Bijdrager Aviodrome Luchtfotografie
Jaar: 1948
Locatie 1.:Stratum |213 Elzent-Noord |Elzentlaan
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen |St Joriscollege-St Catharinalyceum
Onderwerp 2: Scholen / Onderwijs |Stratum
Reacties
Naam: Anne Troost
Deze foto geeft een mooi overzicht van het gebouw. Met de lichte koepel was de hoofdingang Met op de begane grond de kantoren van de administratie en van de Rector. Hier waren ook de lerarenkamer en het kantoortje van de concierge. Op de eerste etage waren de natuur-en scheikundelokalen.Op de derde etage was het aardrijkskunde lokaal.
Links van dat gebouw een hal waar de dekaan van de het Joriscoll. zat.Verder naar links waren de klaslokalen voor de andere vakken zowel op de beg. grond als eerste etage. Op de tweede etage was het tekenlokalen waar Karel Vermeeren jarenlang les heeft gegeven.Rechts van het hoofdgebouw ook een hal waar de dekaan van het van Maerlantcoll. zat. Verder naar rechts op de beg.grond en eerste etage de klas lokalen en voor de meisje een omkleedruimte (men mocht niet met lange broek in de klas zitten dus moesten ze een rok aan doen). Op de tweede etage wederom een tekenlokalen. Op de beg. grond de hoek om (aan de Jacob Catslaan) De kleine gymzaal met puntdak. Achter het hoofdgebouw niet zichtbaar het ketelhuis daarachter de fietsenstallingen .Helemaal achteraan het witte huisje met drie raampjes daar woonde de concierge. Daarvoor de grootte gymzaal en tussen de fietsenstalling en de gymzaal het muzieklokaal.Trouwens de foto is gevonden bij het RHCe
Naam: Anne Troost
Van linksboven naar rechts de Elzentlaan. Van linksonder naar rechts de Jan Smitzlaan. Het l vormige huis was en is nog van de fam. Mignot. Vroeger woonde er een van de directeuren nu is het het kantoor Van Mascotte vloei wat ook een bedrijf van Mignot was en is een van de dochters van Frank Mignot is daar directeur of zo iets.
Het huis daar tegenover onder tegen de rand je ziet alleen de punt van het dak was van een van de heren van de Peijnenburg koekfabriek.
Naam: Willy van der Krogt- van der Pluijm
Toen ik aan mijn kinderen vertelde, dat ik in de eerste 3 jaren om de kastanjebomen moest lopen, verklaarden ze me voor gek. En toen ik zei dat die gewoonte er zo in zat dat je ook in de bovenbouw rondjes bleef lopen in de pauze, weliswaar op de andere speelplaats en in de vijfde buiten het hek, begrepen ze het helemaal niet meer. Toch heb ik goede herinneringen daaraan en achteraf kregen wij dan toch de broodnodige lichaamsbeweging, die ze nu vaak tekort komen.
Naam: Irma van der Meulen
Willy, begin jaren vijftig kregen wij lichaamsbeweging van de gymnastieklerares Mieke Brouwer. Om softbal (honkbal) te spelen moesten wij lopen en ook hardlopen van het Catharinalyceum naar een sportveld. Dit sportveld lag voorbij het Parkzichthotel. Onderaan luchtfoto 776 van het Parkzichthotel uit 1940 kijk je er tegenaan.
Naam: Fred Looijmans
Vanaf de vierde klas mocht je in de pauzes ook buiten de school. Er stond bij de poort meestal wel een leraar om te controleren of je wel naar buiten mocht. Nu was ik in de vierde nogal klein voor mijn leeftijd en de surveillant, scheikundeleraar Ad(je) van den Hurk, zelf ook niet echt groot, vroeg of ik wel naar buiten mocht, waarop ik antwoordde: Ja ik wel, maar u waarschijnlijk niet. Hij kon er wel om lachen.
We liepen rondjes om de school, of een rondje door het park langs de Dommel met die geweldige treurwilgen, die er nu ook nog staan. Op dinsdagmorgen gingen we wel eens naar de markt op het Frederik van Eedenplein en haalden daar een appelcarré voor een kwartje (ik praat nu over 1969-1971). En als er een uur uitviel gingen we biljarten in de Stadsherberg. Dat biljart heeft er tot een paar jaar geleden gestaan in het prachtige bruin café. De nieuwe eigenaren hebben het helemaal verbouwd c.q. vernaggeld.
Naam: Peter Vermeulen
Op 1 december 1953 vond de verhuizing van de Elzent naar de Van Maerlantlaan plaats.
Naam: Paul van der Cingel
Dit stukje Eindhoven werd gebouwd in de jaren '20. Het snel groeiende Eindhoven had sinds de vestiging van Philips een toenemende behoefte aan passende huisvesting voor het "hogere personeel". Tussen Stratumse Dijk en Dommel werd een wijk gebouwd met losstaande huizen en twee-onder-een-kappers. Het waren overigens lang niet allemaal Philips mensen die er woonden, ook veel artsen en specialisten woonden hier kort na WOII. Mw De Heer, van Tweka woonde op de hoek met de Bilderdijklaan, nog net een stukje tuin te zien, daarnaast tandarts v.d. Velden, Aan de overkant, hoek Jacob Catslaan, Beins, chirurg, Aukes oogarts, Claassen sigarenfabrikant, arts v.d. Cingel, Frans Hezemans, bankier.
Naam: Tom Timmermans
Kan iemand mij ook vertellen of er rond september 1944 een toilet(hokje) op of rond het terrein van het Sint Joris College heeft gestaan? Het kan zijn bedoeld voor scholieren, maar het (openbare) toilet kan ook in (buurt van) de Elzentlaan hebben gestaan.
Ik ben bezig het het verhaal van een veteraan - een Amerikaanse bevrijder- die in de buurt van het St. Joris gebruik maakte van dat toilet toen per ongeluk één van zijn handgranaten afging.
Bij het uittrekken van zijn (gevechts-)broek ging de pin eruit en moest hij met z'n broek op zijn knieën het hokje uitvluchten waarna het explodeerde.
Zijn eenheid was op 18 september 1944 ondergebracht in het Sint Joris en het incident vond plaats toen ze op de 19e een patrouille moesten gaan uitvoeren richting Welschap en Wintelre.
Waar kan dit toilet hebben gestaan?
Naam: Ben Brekelmans
Tom, kijk eens op foto 7506. Dat openbare toilet stond achter 't Stadspaviljoen en da's tot redelijk dicht in de buurt van de Elzentlaan en "het Joris".
Naam: Tom Timmermans
Hallo Ben, dank je wel voor de verwijzing naar de foto. Ik was al een tijdje met dit verhaal bezig en ik had enkele jaren geleden al het vermoeden dat het om dit toilet ging in het artikeltje wat ik op mijn website hierover schreef: battledetective.com/casefiles10.html. Binnenkort komt er een aanvulling op.