EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

50

Bijdrager:

Jaar:

2004

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

PSV-laan/Mathildelaan*

Onderwerp 1.:

Stadsbus / Lijnbus

Onderwerp 2.:

Phileas

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Phileas met op achtergrond PSV-stadion

Beschrijving

Een schitterende foto van een geweldig voertuig. Alleen worden de Phileas ontwerpers en constructeurs geplaagd door reeksen tegenvallers. Bij het plaatsen van deze foto (april 2005) worden nog steeds uitsluitend proefritten gereden. Het zou voor onze streek, waar de automotive-industrie steeds verder wordt geconcentreerd, toch een goede opsteker zijn. Maar we houden vol. En DAF had een 2004 een recordjaar. De TU-Delft gaat zijn automotive delen ook naar deze regio verplaatsen. Nu nog enkele productielijnen voor dit HOV- (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) product.


Geplaatst op

12-04-2005

Reacties:

Datum: 23-09-2008
Naam: J. van Dommelen  
img

Tegenwoordig (september 2008) rijden ze niet meer. Ze hebben een tijd gereden tussen Station Eindhoven - Eindhoven Airport & Station Eindhoven - Veldhoven.
Inmiddels rijden op die lijn oude Connection bussen. Hermes is volgens mij overgenomen door Connection. De huidige bussen op 401, 402 zijn "oude" bussen van Connection.


Datum: 24-09-2008
Naam: Leo Beelen  
img

Vanmorgen zag ik er toch weer een rijden over de busbaan richting Eindhoven Airport, Zal wel een proefrit geweest zijn, want de bus was leeg en donker.


Datum: 24-09-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Ik weet niet of er ergens in de werkplaats bij Daf nog overblijfselen liggen van de schelter , waar ze op experimenten geruime tijd mee bezig zijn geweest . Ook van de "Transurban" heb ik nooit meer iets gehoord. Een dergelijk project kost miljoenen om dit tot een goed einde te brengen. Als je met de ontwikkeling niet zo nauw neemt kom je in een face zoals hier boven en gaat dat nog jaren duren eer het gebruiksklaar is. De Transurban of hoge snelheidstrein heeft volgens mij een consortium waaronder Daf, handen vol geld gekost en is nooit wat geworden in Eindhoven. Andere bedrijven, met in hun midden de uitvinder van de Magnetfahrtechnik Herman Kemper, in de Duitse plaats Haren, zijn er mee doorgegaan en hebben reeds verschillende trajecten aangelegd over de hele wereld. Half werk leveren is alleen goed voor de concurrent.


Datum: 25-09-2008
Naam: Ad vd Heuvel  
img

Als ik goed ben geinformeerd,zouden deze bussen een nieuwe motor krijgen en dan weer gewoon op de lijnen 401 & 402 gaan rijden, ik zal een dezer dagen eens grondig gaan informeren. Mocht ik een definitief antwoord krijgen van mijn baas, laat ik het EIB weten.


Datum: 25-09-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Verdiep je even in de techniek die verwacht wordt voor deze lijn Ad. Wat moet deze bus kunnen? Op de zelfde manier als in Amerika de onbemande wagentjes onderdelen aanvoeren, links en rechts in de fabrieken, moet deze bus van het station Eindhoven naar Veldhoven kunnen rijden. Een motor is dan van geen belang. Die ontwikkeling heeft niet stil gestaan. Maar de bus moet denken als een chauffeur, diverse haltes aan kunnen doen en eventueel ook nog voorrang kunnen geven etc.


Datum: 25-09-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Die techniek is er. De aparte busbaan is gedeeltelijk wegbezuinigd er rijdt een wettelijk verplichte chauffeur mee. Het probleem zit echt in de motor combinatie. De met een diesel en accu's uitgevoerde versie rijdt in Frankrijk op een beveiligde busbaan van 12 km van Douai naar Lewarde.


Datum: 25-09-2008
Naam: Ad vd Heuvel  
img

Ja Wil, ik weet ook wel dat deze bus eigenlijk alleen moet kunnen rijden,maar het probleem op korte termijn is echt de motor.


Datum: 25-09-2008
Naam: Wil van Hout  
img

In het Daf "museum "staat al een Hybride. Diesel met lithiumbatterijen. Ga maar kijken!. Maar zolang de ontwikkeling nog niet is afgerond, moeten we hier in Eindhoven de ongemakken van het testen maar voor lief nemen. Testen doe je niet in de binnenstad ( ge moet een boer geen half werk laten zien).  De door mij hierboven aangehaalde Magneet -test- trein loopt over een afstand van enkele kilometers door een bos waar geen mensen wonen. Ik heb een bezoek gebracht aan deze testbaan waar potentiële kopers in alle rust met de trein die ruim 400 k/m per uur kan, beslissen voor/ over aankoop.


Datum: 25-09-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Wil, jij bent toch een techneut? Foei! Lithium-ion-accu'skunnen worden opgeladen, "lithium-ion-batterijen bestaan ook maar zijn van weinig nut in combinatie met een diesel. Noem je een combinatie van diesel en accu of een willekeurige motor met een vliegwiel een hybride?


Datum: 25-09-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Daarom staan ze ook in een museum!


Datum: 26-09-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Enkele passages uit het E.D. van Vrijdag 26 September met betrekking op bovenstaande. Een lange reeks van storingen en mankementen aan het accusysteem van de Phileas, ging hieraan vooraf. Ook de nieuwe motor is een Hybride-motor. Aan de motor kan het vervolgens in ieder geval niet meer liggen: Er is inmiddels nieuwe software voor ontwikkeld, maar deze werkt nog niet goed! In tegenstelling tot het vorige AANDRIJFSYSTEEM gaat het hier over geavanceerde, bewezen techniek! Aldus het E.D. Een motor is al meer dan 100 jaar oud , maar wat je er aan hangt, daar moet naar gekeken worden en liefst niet in de binnenstad.


Datum: 30-09-2008
Naam: Ad van den Heuvel  
img

Ik heb vandaag een officiële bevestiging gekregen dat de Phileas vanaf 14 December 2008 (bij ingang van het nieuwe dienstrooster) weer gaat rijden. Hermes heeft in totaal 9 bussen, waarvan 1 als reserve. In eerste instantie worden 8 bussen ingeroosterd op lijn 401, maar ook kan het zijn dat ze op lijn 402 worden ingezet. De gasmotoren zijn vervangen door dieselmotoren en werken volgens deskundigen perfect. Mocht ik nog meer informatie krijgen laat ik het via EiB weten.