EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

52533

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Helmerslaan

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Gestel

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Helmerslaan

Beschrijving

De Helmerslaan ligt centraal in de nieuwbouw van 1923. De opvallende woonblokken, die zeker in die tijd niet iedereen mooi zal hebben gevonden, zijn een ontwerp van architect G. van den Elshout. Destijds spreekt men over de buurt Jeruzalem als men de woonblokken met de ongebruikelijke platte daken bedoelt. Misschien ook omdat er een relatief hoog percentage Joden woont.
Naast eengezinswoningen van twee hoog zijn er blokken van drie hoog waarin een ingewikkelde constructie van beneden- en bovenwoningen is gemaakt. Bewoners hebben delen van alle etages maar ook wisselend voor- en achterzijde. Dat moet betekenen dat er relatief veel ruimte verloren gaat aan gang en trap en het zal de gehorigheid met buren aan alle zijden niet ten goede zijn gekomen. Een groot deel van de huizen staat op de gemeentelijke monumentenlijst. (Red.)


Geplaatst op

19-04-2021

Reacties:

Datum: 19-04-2021
Naam: Martin Swinkels  
img

Deze buurt noemde men vroeger in de volksmond ook wel de "kouw erpelbuurt".


Datum: 20-04-2021
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Leg uit Martin. Wij komen uit de Rivierstraat, maar hebben er nooit over gehoord. Voor ons waren het wel wat beter gesitueerden die daar woonden, en vooral achteraan in de Helmerslaan.


Datum: 22-04-2021
Naam: ad Thijssen  
img

Bij ons in de Laagstraat waren de erpels altijd koud, of er waren er geen. Dus zo slecht hadden ze het nog niet, ze hadden in ieder geval nog aardappelen. En als we ze hadden was het mi gebakken uien en de saus ervan, of ene zure haring die we ook nog moesten delen. We zijn er mee grootgebracht en de opvoeding was er niet minder om.