EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53247

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Spooremplacementen

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Spoorlijn

Beschrijving

De spoorlijn, waarschijnlijk ter hoogte van het huidige Philips Stadion, maar dat is niet zeker. Volgens de bijdrager is de foto in 1951 gemaakt, Het laagspoor langs de Mathildelaan. De goederentrein rijdt op het spoor dat buiten het omheinde tracé voor de gewone passagierstreinen loopt. Zie ook foto 35815. Daar is dat spoor ook nog te zien, maar is de dijk met hoogspoor al aangelegd. Op beide foto's rechts op de achtergrond de BaRa-fabrieksgebouwen.(red.)
< We danken de inzenders van reacties voor hun nuttige aanvullingen. (red.) >


Geplaatst op

20-10-2021

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-10-2021
Naam: Eric Kemperman  
img

Als ik het goed zie, en corrigeer me als het niet zo is, zie ik rechts de BaRa-fabriek en links het POC. Dus de locatie klopt. De foto is zeker niet jonger dan 1951, want er is nog niets te zien van (voorbereidingen tot) het hoogspoor. De bovenleiding was al in 1938 aangelegd.


Datum: 20-10-2021
Naam: Antoon Franse  
img

De elektrificatie is op 15 mei 1938 begonnen van 's-Hertogenbosch tot Eindhoven. Eindhoven-Weert is geopend in 1913 en geëlektrificeerd in 1949. Links op de foto is de locomotief te zien die van de Philips glaspoort afkomt met daarachter het Philipsschouwburg. Rechts de BARA-fabrieken van Baekers en Raymakers.


Datum: 21-10-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

Het terrein dat begrensd werd door Elisabethlaan, Frederiklaan, De Jonghlaan en Mathildelaan werd helemaal ingenomen door Philips, het PSV-stadion, het trainingsveld, het Ontspanningsgebouw, gymnastiekzaal, bibliotheek, kleuterschool en vanaf 1951 de Jubileumhal. In het begin van de vorige eeuw was er weinig bebouwing. Ik meen me te herinneren dat er een boerderij had gestaan, maar reeds in de eerste helft van de vorige eeuw was het hele terrein in gebruik. Langs de Elisabethlaan was toen nog wel goed te zien dat het terrein er wat parkachtig uitzag.


Datum: 26-10-2021
Naam: Sjef van Eijk  
img

De boerderij die Paul noemt diende ook als dienstwoning voor de terreinknecht. Na afbraak werd er een huis gebouwd aan de Frederiklaan (nummer 10). Dat is inmiddels ook al weer lang verdwenen.