Bijdrager Irma van der Meulen
Jaar: 1944
Locatie 1.:Stratum |213 Elzent-Noord |Poirterslaan
Locatie 2.: Stratum |213 Elzent-Noord |Elzentlaan
Hoek Poirterslaan/ Elzentlaan
Reacties
Naam: Jan van der Meulen
Mooie foto met onze neven en nicht. Op de Opel van oom Jacques de gascylinders waarin onder 150 atm. mijngas geladen was, een van de mogelijkheden nog enige tijd te kunnen rijden. Benzine was alleen voor het Duitse leger nog tijdelijk beperkt voorhanden. Er werd voor alle vervoer per auto gebruik gemaakt van hout, kolen en turf die in een vergasser op de auto gebouwd deze stoffen omzette in een gas, waarop met kunst en vliegwerk kon worden gereden. Ook het Duitse bezettingsleger moest door gebrek aan vloeibare brandstoffen voor het grootste deel van deze vergassers gebruik maken. Ik heb na de bevrijding nog meer dan 3 jaren met een Imbert houtvergasser gereden.
Naam: Vic van Lijf
Twee heerlijke foto's. Met twee herinneringen: ditzelfde vertier maar dan in de Odastraat achter de auto van de heer Egas y Trigo. (zie foto 1889) En twee meisjes Lotringen, die naast mij zaten op de kleuterschool in de Gasthuisstraat. Moet 1943-1944 geweest zijn.
Naam: Joop van der Meulen
De winter was streng en de sneeuw bleef lang liggen. De Opel was een van de weinige auto's die in het Eindhoven van toen op de weg waren. Op zondagmiddag kwamen de kinderen uit de buurt naar de Poirterslaan, mét de slee, en dan in een lange rij achter de auto gebonden gingen we naar de Aalsterbergen (och, wat waren ze hoog!) om daar vanaf te sleeën. Onderweg erheen knapte er wel eens een touw en dan hadden we een probleem. Een klein probleem overigens in de oorlogsjaren van toen.
Naam: Petri van Gelder
Nog twee namen van meisjes Van Lotringen kan ik mij herinneren van de Mariaschool: Queeny zat bij mij in de klas en Dolores was 'n jaartje jonger dacht ik ... wat 'n groot gezin! Exotische namen van die twee meisjes, mama was ook 'n exotisch type, Indisch bloed? (Die namen vond ik vroeger exotisch, nu niet meer.)
Naam: Paul van der Cingel
Je kunt je dit toch niet meer voorstellen, maar in 1947 het vermoedelijke jaar vanwege de toen zeer strenge winter, heb ik ook op een slee gezeten die van de Kleine Berg naar Aalst getrokken werd door een auto, om daar vanaf de heuvels naar beneden te glijden. Het was een heel grote slee van de fam. De Rooy van de Kleine Berg, hij was groot genoeg om 10 kinderen plaats re bieden.Onderweg zat er natuurlijk niemand op. ik zie die slee nog van links naar rechts achter de auto van mijn vader slingeren over de verder vrije Aalsterweg. Op de stukken waar de sneeuw al weg was, hoorden we een vreselijk geluid van de ijzeren glijstaven op de kinderkopjes.