EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51758

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Elzentlaan

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen

Onderwerp 3.:

St Joriscollege-St Catharinalyceum

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Sint Joris College Elzentlaan.

Beschrijving

Het Sint-Joris College aan de Elzentlaan. In 1924 heeft men dit nieuwe pand aan de Elzentlaan betrokken. De naam voor de jongensafdeling werd veranderd in Sint-Joriscollege. Voor de meisjes was in hetzelfde gebouw het Sint-Catharinacollege, maar de jongens en meisjes werden strikt van elkaar gescheiden gehouden. Zelfs op de speelplaats was een scheiding aangebracht zodat het plein in twee afzonderlijke delen gesplitst was, zonder een mogelijkheid "naar de andere kant" te gaan. De katholieke bemoeials gingen zelfs zo ver dat de meisjes een kwartier eerder of later klaar waren dan de jongens, zodat elkaar treffen nog moeilijker werd gemaakt. Architect van het gebouw was Theo Taen en het werk werd voortgezet door Eduard Cuypers. Door een aanwas van leerlingen moest een nieuw gebouw voor het Sint-Catharinacollege tot stand komen. Dit kwam aan de Jacob van Maerlantlaan en werd in 1953 betrokken. In 1959 fuseerden de hbs-afdelingen van Catharina en Joris, en kwamen samen op de locatie van het Sint-Joriscollege, als gemengde school. Later in de jaren tweeduizend is het pand aan de Elzentlaan omgebouwd tot appartementencomplex met de naam: Hoog Elzent. Waar vroeger de binnenplaats was, loopt nu de Knuvelderlaan. Foto anno jaren twintig van de 20e eeuw. (Red.)

 


Geplaatst op

04-11-2020

Reacties:

Datum: 05-11-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ja Jan, jongens en meisjes werden strikt gescheiden gehouden en niet alleen op scholen. Ook de IJzeren Man kende een strenge scheiding, daar was zelfs een strook water tussen mannen- en vrouwendeel waar niemand mocht komen, ze mochten elkaar eens van dichtbij zien! Nu ging in die tijd, 1950/60, het verhaal dat de Deken van Eindhoven regelmatig naar het Zilverstrand in Mol ging om te zien hoe verderfelijk het gemengd zwemmen wel was.


Datum: 09-11-2020
Naam: P Hertogs  
img

Hr. Van der Cingel, was deken H.F. Heezemans dan in zwembroek op het Zilverstrand of had hij dan zijn toog aan? Of komt je verhaal uit de dikke duim?


Datum: 09-11-2020
Naam: bert van herk  
img

De deken van Eindhoven ging regelmatig naar het Zilverstrand in Mol. Ging hij kijken naar de verderfelijkheid? Of gebruikte hij dat als smoes, om de de dames in badpak te bekijken? Jammer voor hem dat hij te vroeg geboren was, want nu dragen er veel de monokini. Dan had hij zeker een huis gekocht van het parochiegeld, met balkon aan de voorzijde van de gezinsbijdrage.


Datum: 10-11-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

P. Hertogs, ik schreef dat dat destijds van deken Heezemans werd gezegd. Meer weet ik niet en ik heb het ook niet beweerd. Mijn duim heeft geen enkele rol gespeeld. Ik heb als niet-katholiek wel ervaren dat de r.k. geestelijkheid beducht was voor invloeden van niet-katholieke zijde.


Datum: 10-11-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Geachte heer Hertogs. Ik heb niets anders gezegd dan dat het verhaal ging dat deken Heezemans het Zilverstrand in Mol had bezocht. Mijn duim heb ik daarbij niet betrokken. Ik heb het dus uit anonieme bron. En over zijn al of niet schaarse kleding kan ik u niets melden.


Datum: 11-11-2020
Naam: bert van herk  
img

En zeker van de protestanten. Die zagen de katholieken niet zitten.