Bijdrager Bert van Herk
Jaar: 2016
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Jan van Lieshoutstraat
Locatie 2.: Centrum |111 Binnenstad |Ten Hagestraat
Onderwerp.: Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten |Kunstobjecten
Onderwerp 2: Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten |Vijvers / Waterpartijen / Fonteinen
Fontein bij Heuvel-ingang
Reacties
Naam: Ben Brekelmans
Bert, dit schreef het E.D. er o.a. over op 29 november 2016: "Volgens centrummanager Huub Elders was de fontein van keramiek, een kunstwerk van wijlen Jacques Slegers, na 25 jaar 'technisch helemaal op'. Steeds meer tegels lieten los of barstten, vertelt Elders en ook de pomp was defect. Saskia Slegers, dochter van de kunstenaar, is onaangenaam verrast door het nieuws. "Het is jammer. En raar dat ik er niks van weet." Slegers erkent dat het kunstwerk er de laatste tijd niet florissant uitzag. "Jammer, ze hebben het niet goed bijgehouden."
Naam: bert van herk
Jammer, ze hebben het niet goed bijgehouden zeg je, Ben. Ik moet zeggen dat Eindhoven hier goed in is, want je ziet het regelmatig: er wordt gesloopt omdat er geen onderhoud is gepleegd. Ik ben benieuwd wat er café "De Hefbrug" op de Tongelresestraat te wachten staat. De voordeur en de brievenbus zijn met ducktape dichtgeplakt, er zitten gaten in de muur, de matrassen steken erdoor naar buiten, en de buitenmuren zien groen van het mos. Een verwaarloosd pand dus, en het is notabene nog eigendom van een architect. Zo kan de vrijgekomen grond duur verkocht worden. Het is dus volgens mij verwaarlozen, slopen en op de vrijgekomen grond kan weer een toren gebouwd worden. Levert meer op dan zo'n ouwe knip van een kroeg. Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar ik ben bang.
Naam: bert van herk
Mooi hè, zo zonder fontein, zo zonder iets. Ze hebben die fontein gewoon geen onderhoud gegeven. Nu zie je een grote cirkel, maar die verdwijnt binnenkort ook. De rode steentjes gaan eruit en de stad krijgt mooie betonblokjes (dus de cirkel is niet meer te zien en alles is vergeten). Nu krijgen we modern beton met een grijze basiskleur. Kiezels van verschillende kleuren moeten het levendig houden en verwijzen meteen ook naar de ondergrond van Eindhoven, met een knipoog naar het verleden. Maar nu met het vuil en vlekken van het heden, die niet te verwijderen zijn. Tja, dat krijg je met beton, maar dat wisten de architecten nog niet. Het kost een paar dubbeltjes die blokken, en straks moeten ze er weer uit omdat ze niet schoon te krijgen zijn (platgetrapte friet en peuken, olie van vrachtwagens en brommers, kauwgom(gum) enz. Het geeft nu al kopzorgen, en ze liggen er nog maar een paar dagen bij het Stratumseind. Dan moet er dus weer wat anders voor terugkomen en Jan met de korte achternaam betaalt wel. Ik ben weer lekker negatief, ik weet het, maar daar maken ze het ook naar. Maar het is wel modern beton, kan iemand mij uitleggen wat het verschil is tussen oud en modern beton? Ander cement of ander zand? Ik hoor het wel. Wordt weer lachen.