Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1959
Locatie 1.:Stratum |236 Nieuwe Erven |Mimosaplein
Onderwerp.: Religie |Kloosters / Liefdesgestichten |Zusters Auxiliatricen
Noodklooster.
Beschrijving | Wat ik hiervan weet is dat dit een noodklooster was van de Zusters Auxiliatricen in de parochie van de H. Joannes Bosco. Pastoor van die parochie was destijds J. Sleegers. Het klooster zal wel in de omgeving van het Mimosaplein hebben gestaan, maar waar precies en hoe groot was de nood? |
---|---|
Geplaatst op | 05-07-2006 |
Reacties
Naam: Hans Biermans
Dit klooster stond, net als de pastorie van pastoor Slegers, met de achterkant naar de huizen van de Leenderweg, links van de Don Boscokerk, als je met je gezicht naar die kerk stond. (Bouw-)pastoor Slegers was eerst rector in het St Jozef-ziekenhuis. Vandaaruit heeft hij allerlei acties ondernomen om aan geld voor zijn kerk te komen. Eén van die acties: Zij/hij, die in een bepaalde periode het meeste geld had binnengebracht, mocht bij hem komen erwtensoep eten. De uitslag stond regelmatig in het Bisdomblad (Rooms Leven, of St. Jansklokken).
Naam: Vera Borrenbergs-van Hoof
Het klooster stond aan de linkerkant van de Mimosalaan. De zusters Auxiliatricen vingen de losgeslagen pubers, waaronder ikzelf, op door een meidenclub te organiseren op vrijdagavond. Dan werden er in een houten keet rock and roll platen gedraaid van Fats en Elvis en alle andere jeugdidolen en swingden wij tot we er bij neervielen. Zuster Gertrudis en zuster Maria organiseerden ook zomerkampen, o.a. naar Venray en pastoor Sleegers kwam dan het kamp inwijden. Ontzettend veel plezier gehad en als ik naar mijn foto's kijk, zou ik nog wel even weer naar die tijd terug willen. Ik ben van de Gerardus-parochie, maar daar werd weinig gedaan voor teenagers, dus heb ik een groot deel van deze tijd in de Don Bosco doorgebracht. De zusters organiseerden voor de parochie ook een babysitdienst. Ik heb heel wat avonden doorgebracht op Mimosalaan 8, maar ik weet niet de naam meer van dat gezin. Ook werden er kampen georganiseerd voor kinderen uit de minder bedeelde gezinnen, dan ging ik mee als keukenhulp. Ik herinner me Fransje(?) van Pelt, die met een engelenstemmetje begon te zingen: wij zijn zigeuners, wij willen zwerven... Ik ben het nooit vergeten en hoor het nog. Ook dat de dochter van de bakker plotseling achter de bus de weg overstak en aangereden werd door een bestelwagen, ik dacht dat ze Annelies heette. Je ziet Peter, deze nonnen hebben heel wat goed werk geleverd, ik zou zo graag willen weten wat er met hen na 1963 is gebeurd. Namen die ik nog weet, zijn Ria v.d. Eynden en Ans Blumink.
Naam: Kees van der Hoeven
Yvonne, de kaart heeft als achterzijde de gedrukte tekst: Noodklooster ... enz, net zoals Peter schreef in zijn toelichting hierboven. Dit gebouw zou toen dus echt wel de functie van noodklooster hebben gehad. De afzender Ad schrijft nog aan Bep: bij deze zusters is Mariette oudste dochter van Karel.
Naam: Yvonne José Henderson
Ik moet toegeven dat ik fout zit met mijn opmerking dat het hier de noodpastorie van pastoor Sleegers betreft. Bij hem woonden twee zusters in, mogelijk dat ik hierdoor op het verkeerde been ben gezet. Ik heb de foto's van bovenstaand zusterklooster in aanbouw (opening 1957) vergeleken met de noodpastorie die er tegenover stond. De raamindeling en vorm van de ramen is wezenlijk anders. Overigens heb ik bovenstaand gebouw enkele jaren geleden nog gefotografeerd. De pastorie stond er toen niet meer.