EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

52313

Bijdrager:

Jaar:

2013

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

18 Septemberplein

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
18 Septemberplein

Beschrijving

Deze foto van het 18 Septemberplein met het pand van C&A is tevens een reactie van mij op foto 52308 van Bert van Herk. Op mijn foto hierboven is de lelijke glazen etage op het dak te zien met de technische ruimte daar weer bovenop. Deze etage is daar in de jaren zeventig gebouwd en na de laatste verbouwing in 2019 geheel gesloopt. Daarvoor in de plaats is nu de overhangende Fries aangebracht om het zicht op de technische ruimtes op het dak te verbergen, dus toch stapje terug in de tijd naar het oorspronkelijke originele gebouw uit de jaren vijftig. De glazen bakken zie ik meer als een tijdelijke toevoeging van deze tijd, ze hangen eigenlijk alleen maar aan de gevel zonder dat de gevel daarvoor is aangepast. Dus als ze over bijvoorbeeld tien jaar de bakken moe zijn is het bijna een kwestie van eraf schroeven en de gevel is weer als voorheen. Alleen mag dan wel de gevel worden gereinigd. Deze foto is genomen vanaf de tijdelijke brug over het 18 Septemberplein, die was geplaatst vanwege de Marathon Eindhoven die daar plaatsvond. Op de achtergrond is het postkantoor aan het Stationsplein nog te zien, dat inmiddels is afgebroken en plaats heeft gemaakt voor het Student Hotel Eindhoven.


Geplaatst op

09-02-2021

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 09-02-2021
Naam: bert van herk  
img

Hallo Laurens. Sorry dat ik het zeg, maar ook als tijdelijke toevoeging plaats je niks aan die gevel, je laat het zo als het is, ze moesten er vanaf blijven. Laat de tijd zijn werk doen. Op de plaatsen waar nu deze glasbakken zitten zal je altijd verschil zien. het weer; regen en wind, kunnen op die plaatsen hun werk niet doen om het gebouw te verouderen en het zijn status van een oud gebouw te geven, door zout, zuur, vocht, en vuil, die de gevel door de tijd zijn patina kleur geven met de UV/A-straling van de zon. Je krijgt onherroepelijk kleurverschil. Ik snap die architecten niet, die moeten dat toch ook weten? Ook al zit het achter glas. en als je de gevel moet reinigen na verwijdering van die griezels, wordt het alleen maar erger. De stenen en voegen leiden daar enorm onder. Je verwijdert sowieso de patina, de voegen spuit je kapot met hoge druk en de stenen worden er ruwer door. En als je het gaat stralen, straal je de stenen zo ruw, dat blijf je altijd zien, dat is niet te herstellen. Hoe ziet het er dan daarna uit? Wil je het gebouw mooi en houden zoals het is bedoeld, haal dan die glasbakken eraf, en blijf verder van die gevel af. Nu kan het nog. En bij het slechtste scenario kun je ook nog de voegen als ze kapot gespoten zijn uithaken, en zorgen dat je geen splinters van de stenen afhakt, en opnieuw opvoegen, en dat geldt dan voor het hele gebouw rondom. Anders heb je kleurverschil op de voegen, dat kost bakken geld. Denk eens na, is het dat allemaal wel waard, voor vier van die tijdelijke(?) glasbakken? Ik kan niet op het dak kijken, dus daar kan ik niks van zeggen, maar hadden ze die Fries niet meer naar het midden kunnen zetten zodat hij vanaf de straat niet te zien is? En dan zegt de Van Abbestichting nog, ik citeer: "een goed voorbeeld van een pand dat met respect voor het verleden is verbouwd". Als zij dat vinden, dan is Eindhoven verloren. En dat zijn dan de erfgoedwaakhonden. Laurens ik heb veel respect voor je, maar hier ben ik het niet met je eens.


Datum: 07-02-2022
Naam: bert van herk  
img

Sorry redactie, maar over welke brug praten we eigenlijk? "Deze foto is genomen vanaf de tijdelijke brug over het 18 Septemberplein, die was geplaatst vanwege de Marathon Eindhoven die daar plaatsvond." Ik snap het even niet.
< Laurens bedoelt een (volgens mij door militairen gebouwde) tijdelijke voetgangersbrug over het plein. Die brug is in afspraak met de gemeente en de marathon-organisatie gebouwd en is na de marathon weer afgebroken. (Red.) >