Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1945
Locatie 1.:Stratum |216 Bloemenplein |Aalsterweg
Onderwerp.: Horeca |Cafés |Stratum, 't Paradijs
Aalsterweg 69
Reacties
Naam: Ben Brekelmans
Nelly Wijsbek woonde als beroemde Eindhovense zangeres destijds m.i. in een van de duplexwoningen in de Schoenmakerstraat. Werd bestempeld als de Nederlandse Vera Lynn en trad regelmatig op met gerenommeerde fifties-orkesten zoals het Metropole Orkest, The Skymasters, De Zaaiers enz. enz. waarmee ze veel radio-optredens deed. Bracht in 1977 onder nummer ST 37352 bij CNR een CD uit 25 jaar Nelly Wijsbek. Zij had ook veel succes als de Brabantse helft van het duo de Limbra-zusjes, bekend van o.a. Zeg kleine ree en Twee reebruine ogen. Die twee hadden kennelijk een zwak voor reetjes!
Naam: Theo van den Dungen
Voor de bierliefhebbers: enige biermerken die door de ZHB werden gevoerd waren Apollo Bier, Axe Brand light lager, Ahoy pilsener, diverse Atlas bieren, Amsterdam Brand Holland Pilsener Beer, Antilope Brand foreign extra stout en Antilope Brand pilsener.
Voor verdere informatie: www.bieretiketten.nl/divfiles/merk-A.php
Naam: Ben Brekelmans.
Nu we het toch over Nelly Wijsbek hebben, ik herinner me haar als een echte dutch diva. Als menneke zag ik haar vaak bij ons in de straat als ze op visite kwam bij haar tante Marie (Feijen). Bontstola, sieraden, auto met witte bandbiezen, bestuurd door haar Bob die ook altijd het portier voor haar opende. Koninklijk ceremonieel zogezegd. Maar zingen kon ze!
Naam: Ben Brekelmans
Ida, De Selvera's waren de zusjes Mieke & Selma zus Jansen uit Weert. Echte rogstèkers dus, die overigens ook veel over reetjes zongen. Vandaar jouw verwarring, denk ik. Hun Postkoets stond in 1957 nr. 3 in de top 40 en werd later platina. Greetje Mona en Jenny Donker zongen ook nog ooit in De Selvera's. Mieke overleed, 63 jaar oud, in 2000 in haar woonplaats Amstelveen. Dit alles volgens het Nationaal Pop Instituut.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Volgens mij was Nelly Wijsbek getrouwd met Noud Wijsbek. De broer van Noud (Harry) woonde bij ons in de straat. Mijn ouders en wij als kinderen kwamen regelmatig bij de fam. Wijsbek, ook op vergaardagen. Daar waren Nelly en haar man dan ook altijd aanwezig. Noud en Nelly hadden in die tijd volgens mij inderdaad een café in Waalre. Vorige week stond nog een artikel over Nelly in het Eindhovens Dagblad. Zij zou voor de laatste keer optreden in het kader van de bevrijdingsfeesten.
Naam: Tiny van Dooremolen
Een uitlating van Nelly Wijsbek, onlangs in het Ehv. Dagblad bracht mij in verwarring over deze foto. Zij zegt dat het huis door de bom in 1944 is afgebrand. Dat kan dus niet. Ik heb een (slechte) foto van de achterkant met verwoestingen en bomscherfgaten. De foto van de voorzijde van het huis (is die wel uit 1945?) toont een onbeschadigde gevel. Verder vraag ik mij af wie de eigenaar was, Retera of Der Kinderen. De laatste woonde er in ieder geval al vóór 1927. Zij verhuurden gemeubileerde kamers. Ik ben in alle gegevens over dit huis geïnteresseerd omdat mijn vrouw er geboren is.
Naam: Tiny van Dooremolen
Mijn vorige uitlatingen over Aalsterweg 69 zijn deels ten onrechte en deels onjuist. Ik ben op het verkeerde been gezet door de toelichting dat Nelly der Kinderen in dat huis geboren is. Een kijkje in de bevolkingsregisters leert anders. De familie Der Kinderen woonde op 10 april 1925 op Stratumseind 10, op 2 juni 1926 op Grote Berg 22 en op 14 juli 1927 op Grote Berg 26. Nelly der Kinderen is op 30 mei 1926 geboren, dus op het Stratumseind of misschien op de Grote Berg. De familie (vader was caféhouder) vertrok op 16 januari 1933 naar Aalsterweg 69, waar zij gewoond hebben tot 15 januari 1938. Toen gingen zij naar Aalsterweg 97, het huis waarover Nelly Wijsbek-der Kinderen spreekt en dat in 1944 verbrand is. Op 15 januari 1938 kwam Carolus Retera, een sigarenmaker, in het café op Aalsterweg 69. Adrianus der Kinderen verhuurde op Aalsterweg 69 van 1933 tot 1935 gemeubileerd aan de ouders van mijn vrouw.
Naam: P.Brugel
Nelly der Kinderen (getrouwd met Noud Wijsbek, van beroep militair) woonde als vrijgezel en startend zangeres aan de Heezerweg 48 te Eindhoven. Dit was eind jaren veertig en de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het café aan de Heezerweg 48 heeft vooral bekendheid gekregen als café Van de Boomen.
Naam: Sienie v.d. Hurk-v. Dommelen
Zou de fam. Der Kinderen dan in 1944 op Heezerweg 48 zijn gaan wonen? Weet ook nog dat Nellie een oudere zus had, Paula. Die was, meen ik, verloskundige. Paula heette Paula Kanters (geb. Gestel 1914) en was een stiefdochter van Adrianus der Kinderen.
