EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53128

Bijdrager:

Jaar:

2005

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

215 Joriskwartier

Straat:

Leenderweg

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Bioscopen / Theaters / Muziekcentra

Onderwerp 3.:

Plaza / Plaza Futura

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Plaza Futura

Beschrijving

"Ik ben er veel geweest en heb er ook jaren met veel plezier gewerkt. Ter herinnering een serie foto's.", aldus de fotobijdrager.
Op deze locatie aan de Leenderweg was in 1940 het Rijksbureau Voedselvoorziening ("gaarkeuken") gevestigd, dat in 1944 gebombardeerd werd. Zie foto 17991 uit 1944. In 1950 legde Wallys Otten (van de City-bioscoopfamilie) de eerste steen voor het Plaza Theater, dat eind 1950 opende. Op de foto's 2743 (1960) en 5332 (1972) is het Plaza Theater te zien. Dit was voor Nederlandse begrippen een grote bioscoop. In de jaren zeventig namen de bezoekersaantallen door de opkomst van tv, video en multiscreenbioscopen echter zodanig af dat er overwegend nog erotische films werden vertoond. Ook de belangstelling hiervoor liep erg terug. Op 28 november 1988 wordt de bioscoop uiteindelijk verkocht als podium voor ‘kleine theatervormen’ en een ruime maand later zet het Plaza Theater voor het laatst haar filmprojector aan.
Het Duw-theater in de Stuiverstraat en het filmhuis van de Krabbedans op het Stratumseind gaan eind 1990 samen aan de Leenderweg verder onder de naam Plaza Futura, het eerste theater/filmhuis van Nederland.
De grote bioscoopzaal werd omgebouwd tot theaterzaal, de twee kleinere filmzalen bleven gehandhaafd. Er werden arthouse-films getoond en in de theaterzaal gaven middelgrote en kleine theatergezelschappen voorstellingen. De naam werd eerst 'Natlab door Plaza Futura' en daarna alleen nog Natlab. Het pand aan de Leenderweg werd toen tijdelijk gesloten.
Het Nieuwe Theater en Parktheater Eindhoven gaan een samenwerking aan en nemen een half jaar later het gebouw in gebruik. De nieuwe naam wordt Pand P. Er vinden uiteenlopende activiteiten plaats, variërend van professionele theatervoorstellingen geprogrammeerd door het Parktheater, voorstellingen van amateurs, een lab voor jonge makers, dansmiddagen voor ouderen, een buurthuisfunctie, jeugd-, muziek- en spelactiviteiten, lezingen, debatten, cursussen, expofaciliteiten voor beeldende kunsten en als alternatieve werkplek voor iedereen is Pand P opnieuw niet meer weg te denken uit het culturele beeld van Stratum.
Klik HIER voor een aantal extra foto's. Van boven naar beneden:
- de gevel bij avond
- een film plakken
- de projector
- operateurs
- de kassa
- de theaterzaal


Geplaatst op

23-09-2021

Reacties:

Datum: 25-09-2021
Naam: Jan Wijn  
img

De eerste keer dat ik daar kwam was lang voordat de Plaza een seksfilm-bioscoop werd, in de zomervakantie van 1959. Mijn vader nam ons mee naar de film: "De koerier van de Sjaar". Blijkbaar had die film indruk gemaakt dat ik dat nog weet, of misschien doordat mijn vader bijna nooit naar een bioscoop ging. Vele jaren later bezocht ik als filmliefhebber dit theater ook vaak: als filmhuis stonden er (de betere Europese) films op het programma die je naast de Groene Zaal in het voormalige POC nergens zag.