Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1955
Locatie 1.:Centrum |114 Fellenoord |Boschdijktunnel
Onderwerp.: Spoorwegen / Tramwegen |Hoogspoor
Nieuw hoogspoor en de Boschdijktunnel. (1)
Reacties
Naam: Hans van Melis
De Woenselse overweg heeft plaatsgemaakt voor Vestdijktunnel, Fellenoordtunnel en Boschdijktunnel. De overweg lag een beetje schuin tegenover de Demer, ongeveer halverwege de doorgang tussen Bijenkorf en de Piazza. Ongeveer op de plaats van de Boschdijktunnel lag de sigarenfabriek van van Gennip-Kuyken aan het Eindje.
Naam: Tini van Rooij
Paul waar baseer je dit op? Het beeld aan deze kant is wel geplaatst, aan de andere kant waarschijnlijk ook dan maar dat kun je niet zien, er rijdt een trein voor. 1953-1955 is dus mogelijk. Misschien 1954 omdat De Gruijter hier nog niet gesloopt is. Wie weet wanneer dat gebeurde?
Naam: Tini van Rooij
Op foto 36105 is te zien dat de beelden geplaatst zijn terwijl er nog niets van de bovenleidingen is te bekennen.
Naam: Paul van der Cingel
Nog een aanvulling: er staat dat de Woenselse overweg plaatsgemaakt heeft voor o.a. de Boschdijktunnel, maar dat klopt niet. Toen de tunnel voor het wegverkeer allang in gebruik was, bestond de Woenselse overweg nog. Zelfs na in gebruikname van het hoogspoor was de overweg niet 1,2,3 verdwenen, maar dicht ging de overweg toen niet meer. Dat er al een trein rijdt, betekent niet dat het hoogspoor al in gebruik was, want er is een tijdje proefgereden voordat in nov. '53 het hoogspoor officieel in gebruik genomen werd. Er zijn foto's waar de situatie van de andere kant te zien is; even achter de Gruyter langs maakte de weg een bocht, (vanuit Woensel) naar links richting overweg.
Naam: Eric Kemperman
Paul, ik heb een tijdje zitten "staren" op wat er achter het viaduct is, maar ik meen toch te zien dat de weg nog een haakse bocht naar links maakt en dat er obstakels bij het oude spoor te zien zijn. De weg loopt in elk geval niet netjes rechtdoor de Emmasingel op. Dus dit is ergens tussen de opening in 1953 en het opbreken van het oude spoor in 1955. Zie bijv. foto 35817 uit 1955. Het oude spoor bleef nog een tijdje nodig in verband met de aansluiting van het Bels Lijntje (kun je ook zien op foto 35817). Wat betreft de beelden: er stond al een beeld op dit viaduct lang voordat er überhaupt rails lagen, laat staan treinen reden. Zie foto 36811.
Naam: Paul van der Cingel
Eric, misschien heb ik me niet duidelijk genoeg uitgedrukt. Ik heb ook gezegd dat hoogspoor en overweg een tijd lang samen hebben bestaan. Foto 36811 geeft het precies weer en dat heb ik ook gezegd in mijn laatste zin. Tussen september 1950 en juli 1953 fietste ik elke dag naar school in de Schoenmakerstraat. Zonder overdrijving kun je zeggen dat de situatie ter plaatse zowat met de dag veranderde. Dat er eerder een beeld stond, neem ik graag aan. Ik herinner me dat alle beelden (aan de Woenselse kant) er ook al stonden voordat ik in de zomer van 1953 de lagereschooldeur voorgoed achter me sloot. Wat er na die tijd precies is gebeurd weet ik niet zo goed meer, behalve de officiële opening van het hoogspoor in november 1953 die kan ik me nog levendig herinneren. Ik had er nog een sticker van, met de afbeelding van spoorbomen en het hoogspoor, maar die is met andere papieren herinneringen jammerlijk verloren gegaan.
Naam: Antoon Franse
Tini, volgens mij is De Gruyter hier al gesloopt en zien we door de linkse doorgang. Lodewijks en het donkere horizontale gedeelte aan de onderzijde moeten dan de etalages zijn. Vóór Lodewijks zag ik rioolbuizen en ben toen verder gaan zoeken tot foto 36809 uit 1955. Deze foto zou dan van 1954 zijn. Op beide foto`s hebben de bomen geen blad.
Naam: hans van melis
De Woenselse overweg heeft plaatsgemaakt voor Vestdijktunnel, Fellenoordtunnel en Boschdijktunnel. Het obstakel is verdwenen (overweg). De planning was om een nieuwe weg aan te leggen op de plek van de Nieuwe Emmasingel en meteen een stukje binnenstad af te breken. De Emmasingel zou Philipsterrein worden.