Naam: Noud van Baalen
Dit pand aan de Aalsterweg moet in de jaren dertig van nummer gewijzigd zijn. Mijn grootvader Karel Retera heeft er gewoond van 1930 tot 1957. Het pand moet eerst nummer 41 geweest zijn want daar stond Karel Retera ingeschreven, later gewijzigd in 69. Als dat klopt, is (voor de wijziging) Aalsterweg 69 later nr 97. Tiny, zou het daardoor zijn dat er wat door elkaar loopt? Een ander pand, waar ik wat meer van weet, Café Casino, toen van mijn grootvader Nol van Baalen, is ook in diezelfde tijd van nummer gewijzigd. Nu is het Aalsterweg 184 maar op foto 8267 was het nog Aalsterweg 116. Dit heb ik ook gevonden in oude papieren van mijn vader Noud van Baalen. Afgelopen middag heb ik nog getracht om van de wijziging een bevestiging te vinden in het gemeentearchief op het RHC, maar helaas nog niet gevonden.
Naam: Lies v. Berlo
Zie Nelly (Wijsbek-)der Kinderen in de kleuterklas 1932, foto 9233.
Naam: Tiny van Dooremoolen
Noud, op de tekening van een verbouwing in 1923 (Bouwvergunningen Eindhoven, huisnr. 69) kun je zien dat het huis Aalsterweg 69 zijn brede raam en twee dakkapellen krijgt, volledig identiek aan de foto's 5171 en 14059 en een foto nr. 328 op de Beeldbank van het RHC uit 1964. Het huis had in ieder geval vanaf 1923 het nummer 69 tot zeker na 1935. In de eerste helft van de dertiger jaren woonde er de caféhouder Der Kinderen met zijn gezin, ze verhuisden in de tweede helft van de dertiger jaren naar een ander huis op de Aalsterweg (mondelinge mededeling van Nelly der Kinderen). Karel Retera had dus in dat huis voor 1935 geen café. Welk nummer er na 1938 opstond weet ik niet, in foto 1571 uit 1945 noemt het RHC het nr. 69 maar dat is op het huis niet te lezen.
Naam: Noud van Baalen
Jammer Tiny, maar we zullen het niet eens worden. Als je mijn commentaar en dat van Marjo Spierings goed leest en naast je eigen bevindingen legt, kun je maar tot één conclusie komen en dat is dat dit pand tot 1938 Aalsterweg 41 was en volgens het bevolkingsregister bewoond door Karel Retera vanaf 1930. Jouw pand Aalsterweg 69 (inclusief de bouwvergunning van 1923) lag een stuk verder ter hoogte van Ligtvoet of nog een stukje verder.
Naam: Hans van Melis
Hier komen jullie nooit uit. In 1934 zijn het twee verschillende cafés:
C.C. Retera, Aalsterweg 41, sigarenmaker, woont in Café Sportief, Aalsterweg 41.
A.J. der Kinderen, caféhouder, Aalsterweg 69, woont in Café 't Paradijs, Aalsterweg 69.
De gewoonte van het RHC om voor bouwvergunningen het nieuwe adres te gebruiken veroorzaakt het probleem. De verbouwvergunning no 155 uit 1923 is afgegeven voor Aalsterweg 41, het latere nummer 69.
Naam: Hans van Melis
Het blijft me achtervolgen 41+28=69 69+28=97.
Tiny van Dooremolen schrijft: de familie (vader was caféhouder) vertrok op 16 januari 1933 naar Aalsterweg 69, waar zij gewoond hebben tot 15 januari 1938. Toen gingen zij naar Aalsterweg 97. Ze gingen niet! Het huisnummer veranderde.
En het is allemaal mijn schuld. Bij het onderschrift bij deze foto haal de ik de twee cafés al door elkaar.
Moraal: vertrouw nooit een huisnummer.
Naam: Gerdien Bakermans-Kluitman
In 1949 woonde Paula Kanters, halfzusje van Nelly Wijsbek-der Kinderen, op Heezerweg 48. Ik ben de oudste dochter van Paula Kanters en Jan Kluitman en ben op 5 september 1949 geboren op Heezerweg 48 's avonds rond negen uur. Die avond van mijn geboorte werd de spaarkas geleegd/verdeeld weet ik uit de verhalen van mijn moeder. Mijn vader en moeder woonden bij mijn oma Diena der Kinderen-van de Heuvel, die eerder getrouwd was met Harrie Kanters. Christ Kanters, Dolf der Kinderen, Nelly der Kinderen en Dilie der Kinderen woonden daar toen ook.
Naam: Yvonne Henderson
Dus als ik het allemaal goed begrijp heeft Nelly Wijsbek nooit in het bovenstaand café gewoond, maar in een café aan de Aalsterweg 69 dat in 1944 werd gebombardeerd en in 1937 nummer 97 werd? In de Gouden Gids van 1934 zit op Aalsterweg 69 café De Vriendschap. Dan zou het later Paradijs zijn gaan heten.
In elk geval heette café 't Kelderke aan de Heezerweg 48 in 1950 ook 't Paradijs. Dat haal ik uit de bedrijvengids van dat jaar. Daar was de weduwe Der Kinderen in 1947 naartoe verhuisd, nadat ze enkele jaren in het café aan de Leenderweg 300 hadden gewoond, komende vanaf Aalsterweg 97 op 5 december 1944. Ik zou wel eens willen weten wanneer Jan Wijnen erin is gekomen want in 1961 kwam Harrie van den Boomen erin met zijn vrouw Joke van den Broek.