wanneer je weer aan dat debacle herinnerd wordt. Dat er zo weinig oppositie was vanuit de burgerij had vast te maken dat ze als dieven in de nacht de boel sloopten, want toen alles plat lag sprak iedereen er schande van. Het waren toen hoofdzakelijk de projectontwikkelaars en hun gelijkgestemde politici die totaal geen binding hadden met onze stad die het voor het zeggen hadden. Enige jaren geleden vroeg men aan de stadsarchivaris van Eindhoven om een monumentenlijst. Hij zei: ik kan u alleen de slooplijst geven.
Naam: paul van der Cingel
Je moet dat ook in de tijd zien. Na de oorlog werd gedacht dat de auto het tram- en busverkeer zou verdringen, dus het centrum van de stad moest toegankelijk worden gemaakt voor auto's. Vanaf de Bergstraat moest er, over het terrein van Fens, een doorbraak komen richting Rechtestraat/Markt. Daarvoor moesten ook alle witte noodwinkeltjes in de Hooghuisstraat opgeofferd worden. Als die lui van toen eens konden zien dat de steden nu juist ontoegankelijk worden gemaakt voor autoverkeer.
Naam: bert van herk
En het gebouw op foto 53236 hebben we er voor teruggekregen, samen met een koperen tegel voor het gebouw. Toch leuk gedaan, dan hebben we toch nog iets.
Naam: Sierd Loman
Je hebt gelijk als je zegt dat je alles in het licht van de tijd moet zien. Oordelen terwijl we profiteren van verregaande voortschrijdende inzichten is niet eerlijk. Desalniettemin, bestuurders en andere besluitnemers mogen toch wel gewapend zijn met een forse portie kritisch denkvermogen. En het zou ook helpen als zij de gevolgen zouden kunnen inschatten door het bouwen van diverse scenario's voor de toekomst. Daar schiet het ons tekort. Besluitvorming wordt ingegeven door het snelle gewin en over het gevoel er over een aantal jaren toch niet meer persoonlijk aansprakelijk voor te zijn. Historisch inzicht en persoonlijke binding met de stad delven het onderspit bij machtsvertoon, gretigheid, partijpolitiek en onduidelijke, onderhandse afspraken. En dat blijft helaas niet alleen beperkt tot architectuur, maar is ook bijvoorbeeld dramatisch zichtbaar bij het beheer van de groenvoorzieningen.