Nieuwstraat. (2)
Beschrijving | Vanaf het kruispunt met de Vestdijk kijken we de Nieuwstraat in. Let even op het verkeerslicht links op de hoek. Op de achtergrond de glazen toren van V&D. (Red.) |
---|---|
Geplaatst op | 27-05-2006 |
Reacties
Naam: Peter Vermeulen
Ook deze foto, Henk, is vervangen. Jaartal nog onbekend, maar waarschijnlijk van net voor de oorlog.
Naam: Marianne van Hasselt-Hurkmans
Deze foto moet van na de oorlog zijn, want het zijstuk van het huis van mijn opa Piet Retera is in de oorlog 1942 weggebombardeerd. Het is mijn ouderlijk huis. Het moet vlak voor de bouw van de noodwinkels, waar Teckelenburg de vishandel heeft gezeten, zijn. Dus ik denk vlak na de oorlog. Ook de Velasques-lichtbak aan de gevel herinner ik me. Die scheen altijd in de woonkamer boven.
Naam: Marjo Spierings
Ik heb zo het vermoeden dat de reclame op de gevel het hotel is in de Jan van Lieshoutstraat, want het pand is inderdaad ook verwoest met het bombardement. Nog een aanvulling, het bombardement is van 1944, niet 1942. Toen is het nieuwe pand dat op de rechtse hoek stond (Verheugen) ook verwoest.
Naam: Marjo Spierings
Hans, wat je zegt, klopt, maar de foto is van na de oorlog, (vandaar mijn aanname) dat kun je ook zien aan de kleine paaltjes die de hoek afbakenen. Dus dit pand is gedeeltelijk verwoest. Een stukje van deze reclame (VOL) zie je ook nog op foto 14666, waar het gebouw van Verheugen er verwoest bijligt
Naam: Paul van der Cingel
Helemaal eens met de vorige sprekers. Kon lang met mijn neus tegen de ruiten gedrukt de levende vissen van Teckelenburg bekijken.. Het was net zo' n laag gebouwtje als de noodwinkels in de Hooghuisstraat. Verheugen op de andere hoek, ken ik alleen maar van naam, in mijn jeugd is die hoek jarenlang onbebouwd gebleven.
Naam: Paul van der Cingel
Op de grote versie heb ik nog iets gezien dat Marjo's commentaar bevestigt. Op het dak van V&D zie ik een sirene staan. Die sirenes werden gebruikt om de omgeving te waarschuwen dat er vliegtuigen (vriend of vijand) onderweg waren naar de stad. Ik weet niet wanneer die precies weggehaald zijn, maar kort na de oorlog en voor de bouw van het lage hoekpand van Teckelenburg is niet onaannemelijk.
Naam: Tini van Rooij
Hotel Braband, op deze foto, is in 1939 gesloten. De reclame op de gevel is toen overgeschilderd. Dat kun je zien op foto 16051 en die foto is van voor de oorlog, net als deze dus.
Naam: Antoon Franse
Tiny, Hotel Brabant van de wed. Martens-van Heeswijk zat in de Nieuwstraat tot 1944 en in december 1944 nam ze Café Bellevue aan de Jan van Lieshoutstraat van Willie van Beek over onder de naam Hotel Brabant en woonde daar tot 1975. Waarom ik op de jaartallen 1942/43 kom is de sirene op het dak van V&D, die Paul van de Cingel noemde (21-1) en de witte band om het verkeerslicht i.v.m. verduistering in de oorlogsjaren.